Modernizovane kabine, Austrian Airlines / foto: lois lammerhuber

Vreme uspeha! >

Poslovne vesti

Austrian Airlines
Komfornija flota

U cilju poboljšanja kvaliteta usluge, uštede goriva, zaštite životne sredine i smanjenja troškova, avio-kompanija Austrian Airlines modernizovala je 32 aviona tipa "airbus A320" i "boing 737", inovativnim kabinskim nameštajem i novim savremenim kožnim sedištima. Modernizovanje će se nastaviti u prvoj polovini 2012. godine na avionima A320 kojima je Austrian Airlines ove godine uvećao svoju flotu. Ključni element u novoj kabini je u potpunosti redizajnirano sedište napravljeno od laganih materijala koje zauzima manje prostora, pa se, u proseku, po avionu može ugraditi pet sedišta više. Takođe, novo sedište je i lakše od prethodnog, što omogućava Austrian Airlinesu da smanji ukupnu težinu aviona.


Vip mobile
Jačanje pozicija

Na kraju juna ove godine, Vip mobile je imao više od 1,5 miliona korisnika, što je rast korisničke baze od 19 odsto, u odnosu na 1,3 miliona korisnika na kraju istog meseca 2010. godine. Tržišno učešće kompanije na kraju drugog kvartala iznosilo je 14,7 odsto u poređenju sa 13 odsto u istom periodu prošle godine. Tokom drugog kvartala 2011, Vip je povećao prihode za 37 odsto – na 35,5 miliona evra u poređenju sa 25,9 miliona evra iz drugog kvartala 2010, što je direktan rezultat povećanja broja korisnika, posebno privatnih i poslovnih postpejd pretplatnika, i povećanja ukupnog mobilnog saobraćaja. U prvih šest meseci 2011. godine prihod je porastao za 34 odsto i iznosi 65,6 miliona evra.


Wiener Städtische osiguranje
Nastavak rasta

Posle ostvarivanja izuzetnog poslovnog rezultata u 2010. godini kada je uvećalo profit sedam puta i to u iznosu od dva miliona evra i pripisalo osiguranicima životnog osiguranja rekordnu dobit od 1,4 miliona evra, Wiener Städtische osiguranje beleži rast i u 2011. godini. Kompanija je u prvom kvartalu ostvarila odlične rezultate i povećala udeo na tržištu na 8,75 odsto što je najveće tržišno učešće od početka poslovanja. Premija u prvom kvartalu iznosila je 1,25 milijardi dinara što predstavlja rast od značajnih 23,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je posebno značajno ako uzmemo u obzir da je ukupno tržište osiguranja u Srbiji u prva tri meseca ove godine zabeležilo rast od 1,95 odsto. Snažan rast kompanija je zabeležila u oba segmenta – premija neživotnih osiguranja porasla je za 22,63 odsto, dok je premija životnih osiguranja veća za 23,9 odsto.


Hewlett-Packard
Novi HP Peer Motion

Kompanija Hewlett-Packard predstavila je novi HP Peer Motion softver za udruživanje skladišta, što korisnicima omogućava da neprimetno premeštaju prostor dodeljen aplikacijama između virtuelnih i cloud computing okruženja, čime je proširio svoju ponudu u portfoliju konvergentnih storidža. Predstavljen je i novi P10000 3PAR storidž sistem s moćnim funkcijama za data centre primenljive i za privatne i za javne cloud sisteme, koji radi po modelu IT- as-a-Service. Nove funkcije omogućavaju konsolidaciju pristupa na nivou workloada za različite tipove upotrebe i različite tipove korisnika.


Banca Intesa
Podrška agrobiznisu

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Banca Intesa je postojeću ponudu kredita za poljoprivredna gazdinstva proširila uvođenjem kratkoročnih i dugoročnih kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom. Kamatna stopa za korisnika pozajmice iznosi osam odsto na godišnjem nivou, a otplata ovih kreditnih modela moguća je u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim ili godišnjim anuitetima, uz veoma fleksibilna sredstva obezbeđenja. Maksimalan iznos kredita za fizička lica, preduzeća i preduzetnike koji su registrovani kao poljoprivredna gazdinstva iznosi pet miliona dinara, dok je za zemljoradničke zadruge predviđeno finansiranje u maksimalnom iznosu do 15 miliona.


Delta Agrar
Donacija domu u Kulini

Mesna industrija Yuhor i Delta fondacija uručili su Domu za smeštaj odraslih lica "Kulina" donaciju koja će podmiriti mesečne potrebe kuhinje ovog doma, u kome je smešteno 450 korisnika. Pomoć domu u Kulini deo je zajedničke akcije "Uvek ima mesta za dobre stvari i dobre ljude", koju su pokrenuli Delta fondacija i Yuhor. Donaciju u vrednosti 200.000 dinara čine Yuhorovi prehrambeni proizvodi. Delta fondacija sa domom u Kulini ima višegodišnju uspešnu saradnju, kome je, između ostalog, donirala i kompletno opremljeno sanitetsko vozilo.


Carlsberg Srbija
Stipendije studentima

Kompanija Carlsberg Srbija je danas na svečanoj ceremoniji na Filološkom fakultetu, drugu godinu zaredom, dodelila stipendije najboljim studentima Katedre za danski jezik i književnost, u okviru Grupe za skandinavske jezike i književnosti.

"Ovo je već drugi put da kompanija Carlsberg Srbija stipendira mlade i talentovane studente danskog jezika i književnosti, a planiramo da ovu tradiciju nastavimo još najmanje tri godine. Kao kompanija koja je tradicionalno među najboljim poslodavcima u Srbiji, do sada smo uložili preko 100.000 evra u različite programe stipendiranja u želji da pomognemo da mladi i perspektivni ljudi radom na sebi i stručnim usavršavanjem u inostranstvu unaprede svoju zemlju i obezbede joj bolju budućnost", istakla je Ivana Marković, menadžer ljudskih resursa kompanije Carlsberg Srbija.

Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija na proslavi u Beogradu

Telekom Srbija
Većinski vlasnici Arena Sporta

Dokapitalizacijom u iznosu od 7,7 miliona evra Telekom Srbija stekao je 26. avgusta većinsko (51 odsto) vlasništvo nad kompanijom HD WIN i sva četiri TV kanala Arena Sport, koje ova kompanija uređuje i emituje. Ova investicija predstavlja najznačajnije ulaganje Telekoma Srbija posle kupovine većinskog paketa Telekoma Srpske i osnivanja operatora m:tel u Crnoj Gori. Kompanija je na ovaj način ojačala svoje prisustvo u regionu, jer se program Arena Sporta emituje i u Hrvatskoj. "Predviđa se da će u narednoj deceniji najveći razvoj biti zabeležen u oblasti multimedije. U tom kontekstu prepoznali smo Arenu Sport kao najgledaniji sportski kanal, a njenim priključenjem Telekom porodici bićemo u mogućnosti da televiziju putem mobilnog telefona i interneta ponudimo ne samo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori gde mi poslujemo, već i u drugim zemljama gde je Arena Sport prisutna", rekao je Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST