>

Vesti

Fakulteti o pravima dece

Fakultet političkih nauka i Fakultet za medije i komunikacije Singidunum univerziteta u saradnji sa Unicefom počeli su proces uvođenja kursa o pravima deteta i novinarskoj praksi u svoje nastavne planove i programe.

Studentima će kursevi biti ponuđeni početkom naredne školske godine.

Kursevi o pravima deteta biće ponuđeni studentima početkom školske 2011/2012. godine, nakon serije seminara koje će za fakultete održati predavači sa Dablinskog instituta za tehnologiju iz Irske, saopštio je Unicef. Dablinski institut za tehnologiju na zahtev Regionalne kancelarije Unicefa za Centralnu i Istočnu Evropu razvio je i pomaže implementaciju nastavnog plana i programa o pravima deteta i novinarskoj praksi. Kurs je pilotiran u Turskoj gde se sada predaje na sedam univerziteta, a postoji i u Rumuniji, Makedoniji, Gruziji.


Obrazovanje Roma prioritet

Važno pitanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava biće poboljšanje obrazovanja i popis romskog stanovništva, rekla je za RTS državna sekretarka Ministarstva Slavica Denić.

Nova državna sekretarka Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije Slavica Denić rekla je da će prioritet u radu biti poboljšanje obrazovnog statusa Roma, a da će ove godine najveći posao predstavljati popis romskog stanovništva. Denićeva je rekla da je najvažnije krenuti od procesa obrazovanja i da joj je rad u RTV Vojvodine pomogao da se upozna sa problemima romske nacionalne zajednice oko četiri oblasti koje predviđa "Dekada Roma" – stanovanje, obrazovanje, zdravstvo i zapošljavanje.

Denićeva je najavila rad na procesu afirmativnih mera koje država ne sprovodi i da je cilj Ministarstva da se na čitavoj teritoriji Srbije primeni model koji se primenjuje u Vojvodini.

Govoreći o tom modelu i obrazovanju Roma, državna sekretarka je navela da na novosadskom univerzitetu studira više od 200 studenata, dok, kada je reč o srednjoškolcima, postoji projekat pokrajinske vlade koji se odnosi na mentorski rad u srednjim školama i integraciju romske dece koji se sprovodi već četiri godine.


Stipendije i za Srbiju

Jedna od najvećih revizorskih kuća na svetu, "KPMG", koja je od 1996. godine prisutna u Srbiji, pokrenula je u Velikoj Britaniji jedinstven program stipendiranja učenika završnih godina srednjih škola, saopštila je njena kancelarija u Beogradu, "KPMG Srbija".

Pravo na stipendiju u visini od 20.000 funti mogu da ostvare učenici od 18 do 19 godina, koji su postigli najbolje uspehe tokom školovanja. Stipendija obavezuje buduće studente da u narednih šest godina dobiju diplomu iz računovodstva i da obave jednogodišnju praksu na Institutu ovlašćenih računovođa. "KPMG" u Velikoj Britaniji pokriva troškove školarine i smeštaja tokom studiranja, obezbeđujući početnu platu od 20.000 funti bruto na godišnjem nivou, a plata studenata može porasti i na 45.000 funti. U "KPMG Srbija" 66 zaposlenih pohađa program Asocijacije ovlašćenih računovođa Velike Britanije. "KPMG Srbija" tradicionalno organizuje besplatne radionice za apsolvente i studente završnih godina u cilju približavanja poslovanja revizije, finansijskog savetovanja, poresko-pravnog savetovanja i savetovanja u oblasti informacionih tehnologija.

Najuspešniji polaznici radionica dobijaju mogućnost da pohađaju praksu u kompaniji, navedeno je u saopštenju.


Uskoro univerzitet odbrane

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će uskoro biti formiran univerzitet odbrane, čime će biti zaokružena reforma oblasti nauke u sistemu odbrane. Prošle godine akreditovane su Vojna akademija, VMA i Vojnotehnički institut, čime su ispunjene pretpostavke za formiranje univerziteta odbrane.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST