Slučaj Paravinja >

Istine ili laži

Već nekoliko nedelja priča o Draganu Paravinji (42), višestruko osumnjičenom i osuđenom za silovanja, sada pod sumnjom za ubistvo Antonije Bilić (17) krajem juna – samo se širi. Hrvatski i ovdašnji mediji poslednjih dana dovode ga u vezu s nikad razjašnjenim ubistvom (1994) novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je, izjavljujući da je Paravinjina povezanost sa ubistvom Dade Vujasinović za tužilaštvo potpuna novost, zatražila dodatno ispitivanje osumnjičenog u Hrvatskoj. Inače, tužilaštvo u obnovljenoj istrazi o ubistvu (u onoj prvoj, iz 1994, slučaj je proglašen za samoubistvo) proverava kontekste njena tri članka iz "Duge" – o Borislavu Joviću (koji je posle toga tužio), generalu Božidaru Stevanoviću, tada postavljenom za komandanta RV i PVO (posle čega je dobila niz pretnji) i intervju s Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji joj je na pitanje ko je sledeći za likvidaciju odgovorio: "Ti, slobodno to napiši."

U međuvremenu su hrvatski mediji objavili svedočenje žene koja je izbegla silovanje jer je, navodno, Paravinju podsetila na Dadu Vujasinović: "O njoj je pozitivno govorio. A rekao je i da je morao stati jer sam ga podsetila na nju."

U priču se upleo i Ratko Mladić, čiji su dnevnici u Hag stigli nekoliko meseci pre njihovog pisca. U navodnom razgovoru 25. oktobra 1994. sa osobom koju naziva "zemljak" pominje ubistvo Vujasinovićeve. "U sprezi sa Mićom je Goran (precrtano) Dušan Malović, koji je u vezi sa Vuković Goranom (ubica je Ljube Zemunca i vođa mafije u Bgd)", piše. "Oni su ubili novinarku Dadu Vujasinović, oni su spremni na sve..."

Tužilaštvo je po objavljivanju izvoda iz Mladićevih dnevnika naložilo da se utvrdi ko je "zemljak" iz pomenute priče. A sada, u kontaktu s predstavnicima Hrvatske, zatraženo je da se što hitnije uzme iskaz Dragana Paravinje "jer i sam Paravinja, koji je pritvoren u šibenskom zatvoru zbog sumnje da je silovao i ubio Antoniju Bilić, strahuje da bi mu nekadašnji pripadnici Državne bezbednosti MUP-a Srbije mogli nauditi, zbog navodnih informacija da zna ko stoji iza zločina počinjenog u Beogradu".

Državni tužilac Zagorka Dolovac je potvrdila da postoji sumnja kako su dokazi u slučaju ubistva novinarke namerno skrivani. U nekoj vrsti obnove istrage Okružno tužilaštvo u Beogradu, sadašnje Više tužilaštvo, podnelo je zahtev policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja januara 2008, jer iz nalaza i mišljenja jednog od veštaka "proizlazi da je smrt Radislave Vujasinović najverovatnije uzrokovana delovanjem drugog lica".

MUP Hrvatske je preko službe za odnose s javnošću potvrdio da su "razmenjene informacije vezane za ubistvo novinarke i da će saslušanje Paravinje biti zatraženo na osnovu tih informacija". Direktori srpske i hrvatske policije, Milorad Veljović i Oliver Grbić, objavili su da će biti formiran zajednički tim istražitelja na slučaju ubistva Dade Vujasinović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST