Nju Delhi >

Vožnja na talasu rasta

Ekstrapolacija je jednostavna. Još je lakše praviti tabele. I kada tako pogledate u narednu deceniju ili dve, rezultati su odlični, optimistični, uverljivi. Pogledajte očekivani i željeni desetoprocentni rast BDP-a u Indiji. Po ovoj stopi, Indija bi trebalo da udvostruči svoju ekonomiju u narednih devet godina i dostigne trenutni kineski BDP za 16 godina.

Međutim, Raghuram Rajan, profesor u Čikago But školi za biznis, ekonomski savetnik premijera i bivši glavni ekonomista u MMF-u, u svojoj poslednjoj knjizi Fault Lines upozorava: "Previše država je stabilno raslo decenijama da bi posle stagniralo."

Dakle, šta može da krene naopako na ovom putu jedne od najvećih svetskih demokratija, jedne od najvećih svetskih ekonomija i jedne od najsiromašnijih kada se u obzir uzme dohodak po glavi stanovnika? Mnogo toga. Ali, ako ostavimo po strani makroekonomske faktore, jedno od najvećih pitanja po meni je institucionalizovana korupcija. Sve ostalo će slediti.

Ono što treba da zapamtimo je da ekonomski rast sa institucionalizovanom korupcijom može samo neko vreme da postoji. Veliki skok u broju kuća, automobila, bele tehnike i sličnom potpomaže taj rast. Ali da bi se on održao i da bi se prosperitet raširio, potreban je pokret preduzetničke energije bez otpora.

Veliki deo korupcije dešava se usled nedostatka informacija. U pet sela u Utarakandu video sam kako su farmeri u potpunosti u milosti nakupaca. Ne samo što prekasno preuzimaju proizvode od farmera već ih i dele i mere kada farmer nije prisutan. Farmer jednostavno mora da prihvati ono što mu se da. Informacije o cenama lako su dostupne u nevladinom sektoru. Sistem, bez obzira na dostupnost informacija, sprečava da bilo kakve koristi od te trgovine dođu do farmera. Korupcija se ne smanjuje.

Na polju industrije očekujemo velike i ambiciozne projekte koji će pomoći da se održi rast. Ali, da bi se to i ostvarilo, potrebna nam je transparentnost transakcija, preobuka ljudi i ekonomski model koji uključuje sve – državu, seljake (vlasnike zemljišta, radnike), transportere. Ko tu stvara otpor?

Mogu da nabrojim mnogo takvih projekata koji se odugovlače, i iza svakog od njih može se naći institucionalizovana mreža utvrđenih interesa. Prekidanje te istorijske prakse zahteva političku hrabrost. Ako želimo parče desetoprocentnog rasta, politika će morati da pokaže nešto održive hrabrosti.

Gautam Chikermane


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST