Vreme
VREME 1007, 22. april 2010. / MOZAIK

Formula 1:
Mozak i mišići

Dva stila vožnje, dva karaktera, ali jednako dobar bolid kod obojice vozača doneli su Meklarenu prva dva mesta na izuzetno uzbudljivoj trci

"Ovo je prvi put posle trke u Ejntriju 1955. da je Mercedes-Benc zauzeo prva tri mesta na jednoj gran pri trci, a takođe i prvi od trke u Celtvegu 1999, kada su Edi Irvajn i Dejvid Kultard bili prvi i drugi, da dva Britanca budu na najvišim stepenicama podijuma", rekao je posle trke Martin Vitmarš, šef tima Meklaren. Hvala ti, Vitmarše, olakšao si mi posao onoliko, a nadam se da će se i čitaocima dopasti ovi podaci.

Nego... kakva trka, ljudi! Bilo je svega, od dobrog trkanja do loših odluka vozača i timova. Kiša koju su svi predvideli malo se pišmanila pred start što je bilo sasvim dovoljno da podigne stepen nervoze koja je i te kako uticala na donošenje odluka, što će se pokazati kao krucijalno u trci za Veliku nagradu Kine na stazi u Šangaju. Najgore je prošao dvojac Red Bula – Fetel i Veber, koji su superiorno vozili kvalifikacije i startovali sa prva dva mesta. Strah od jake kiše bio je presudan pa su ubrzo posle starta koji je obeležio karambol vozača sa začelja, srećom bez težih posledica, njih dvojica među prvima otišli u boks na promenu guma.

"Haotična trka i šesto mesto koje sam osvojio može se pokazati kao veoma važno", komentarisao je Fetel posle trke. "Nije dobro to što su naši glavni konkurenti stigli na cilj pre nas."

"Nije dobro", ma ‘ajde!? He, he, stvarno su u pravu oni koji kažu da je Sebastijan duhovit, zar ne? Petljanje po boksu, pad u poretku, oblaci vode koji su prosto gušili motor, sve to je za favorite bilo previše, ali ipak su napabirčili neke bodiće, jer Veber je na cilju bio osmi.

Najbolje su prošli oni koji su imali dovoljno hrabrosti da ostanu na gumama za suvo vreme – Niko Rozberg (Mercedes), Dženson Baton (Meklaren), dvojac Renoa – Robert Kubica i Vitalij Petrov i Zutil (Fors Indija). Dobro se držao i Fernando Alonso (Ferari), ali je za zeru ranije startovao, prosto "uleteo u pucanj" što bi rekli atletičari i potom bio kažnjen prolaskom kroz boksove. I inače su u Ferariju toliko brljali tokom trke, oba vozača su četiri-pet puta svraćali u boks, pa je samo Alonsova brilijantna, agresivna vožnja, uživanje za gledaoce, teško za opis, donela Kataloncu četvrto mesto. Fernando je pokušao da obiđe i Rozberga pred kraj trke, ali se Niko ipak odbranio. Masa je vozio bledu trku, potvrdilo se da je tokom školovanja propustio čas "vožnja po mokroj stazi" i jedino zadovoljstvo tokom trke bilo mu je, valjda, kada je prestigao Šumahera (Mercedes) u borbi za deveto mesto. Šumi je bio deseti i uzeo samo bodić.

Odličnog Alonsa ipak je bacio u senku fantastični Luis Hamilton (Meklaren). Način na koji je preticao, uglavnom u istoj krivini, bio je ne samo atraktivan već i tako elegantan, superioran... ma, šta da vam pričam, sjajno! Bez ikakve dileme kažem da je Luis ne samo zvezda početka sezone, već da polako ali sigurno korača ka statusu jednog od najboljih trkača koje je F1 ikad imala.

"Izabrao sam teži, a Dženson lakši put, on je doneo prave odluke i pobedio", rekao je Hamilton novinarima po povratku u Englesku. "Dobra stvar kod nas dvojice je to što želimo da pobedimo jedan drugoga, on je veoma mudar i drago mi je zbog njega, ali sam siguran da će se stvari okrenuti u moju korist, naravno." Da, jedino mi je žao što je izostalo trkanje Hamiltona i Rozberga jer ga je Luis pretekao posle greške koju je Niko napravio proklizavši u jednoj krivini.

"Loše sam startovao, izgubio nekoliko mesta, ali sam potom odlučio da ostanem na gumama za suvo i dokopao se trećeg mesta", rekao je Kubica (Reno), jedan od onih koji mogu najviše da žale zbog propuštene šanse. "Kada je po drugi put izašao automobil za usporavanje, izgubio sam ogromnu prednost koju sam do tada imao. Mogao sam da budem na podijumu, ali sam srećan i zbog petog mesta koje sam osvojio." Odlično je vozio i Vitalij Petrov (Reno), imao istu taktiku kao Robert, neko vreme bio na četvrtom mestu, ali trenutak dekoncentracije pred kraj trke, kad se okrenuo na stazi, omogućio je Fetelu da ga pretekne pa je Rus prve bodove u karijeri F1 osvojio prošavši sedmi kroz cilj.

Naredna trka je 9. maja na stazi Katalunja za Veliku nagradu Španije.

Dušan Radulović, Radio Beograd 1


Image

Image