Vreme
VREME 1031, 7. oktobar 2010. / MERIDIJANI

Ankara:
Norveški scenario i turski ćilimi

Glavni turski pregovarač pri EU Egemen Bagis prošle nedelje je doneo predlog kojim bi možda mogle da se smanje tenzija i zabrinutost izvesnih zemalja Unije u vezi s turskim članstvom. Ove nedelje je turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio Evropsku uniju da koči pristupanje njegove zemlje ovom bloku, tako što stvara prepreke od kojih pojedine ne važe ni za jednu drugu zemlju kandidata. Odmah posle, Erdogan je rekao da je Turska odlučna da nastavi pristupne pregovore. Prošle godine je turski predsednik Abdulah Gul izjavio u Azerbejdžanu da je "važno usvojiti evropska pravila, a ne pristupanje Uniji". Da li to znači da će Turska, onog trenutka kad dostigne evropske standarde, odlučiti da ne pristupi Uniji, poput Norveške?

Evropski pregovarač Bagis izneo je predlog – kad Turska okonča pretpristupni proces, kad god to bilo, raspisuje se referendum u Turskoj i zemljama članicama EU o turskom članstvu. Termin "referendum" je namerno ubačen da bi razvejao strahove u srcima nekih evropskih zvaničnika, ali generalno, ideja nije tako loša. Međutim, u toj ponudi postoji kvaka. Bagis je ovako objasnio: "Da bismo završili pregovore, najpre moramo da otvorimo poglavlja o pregovorima." U tome je stvar, prvo na šta Turci misle je poglavlje o energetici. U slučaju da nam je promakla poenta, Bagis je govorio o gasnom projektu Nabuko: "Ako ne možemo da otvorimo poglavlje o energetici, zaista nisam motivisan da rešavam (evropske, prim. aut.) energetske probleme."

Pregovori o priključenju Turske EU dospeli su u kritičnu fazu 2005. godine, a glavni kamen spoticanja bio je Kipar. Godine 2006. EU je zamrzla osam od 35 poglavlja zato što je Turska odbila da prihvati otvaranje luka i vazdušnog prostora za brodove i avione grčkih Kiprana; Francuska je blokirala još četiri poglavlja, a Kipar je blokirao šest uključujući i poglavlje o energetici.

Pritisak je očigledno visok čim je Bagis uperio pušku u evropske glave i zatražio sporazum za kiparsko pitanje.

Robert Elis

The Guardian



"Meridijane" priredila Biljana Vasić