Vreme
VREME 1067, 16. jun 2011. / NEDELJA

Novogovor:
Rebrendiranje

Mnogo smo pili onaj brendi (vinjak) i tu stali. A ženske, one su pile šeri brendi. Nama starijima je, dakle, teško da shvatimo težinu i dalekosežnost reči brend, te senke duge ruke Adama Smita koja se primiče našem vratu.

"Neophodno je vratiti čast krastavcu", izjavio je španski član Evroparlamenta Francisko Sosa Vagner, mašući jednim primerkom koji bi morao da odgovara evropskim standardima: prav i jedar, ali sumnjiv, pa dovodi u težak položaj seljake. To se desilo nakon što su Nemci posumnjali da je španski krastavac izvor nove mutacije ešerihije koli. Rusi su nakon toga posumnjali, zabranili uvoz krastavaca iz Nemačke i Španije, pa se o neosnovanom narušavanju principa slobode trgovine pregovaralo i na samitu EU–Rusija, u Nižnjem Novgorodu, kako piše ruska štampa, uz voćnu salatu s pet vrsta paradajza. Predsednik Medvedev izazvao je "ovošćni skandal" – nije znao odakle su pomidori: "No, poživem-uvidim..." Moskovske novosti se dohvatile rebrendiranja krastavca pa pronašle da su u podmoskovnom gradu Luhovici ogurcu podigli spomenik i izgradili muzej. Citiraju i autora knjige Brend. Bojeva mašina biznisa, nekog Viktora Tanberga, koji je ozbiljno protumačio da rebrendiranje krastavca ništa osim šale ne može izazvati.

Brend je, kažu ovi iz marketinga, više od zaštićene robne marke. To je garantovani kvalitet koji prate garantovane emocije. Poseduje sopstvenu harizmu izraženu u nazivu, sloganu koji ga prati, dizajnerskom rešenju i reklamnoj strategiji. Da bi se stvorio brend, potrebna je ideja, tvorac, tehnologija, mnogo rada i korporativni identitet.

Neki kažu da izraz brend potiče od žiga koji pokazuje vlasništvo, utisnutog vrućim gvožđem na leđima krava ili konja (poznato još u starom Egiptu): Kažu da su nekada tako žigosali i kriminalce, pa je brend bio i stigma, danga.

Sad vlada uverenje da bez brenda propadosmo – ništa ne pravimo, ali mislimo da nam fali samo brend. Onda se prešlo na "brendiranje Srbije", na "nacionalni brend Srbije", a zatim, brzo, na rebrendiranje: "Rebrendiranje Guče!" "Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i Grad Kragujevac organizuju stručni skup pod nazivom ‘Teritorijalni marketing – rebrendiranje Šumadije’"...

Kako li će utisnuti novi žig preko starog? Da je ne zapale?

Milan Milošević