Vreme
VREME 1043-1044, 29. decembar 2010. / EXTRA

Promocija nauke:
Grad nad zemljom

"Vreme nauke" predstavlja pobedničko idejno rešenje Centra za promociju nauke

Sredinom decembra proglašen je pobednik na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje buduće zgrade Centra za promociju nauke koja će biti izgrađena na Novom Beogradu, u bloku 39, u neposrednoj blizini Fakulteta dramskih umetnosti. Prvu nagradu dobio je austrijski arhitekta Volfgang Čapler, dok su drugo i treće mesto osvojili tokijski "Sou Fujimoto Architects" i grupa beogradskih arhitekata, dizajnera i inženjera iz biroa ARCVS.

Čapler se krajem decembra sastao sa ministrom nauke Božidarom Đelićem, kao i sa predsednikom Saveza arhitekata Srbije Jovanom Mitrovićem i kolegama arhitektama sa kojima će zajedno raditi na izradi Glavnog projekta Centra za promociju nauke. Čapler je u objašnjenju svog arhitektonskog rešenja napisao da Centar vidi kao izdignuti grad, koji nije u dodiru sa zemljištem, osim na nekoliko stubova i elemenata kojima će se ljudi kretati. On je blok 39 zamislio sa biciklističkim stazama, stazama za trčanje, vodom, bujnom i raznolikom vegetacijom, koju sačinjavaju i egzotične i biljke koje inače rastu na našim prostorima. U okolini zgrade Centra su odmorišta, otvoreni bar, mesta za sastajanje i diskusije, bašta...

Prema planu Ministarstva nauke, izgradnja ovog Centra trebalo bi da počne u prvoj polovini 2011. godine, a završena u 2012. godini. Pozivajući sve arhitekte u Srbiji i svetu da učestvuju na ovom konkursu, Đelić je istakao da će zahvaljujući njemu Beograd kroz dve godine dobiti nesvakidašnji objekat gde će osnovci i srednjoškolci, njihovi roditelji i učitelji imati prilika da se upoznaju sa naukom i tehnologijom. Đelić je rekao da će izgradnja objekta u bloku 39 obeležiti Beograd, ali i celu Srbiju, kao i da je ideja da on postane simbol nauke, urbanizma i arhitekture. Prema njegovim rečima, zamišljeno je da blok 39 bude moderan kampus nauke i umetnosti i da Beograd, poput Bilbaoa s muzejom Gugenhajm, bude na radaru svetske arhitekture.

U detaljima konkursa navodi se da je glavni cilj Centra da generiše naučnoobrazovni proces, proces stalnog učenja i usavršavanja sa direktnim aktivnostima u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Želja Ministarstva je bila da se arhitekturom objekta prikaže vizija Centra, njena namena i prostorno obeležje sa posebnim arhitektonskim kvalitetima, tehnologijom i principima održivosti.

U bloku 39 biće izgrađen objekat površine 10.000 metara kvadratnih, a njegove četiri glavne celine biće interaktivni izložbeni prostor, "naučni klub" sa laboratorijama i učionicama, planetarijum i višenamenska konferencijska dvorana.

Inače, ovo je i prvi međunarodni arhitekstonski konkurs raspisan u Srbiji posle skoro 30 godina. Ministarstvo nauke ga je raspisalo u skladu sa preporukama UNESKO-a i u saradnji sa Savezom arhitekata Srbije, Društvom arhitekata Beograda i Internacionalnom unijom arhitekata. Projekat izgradnje Centra deo je programa investicija u naučnu infrastrukturu, koji se finansira sredstvima Evropske investicione banke, a vrednost ovog projekta je 20 miliona evra, što predstavlja pet odsto ukupnog investicionog programa. U žiriju, osim ministra Đelića bili su i gradski arhitekta Dejan Vasović, Jovan Mitrović, kao i nekoliko članova iz drugih zemalja: Roberto Simon (Brazil), Dorte Mandrup (Danska), Ginter Katherl (Austrija), Urania Klucinjoti (Grčka). Prvoplasirani projekat osvojio je 60.000 evra, drugoplasirani 20.000 evra, a trećeplasirani 10.000 evra.

M. Vidić