>

Šta smo saznali između 17 i 18?

Veliki dizajn

Slavni britanski fizičar Stiven Hoking (68) objavio je novu, kontroverznu knjigu pod nazivom Veliki dizajn (Grand Design), koja je postala predmet veoma oštrih rasprava širom planete još pre nego što je stigla do knjižara. Naime, londonski "Tajms" prvi je objavio odlomak iz knjige o konačnoj teoriji Svemira u kom Hoking zajedno sa američkim fizičarem Lenardom Mlodinovim piše kako, da bi se odigrao Veliki prasak, "nije potrebno prizivati Boga da zapali varnicu i pokrene Univerzum". Hokingova knjiga, iako je zapravo naučna priča o rođenju Univerzuma, preti da postane bestseler i svakako će se, po želji autora, dugi niz godina prodavati na svakom aerodromu.


Rođendan Googlea

Poslednje nedelje septembra, Google, džin među internet pretraživačima, proslavio je 12. rođendan. Priča o Googleu počela je u leto 1995. kada su se Larry Page (24) i Sergey Brin (23) upoznali na Stenfordu kada je Brin trebalo da Pageu pokaže kampus. Samo dvanaest godina kasnije, to je jedna od najvećih i najuticajnijih kompanija u svetu, a nama je teško da zamislimo život i svakodnevni rad bez Googlea. Za svoje tinejdž godine, kompanija planira pokretanje Google televizije.


Dan nauke i Tesle

Na dan kada je izašao prošli, 17. broj "Vremena nauke", 26. avgusta, Vlada Srbije donela je odluku da se za Dan nauke u Srbiji proglasi 10. jul, rođendan Nikole Tesle. Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić je tim povodom objasnio da je predloženo i susednoj Hrvatskoj, kao i tokom razgovora sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, gde je Tesla proveo najveći deo karijere, da se 10. jul proglasi za dan nauke u čitavom svetu. Ovaj predlog biće prosleđen Unesku i sistemu Ujedinjenih nacija u čijem je mandatu odluka o ovom pitanju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST