SLOVENAČKA VLADA NA MUKAMA: Građani odbili reformu penzionog sistema / foto: reuters

Ljubljana >

Referendum protiv promena

Kreditni rejting Slovenije nije opao u danima neposredno posle neuspelog referenduma o reformi penzionog sistema, saopštila je agencija Standard & Poor’s (S&P). Ocena AA sa negativnom prognozom, kojom je Slovenija ocenjena pre referenduma, i dalje je na snazi. Slovenija je rangirana isto kao Španija i nalazi se ispred Italije i Portugala. Na referendumu održanom 5. juna više od 72 odsto građana izjasnilo se protiv penzione reforme, dok je 75,5 odsto glasalo protiv zakona o suzbijanju "rada na crno", a 60 odsto je bilo protiv usvajanja zakona o arhivskoj građi kojim se reguliše način korišćenja arhivskog materijala iz vremena pre slovenačke samostalnosti, odnosno protiv otvaranja arhiva obaveštajne službe. Marko Mrsnik, analitičar S&P-a, ocenjuje da ishod referenduma ukazuje na nedostatak podrške vladi Slovenije, čija je popularnost znatno opala.

Da je izglasano podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 65 godina za žene i muškarce (sa 58 i 57), to je moglo da rastereti budžet za milijardu evra do kraja mandata ove vlade (redovni izbori se očekuju na jesen 2012). Ovako, Pahor sada mora da razmišlja o oštrom paketu štednje i smanjenju plata državnim službenicima za pet odsto da bi održao kreditni rejting Slovenije i sprečio nametnute mere štednje poput onih u Grčkoj. Slovenački predsednik Danilo Tirk izlaz iz političke krize vidi u rekonstrukciji Vlade ili u vanrednim izborima.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju jedna je od nekoliko reformi koje su od Slovenije zahtevali Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska unija.

Posle dve opomene, Evropska komisija je sredinom februara ove godine odlučila da podnese tužbu protiv Slovenije na Sudu Evropske unije jer slovenački zakoni o zdravstvenom osiguranju nisu usklađeni sa pravnim poretkom EU, zbog čega Evropska komisija smatra da Slovenija ograničava izbor potrošačima, dok stranim osiguravajućim društvima onemogućava nastup na njenom tržištu, odnosno konkurenciju. Pored toga, prema mišljenju Evropske komisije, stranim zdravstvenim osiguravajućim društvima se u Sloveniji ograničavaju mogućnosti osnivanja i nuđenja usluga, saopštila je Evropska komisija, dodavši da evropsko zakonodavstvo u ovoj oblasti podstiče slobodno obezbeđivanje usluga osiguravajućih društava u celoj EU, i to upravo sa ciljem da se ojača konkurencija i poboljša zaštita potrošača.

Boris Černi


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST