foto: d. todorović

Ministar Dragin kod domaćina Nenada Jezdića >

Dikosava i Darosava

Prvi radni dan po prvomajskim praznicima doneo je niz aktivnosti članova Vlade, ministar poljoprivrede Saša Dragin posetio je Poljoprivrednu školu u Valjevu, te domaćinstva Milana Mijailovića i Nenada Jezdića u okolnim selima. Ministar prvo doš’o u opštinu sa demokratskim gradonačelnikom, a onda u društvu Okružnog predsednika DS Dula Rakića posetio školu. U školi, koja je jedna od oglednih, sa ekonomijom za primer, staklenicima, internatom za učenike, obiš’o šta mu pokazali, i dao izjavu za medije na čelu sa kamerom vladinog Biroa za informacije, Veliko mi je zadovoljstvo da se danas nalazimo u Valjevu, došli smo u posetu Poljoprivrednoj školi... sredstva koja je izdvojilo Ministarstvo su odlično iskorišćena... Onda ga poveli u Dom za učenike, ali ga Okružni DS predsednik skrenu u štalu, gde je ministar pokazno pokuš’o nahrani krave, ali nijedna nije ‘tela uzme jarmu iz ministrove ruke, ni krava Nina, ni krava Slađa, ni krava Žaklina.

Ondak je ministar sa saradnici otiš’o u selo Bukovicu, gde je u domaćinstvu Mijailović pohvalio telad koja će budu junci i junice. I u domaćinstvu Mijailović ministar se izjavio novinarima i Onoj kameri Biroa za informisanje, Valjevski kraj je poznat u Srbiji po dobrom voću i razvijenom stočarstvu... poljoprivredni budžet je povećan za 25 posto, svaki hektar obradivog zemljišta se subvencionira sa 14000 dinara, svaki dinar iz budžeta ide na pravo mesto.

Na kraju put i maršruta doveli ministra u selo Zabrdicu, u domaćinstvo Nenada Jezdića. Domaćin Jezdić, ispostavi se poznati glumac, domaćinski je i u zelene ‘aljine dočekao ministra Dragina, koji beše u plavoj i radnoj i takoreći uniformi, dok je ministar Dragin isto tako bio srdačan. Posle pozdrava usledilo je, a ispred zasada višanja, obraćanje novinarima i Onoj kameri Biroa za informisanje. Domaćin Jezdić prvi uze reč, drago mu je da dočeka najodgovornije ljude za poljoprivredu, njegovi zasadi voća su prvo bili jedna emocija, njegov odnos prema zemlji, a tek posle toga ekonomija, danas ima skoro 15 hektara zasada višnje, šljive i dunje, posetu ministra shvata kao misiju popularizacije bavljenja zemljom i poljoprivredom. Jezdić nastavi da je sve zasade podig’o sopstvenim sredstvima, nije znao za subvencije, subvencije koristi tek od ove godine, konkurisao je sa projektom seoskog turizma. Trenutno ima više parcela zasađenih voćem, namerava da se, zajedno sa prijateljom, bavi proizvodnjom rakije od šljiva, višanja i dunja, već ima i imena za te tri vrste rakije, zvaće se Leposava, Dikosava i Darosava. Jezdić odgovori i na pitanje, dali će zbog ovoga trpi gluma, neće, mada ima onih koji mu govore, Šta će ti zemlja, to je za netalentovane, ne misli tako, zemlja je za darovite ljude.

Posle glumca, rek’o se i ministar sa reči, Šta ja sad da kažem, ali rek’o kako se sa glumcem slučajno upozn’o, kako mu ovaj isprič’o da ima voće, da peče rakiju, prvi put kod Jezdića, ima kaže, sve je impresivno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST