Vreme
VREME 1003, 25. mart 2010 / NEDELJA

Knjiga:
Deca pišu srcem

U Delta humanitarnom fondu predstavljena je knjiga Ova ruka putuje da se s’ tobom rukuje, koja, kako piše u predgovoru, nije za decu ali jeste o deci. Autori su devojčice i dečaci iz domova i ustanova za decu bez roditeljskog staranja koji su odgovorali na obična, životna pitanja.

Naime, u okviru humanitarnog projekta "Srećno novo proleće" glumci Slobodan Ninković, Marija Veljković i Jovica Tišma su tokom prošle godine putovali po Srbiji i u domovima izvodili predstavu Ova ruka putuje... Turneja je bila osmišljena tako da i deca zajedno sa glumcima učestvuju u predstavi, a kasnije crtaju i govore o temama iz pozorišnih priča. Takođe, oni su zajednički pravili scenografiju i kreirali kostime. Projekat je počeo aprila 2009. godine u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Vera Blagojević" u Banji Koviljači, a potom je pozorište gostovalo u još 11 domova.

Svih 12 predstava završilo bi se pevanjem svečane pesme Srećno, srećno novo proleće, za koju je muziku napisao Slobodan Ninković.

Na osnovu dečjih razmišljanja o životu, porodici, željama, samoći, jedan od glumaca, Jovica Tišma, priredio je knjigu. Objavili su je Delta humanitarni fond i smederevsko pozorište "Dečja zemlja", a donatorsku podršku obezbedio je Delta Sport.

Ova ruka putuje da se s’ tobom rukuje podseća na Olovka piše srcem gde su deca "svojim rečima" objašnjavala svet, ali prisutno je i više tuge. Kako je napisao sam priređivač, taman onoliko tuge koliko se ova deca razlikuju od druge, jer se samo po tome i razlikuju.

Najmlađe dete čije su misli navedene u knjizi ima pet, a najstarije 24 godine.

Na pitanje šta je "samoća", jedan od štićenika doma piše: "Kada te niko neće, a nećeš ni ti nikoga." Dalekovidost je "kada vidiš daleko i duboko u čoveku". Letovanje znači da "ideš negde i ostaneš pet dana". Laž je "kada neko ima 54 godina, a kaže da je mlad", a sreća je "kada imaš gde da spavaš".

Jelena Jorgačević