ŽIVOT IDE DALJE: Američki vojnici u Iraku / foto: reuters

Bagdad >

Osam godina od okupacije

Devetnaestog marta navršava se osam godina od invazije na Irak, zemlje u kojoj nije pronađeno oružje za masovno uništenje i koja nije bila umešana u napade 11. septembra. Američki sekretar odbrane Pol Volfovic rekao je da će "naši vojnici biti pozdravljeni kao oslobodioci", kao i da će iračkim novcem od nafte biti finansirana rekonstrukcija zemlje. Potpredsednik Dik Čejni rekao je da će vojna intervencija trajati "nedeljama pre nego mesecima". Pomoćnik sekretara odbrane predvideo je da će "oslobađanje iračkog naroda biti poput igre (cakewalk – vrsta plesa)". Prošlo je osam godina, i vreme je da pogledamo o kakvom je "ratnom plesu" reč.

Više od 4400 Amerikanaca poginulo je u invaziji na Irak, dok je 11. septembra nastradalo oko 3000 ljudi. Preko 32.000 američkih vojnika dobilo je teške telesne povrede ili oštećenja. Ali, to nisu ni približne brojke – stručnjaci Stanford univerziteta istraživali su PTSD (posttraumatski stresni poremećaj) i došli do zaključka da će do 2023. godine više o 35 odsto iračkih veterana patiti od ovog sindroma. Tokom 2009. i 2010. godine više je američkih vojnika izvršilo samoubistvo nego što ih je stradalo u borbama.

Nobelovac Džozef Štiglic grubo je izračunao da su troškovi rata u Iraku 60 puta veći nego što je tvrdila Bušova administracije, što je dovelo do zaduživanja zemlje, skakanja cena nafte i, konačno, do kraha globalne ekonomije. Novac koji je Amerika potrošila na uništavanje Iraka mogao je da bude upotrebljen za godišnje plate 12,5 miliona učitelja, nastavnika, predavača, ili za pokrivanje godišnjih zdravstveni troškova za 167 miliona Amerikanaca.

Najveće žrtve "ratnog plesa" su Iračani. Iračka organizacija IBC dokumentovala je najmanje 99.900 nasilnih smrti civila, direktno povezanih sa američkom invazijom. Zapadni mediji prikrivali su pravi broj nastradalih iračkih civila ili jednostavno nisu izveštavali o njihovoj pogibiji. Prema informacijama Vikiliksa, američka vlada prikrila je nasilnu smrt više od 15.000 iračkih civila. Nažalost, vrlo je verovatno da broj poginulih civila IBC-ja nije ni približan –Britanska agencija za istraživanje javnog mnjenja OPR procenila je da je od početka invazije do 2008. godine, kada je objavljeno istraživanje", nastradalo više od milion iračkih civila.

Osam godina od početka invazije, infrastruktura i drugi vitalni delovi Iraka potpuno su osakaćenji, stalna je nestašica struje, vode za piće, lekova, a bezbednosna situacija očajna. Prema podacima Agencije za izbeglice UN-a, oko 4,7 miliona Iračana je napustilo svoje domove.

Medea Bendžamin, Čarls Dejvis


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST