Vreme
VREME 1009, 6. maj 2010. / POŠTA

Državni telefon

"Birate nepostojeći broj"; VREME 1008

Veoma sam razočaran vašom analizom situacije na Kosovu, nakon prekida rada baznih stanica Telekoma i Telenora. Smatram da je jednostrana i prilično "mršava" što se tiče analize pravnih argumenata.

Jasno je da su 1999. Rezolucijom 1244 ukinuta sva prava Srbiji da upravlja i svi zakoni doneti od strane UNMIK-a od te godine imaju status međunarodnog prava.

UNMIK je 2003. ratifikovao Zakon o telekomunikacijama, i jasno su postavljeni uslovi za rad na Kosovu, a to je da se dobija licenca od UNMIK-ove agencije za telekomunikacije. Licencu je dobio javni servis Vala (PTK) i kasnije IPKO (Slovenački Mobitel) koji su platili 75 miliona evra za licencu.

Ima još jedna važna odluka UNMIK-a koju je trebalo da pronađete, koja je ukinula sve "diskriminatorske" zakone usvojene prvih par godina nakon neustavnog ukinuća kosovske autonomije 1991. od strane Skupštine SR Srbije u vreme Miloševića, uključujući zakone koji su nasilno promenili vlasništvo kosovske društvene i pokrajinske imovine, poklanjajući tu imovinu srpskim preduzećima i institucijama (Bambi preuzeo Ereniku, Telekom preuzeo PTK, itd.).

Nema znači sumnje da prema međunarodnoj zajednici, UNMIK-u, Vladi Kosova i nezavisnom kosovskom regulatoru, Telenor i Telekom nemaju licencu za operacije na Kosovu, i tolerisane su samo zbog političkih razloga.

Petrit Selimi, elektronskom poštom