Ogranak PORR BAU GMBH – Beograd >

Spoj tradicije i modernog doba

Jedna od najstarijih i najuglednijih austrijskih građevinskih kompanija, koncern PORR AG, ima ogranak i u Srbiji. Glavno obeležje kompanije PORR je angažovanje na velikim i kompleksnim projektima, što najbolje potvrđuje rad na mostu preko Save kod Ade Ciganlije i izgradnja petlje "Radnička".

PORR AG koncern osnovan je 1869. godine i danas je prisutan u svim zemljama Srednje i Istočne Evrope kao visoko pozicionirana grupacija. Raspolaže širokom bazom veština na osnovu velikog internacionalnog iskustva u oblastima visokogradnje, niskogradnje, izgradnje železnica, puteva, mostova, tunela, kao i tehnologije zaštite životne sredine. Klijentima su na raspolaganju eksperti kompanije koji kroz iskustvo u oblasti koncesija i modela ugovora u svim oblastima, stoje na raspolaganju i za sva pitanja vezana za finansiranje.

PORR je u Srbiji prvi put bio angažovan 1908, a sa novim pristupom u našoj zemlji ova austrijska kompanija počela je 2003 godine.

"Najbolji na svakom polju" moto je kompanije PORR, što najbolje pokazuje uspešna realizacija projekata i u Srbiji od kojih se svakako izdvaja novi simbol Beograda – most preko reke Save.

Sa pilonom od 200 metra, i glavnim rasponom od 376 metara, most preko Ade Ciganlije postaće najvažnije obeležje grada i povećati kapacitet mreže, kako lokalnog, tako i tranzitnog saobraćaja. Most je ukupne dužine 969 metara i širine 45 metara sa šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Maksimalna propusna moć mosta biće oko 12.000 vozila na sat, a glavni projekat predviđa i provlačenje svih neophodnih vodova gradske komunalne i javne infrastrukture kroz konstrukciju mosta.

Uz most preko reke Save kompanija PORR radi još jedan veliki i kompleksni projekat, izgradnju petlje "Radnička". Ona će u tri nivoa povezivati novi most preko reke Save, novu petlju "Hipodrom", Radničku ulicu, Bulevar vojvode Mišića i postojeću tramvajsku mrežu i predstavljaće glavni deo južnog pristupnog puta, koji je dugačak jedan kilometar.

"Radovi su podeljeni u tri faze, tako da je ove godine prioritet izgradnja saobraćajne veze sa petljom ‘Hipodrom’ i mostovskih rampi za Radničku ulicu. U drugoj i trećoj fazi do 2013. gradiće se izdignuti kružni tok sa svojim silaznim i uzlaznim rampama, zatim nadvožnjak preko železničke pruge sa šest saobraćajnih traka, kao i druga neophodna infrastruktura", rekao je Martin Kukacka, direktor PORR Srbija i član Upravnog odbora.

Tu je i veoma uspešan železnički projekat Batajnica–Golubinci, koji je završen 2009. godine kao i rekonstrukcija puta E75 kroz Beograd.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST