Prava LGBT osoba >

Sastanci na najvišem nivou

U petak 30. aprila održan je poslednji sastanak Gej strejt alijanse (GSA) sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Srbiji. Sa GSA su razgovarale sve parlamentarne partije osim Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Jedinstvene Srbije.

"Otvaranje dijaloga sa parlamentarnim političkim strankama o problemima LGBT zajednice u Srbiji, kao što su diskriminacija, nasilje i unapređenje prava na slobodu okupljanja, GSA vidi kao početni korak koji treba da dovede do rešavanja ovih problema. Iako još uvek ne možemo govoriti o konkretnim rezultatima, GSA je veoma zadovoljna njihovom spremnošću na razgovor i iskazanim nivoom razumevanja za položaj LGBT osoba u Srbiji", kažu u GSA.

Tokom serije sastanaka predstavnici GSA su razgovarali i sa konzervativnim strankama Srpskom radikalnom i Srpskom naprednom strankom, koje su se "jasno odredile protiv nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama". SNS je ukazao na to da svi državni organi moraju poštovati Ustav i zakone koje su doneli i u tom smislu sprečiti bilo kakav oblik nasilja i diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

DSS, NS i JS su, kako u GSA kažu, ignorisali uporne višenedeljne pokušaje da se uspostave kontakti i ugovori sastanak: "Ovime su ove stranke pokazale jasan stav da ne žele da ostvare dijalog sa LGBT zajednicom o nasilju i diskriminaciji koju ova zajednica doživljava u Srbiji."

Gej strejt alijansa će u narednom periodu organizovati sastanke sa državnim institucijama koje bi najviše mogle da doprinesu poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji, borbi protiv nasilja i diskriminacije i omogućavanju održavanja prve uspešne Parade ponosa u Srbiji. Predviđeni su sastanci sa ministarstvima pravde, ljudskih i manjinskih prava, unutrašnjih poslova, sporta i omladine, zdravlja, prosvete, sa gradonačelnikom Beograda, Skupštinskim odborom za bezbednost, Kancelarijom Vlade Srbije za evropske integracije i drugima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST