Vreme
VREME 1007, 22. april 2010. / KULTURA

TV manijak:
Moja najbolja desna ruka

Trenutno su dve velike pop zvezde u potrazi za kućnim pomoćnicama. MTV Adria emituje rialiti-šou tokom kojeg Paris Hilton traži svoju najbolju prijateljicu. Naravno, u izbor je ušlo i nekoliko muških prijateljica, a selekcija je nemilosrdna. Potrebno je pokazati ekstenzivno znanje o Paris, njenim navikama, momcima, toaletama, izdržati zavist konkurentkinja i strpljivo čekati finale. Paris Hilton se tokom izbora ponaša kao prava razmažena bogatašica, najbogatija devojčica u razredu koja uporno kinji svoje satelite. Komentariše njihov izgled, ponašanje, zatim iznenada promeni mišljenje, a sve to čini uz blazirani osmeh od nekoliko stotina miliona dolara. Svi analitičari medija se slažu u oceni da je Paris Hilton prva, ili tačnije najpoznatija predstavnica popularne "selebriti" kulture. Osobe poput nje ne znače ama baš ništa izvan medija, njihovo pevanje, kreiranje modnih kolekcija, ili sporadične filmske uloge su potpuna papazjanija, samo izgovor da se još jednom prošeta crvenim tepihom. Toplo vam preporučujem da proverite kolike su granice ljudskog dostojanstva, jer ponižavanja se kližu u sve goroj spirali naniže. Devojkama se nudi da odaberu frizure po želji, a zatim ih Paris ismeje, ruga se njihovom izgledu i podstiče uzajamne rivalitete. Poput Aleksis iz "Dinastije", Paris Hilton u svojoj anorektičnoj praznini prikazuje tamnu stranu sveta bez iskrenih emocija, jednog nesrećnog sveta bez trunke potrebe da se pokaže razumevanje za drugu osobu. Moja najbolja prijateljica – u stvari je oksimoron, jer najbolja prijateljica u stvari ne postoji, najbolja prijateljica Paris Hilton je – uvek i samo Paris Hilton.

Druga pop zvezda, koja putem televizije Fox bira svoju desnu ruku, nema problema sa anoreksijom. Naprotiv! Seka Aleksić je pustila kamere u svoju vilu, u kupatilo, u bračni krevet, na kasting za asistenta/-tkinju, ali sve to nije bilo dovoljno. Najveće otkrivanje pred kamerama Seka je napravila kada je gledaoce upoznala sa svojim navikama hranjenja. Seka voli da jede ili, tačnije, Seka mnogo voli da jede. Njen dečko je donekle u tome sprečava, to je, koliko sam uspeo da shvatim, najveći i jedini problem u njihovom odnosu. Ona se sakrije, pa smaže sedam princes krofni što ih kuma donese, trpa usput krem bananice, a posle se on duri i kobajagi ljuti, pa ga ona mazi, pa se na kraju uz poljubac pomire.

Iz mog ograničenog znanja diplomiranog psihologa, rekao bih da Seka napetost smiruje hranom. Sledeći terapeutski korak bio bi utvrđivanje uzroka stresa, što takođe nije preterano teško. Seka Aleksić je uspešna pevačica, popularna i pretpostavljam bogata, koja za razliku od Paris Hilton prema balkanskim merilima – ume nešto da radi. Bio sam fasciniran svitom koja prati jednu našu uspešnu pevačicu. Osim dečka, tu su kompozitor, PR osoba, stilista, obezbeđenje, kućna pomoćnica i menadžer. Kandidati za Sekinu desnu ruku takođe moraju da poznaju detalje iz karijere, ali čini mi se da među njima ima različitih profila. Najteži deo izbora kod Paris Hilton bio je test inteligencije. Evo, testirajte se sami. "Ako se palmino ulje dobija iz palme, a suncokretovo iz semenki suncokreta, od čega se pravi bebino ulje?" Jedna od kandidatkinja je kao iz puške odgovorila: od beba, naravno! Kod Seke nema ovakvih pitanja, imam utisak da je ona zaista u potrazi za srodnom dušom, za nekim ko će biti tu u njenoj sviti, a opet biti neko ko može da pruži ljudsku toplinu. Neko kome neće smetati što je Seka buca koja i dalje voli da se sakrije i tajno jede. Naivno je, naravno, poverovati da ćete takvu osobu upoznati putem tv-emisije. Ukoliko vam je Seka Aleksić dosadna, shvatiću to kao znak autentične sreće, jer za televiziju nema ništa dosadnije od normalnih ili srećnih ljudi. Kad bolje razmislim, možda joj ta desna ruka i nije neophodna, samo da ovaj njen dečko iskulira i pusti je da uživa u klopi. Jedna iskusna dama je davno rekla – žene u stvari žele samo da bez griže savesti mogu da jedu i kupuju. Paris i Seka to rade.

Dragan Ilić