foto: reuters

Pobeda desnice u Mađarskoj >

Radikalni zaokret

Bivši premijer Viktor Orban sačekao je svojih pet minuta: posle osam godina "izgnanstva" u opoziciji vratio se trijumfalno. Već u prvom krugu komplikovanog mađarskog izbornog sistema njegov Fides (Savez mladih demokrata) na domak je dvotrećinske većine

Za "Vreme" iz Budimpešte

Sabolč Oštorocki, student iz grada Egera, sada privremeno u Budimpešti, bio je poslednji glasač na mađarskim parlamentarnim izborima, koji su se u prvom krugu završili potpunim trijumfom što umerene što krajnje desnice. Nesuđeni junak duge noći između nedelje i subote ušao je u anale mađarskih izbora zbog skromne, ali i istrajne želje da i on da svoj doprinos razvoju demokratije.

Naime, Sabolč je stigao na glasačko mesto i ubacio svoja dva listića u glasačku kutiju tačno u 1.15 nakon ponoći. Imao je redni broj 719. I čekao je 7 časova. Nakon toga je šef lokalne izborne komisije otvorio bocu šampanjca i zatvorio izborno mesto u 13. kvartu Budimpešte.

REDOVI: Priča počinje četiri godine ranije kada je mađarski parlament (sada već znamo, ishitreno) doneo odluku da se ograniče mesta za glasače koji ne glasaju na mestu svog stalnog prebivališta, nego na nekom drugom kraju zemlje. Izborna komisija u nedelju 11. aprila ceo dan nije primetila da će ova odluka stvarati neviđene gužve. Tek kasno po podne stižu izveštaji o nepreglednim redovima. U 19 časova, kada se zvanično zatvaraju glasačka mesta, komisija se odlučuje na očajnički korak: zbog nekoliko hiljada ljudi koji još nisu stigli da izvrše svoje obaveze prema domovini produžava trajanje izborne tišine. U mađarskom medijskom prostoru nastaje pravi haos: televizijske stanice koje su tempirale svoje izborne emisije za 19 časova odjednom ostaju bez municije. Prema zakonu, za vreme izborne tišine ne smeju se izgovarati ni imena stranaka ni političara, a kamoli rezultati ispitivanja javnog mnjenja, ne daj bože partijske procene. Zbunjeni voditelji, eksperti i reporteri odjednom počinju da govore u rebusima, prave aluzije ni na ništa, upoređuju iks sa ipsilonom.

Agonija traje skoro tri sata i samo zahvaljujući jednom snalažljivom snimatelju gledaoci su širom Mađarske gledali direktan prenos maratonskog zasedanja Izborne komisije o tome da li treba prekinuti izbornu tišinu ili ne. Odluka je pala oko 22 sata, ali ni to nije pomoglo našem junaku sa početka priče, jer je on, istina, u međuvremenu mogao da sazna rezultate izbora, ali je morao da sačeka svoj red na glasačkom mestu. Za utehu dobio je šampanjac.

REZULTATI: Čim je ukinuta zabrana, munjevitom brzinom su se pojavili privremeni izborni rezultati i održane prve konferencije za štampu. Pala je i prva ostavka: Iboja David, šefica prve vladajuće stranke mađarskog višestranačja, MDF (Mađarski demokratski forum), zato što ova konzervativna formacija nije dostigla parlamentarni cenzus od 5 odsto. Pre toga su se "davidovci" udružili čak i sa bivšim smrtnim neprijateljima, liberalima, koji takođe, verovatno zauvek, napuštaju političku arenu.

Viktor Orban, vođa umerene desnice, sačekao je svojih pet minuta: posle osam godina "izgnanstva" u opoziciji vratio se trijumfalno. Već u prvom krugu komplikovanog mađarskog izbornog sistema njegov Fides (Savez mladih demokrata) na domak je dvotrećinske većine. U drugom krugu potrebno je samo malo napora pa da se ta ustavotvorna većina iskristališe.

Najveće iznenađenje je dobar rezultat (7,5 odsto) političke formacije nazvane Politika može biti drugačija (LMP). Grupa, u široj javnosti nepoznatih, građana za godinu dana izrasla je u ozbiljan politički faktor. Sumnjičaviji mađarski posmatrači mislili su da bez pomoći neke velike stranke sa ozbiljnom infrastrukturom nije moguće postići takav napredak. Neki misle da u njihovoj pozadini stoji upravo Fides, koji tako prikuplja glasove liberalnih glasača. Nije zanemarljivo da je nova ambasadorka SAD prvo posetila LMP da im čestita na izbornom uspehu.

Gubitnici izbora socijalisti (19 odsto) ipak su osvojili malo više od krajnje desnice (17 odsto). Vođa Jobika Gabor Vona najavio je da će prvom zasedanju novog parlamenta prisustvovati u odeći zabranjene Mađarske garde (paramilitarna organizacija, partijska milicija sa oznakama koje veoma podsećaju na bivše mađarske fašističke simbole). Na prvoj međunarodnoj konferenciji za štampu nakon izbora Viktor Orban na pitanje stranog dopisnika na ovu temu nije dao direktan odgovor.

Čini se da će uskoro ipak morati da se pozabavi tim problemom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST