Vašington >

Jedite budućnost

Republikanci su predstavili predlog za hitno smanjenje javne potrošnje, ali nisu smislili slogan pod kojim bi se ta njihova inicijativa pamtila. Biću slobodan da ja predložim slogan: Jedite budućnost!

Neki od nas verovali su da ključno izborno pitanje nije smanjivanje potrošnje, nego smanjivanje visoke stope nezaposlenosti. Ispostavilo se da se građani deklarativno zalažu za smanjenje potrošnje, ali kad se zagrebe po površini to zapravo znači da se zalažu za smanjenje potrošnje – drugih ljudi. Taj zaključak proizlazi iz novog istraživanja istraživačkog centra Pew Research Center (PRC). Anketari su pitali Amerikance da li bi više voleli veću ili manju potrošnju u različitim oblastima. Ispostavilo se da oni žele veću, a ne manju potrošnju u različitim oblastima života, od obrazovanja do zdravstvene nege. Podeljena su mišljenja da li treba više ulagati u socijalnu pomoć nezaposlenim licima i, iznenađujuće, u oblast bezbednosti i odbrane. Jedino za šta većina anketiranih Amerikanaca više ne želi da troši budžetski novac jeste međunarodna pomoć. Naime, Amerikanci pogrešno veruju da veliki deo novca iz državnog budžeta odlazi na pomoć stranim zemljama.

Anketari PR-a takođe su pitali građane kako bi oni pokrili budžetski deficit. Da li podržavaju smanjenje davanja za obrazovanje ili zdravstvo, najveće budžetske potrošače? Ne. A da li bi voleli povećanje taksi? Ne. Jedino što podržavaju je smanjenje penzija za zaposlenje u javnom sektoru, ali i tu su podeljena mišljenja.

Kako je moguće da su glasači tako neinformisani? Oni rade, odgajaju decu i brinu o svojim roditeljima, i nemaju vremena da se bave analizom federalnog budžeta ili budžeta države u kojoj žive. Oslanjaju se na ono što im saopštavaju osobe od autoriteta, a upravo oni od Regana pa do današnjih dana govore da se njihov teško zarađen novac nemilice troši na ratove i beskorisnu administraciju (oko pet odsto državnog budžeta)… Što na kraju dovede do predloga za smanjenje javne potrošnje, koji će u državnu kasu "uterati" malo novaca, ali će napraviti mnogo štete. Moralna pouka je nedvosmislena – republikanci nemaju mandat da smanje potrošnju, ali imaju mandat da se bave aritmetičkim zakonima.

Pol Krugmen


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST