Intervju – Paul Riley, generalni direktor kompanije »Philip Morris«
u Srbiji >

Uprkos poteškoćama, Srbija ima snage, znanja i kapaciteta da izgradi svetlu budućnost

Kao kompanija sa snažnim uticajem na ekonomiju zemlje, "Philip Morris" smatra važnim da se poslovno okruženje u Srbiji razvija u dobrom smeru i da postoji otvorenost za učenje na iskustvima drugih zemalja

Pošto ste pre preuzimanja funkcije generalnog direktora kompanije "Philip Morris" u Srbiji radili u Japanu, možete li uporediti poslovanje u Srbiji sa vašim prethodnim iskustvima?

Dolazak u Srbiju posle godina provedenih na tržištima Azije za mene je predstavljao važnu profesionalnu promenu i izazov. Ne samo što je to podrazumevalo odlazak na drugi kontinent, već i dolazak na čelo organizacije sa bogatim nasleđem u Srbiji i snažnim uticajem na ekonomiju zemlje. Zbog toga rad u Srbiji za mene predstavlja veliku čast, ali istovremeno i odgovornost.

Koji su osnovni nedostaci poslovne klime u Srbiji?

Ekonomska tranzicija kroz koju Srbija trenutno prolazi stavlja društvo pred mnogobrojne izazove, budući da se i regulatorno i poresko okruženje često menjaju, i da je teško obezbediti predvidljivost, kao ključnu pretpostavku planiranja i razvoja. Ono što je važno jeste da se poslovno okruženje u Srbiji razvija u dobrom smeru i da postoji otvorenost za učenje na iskustvima drugih zemalja

Koliko je kriza uticala na poslovnu klimu u Srbiji i do koje mere se odrazila na vašu industriju?

Ova, 2011. godina bila je jedna od najtežih za srpsku duvansku industriju. U ovoj godini smo po prvi put bili svedoci pada tržišta od preko 10 odsto, kao i značajnih turbulencija kada je u pitanju struktura tržišta. Imajući u vidu da prihodi od oporezivanja cigareta predstavljaju oko 13 odsto ukupnih prihoda budžeta Republike, nestabilnost na tržištu cigareta može da se odrazi i na prihode države, što nas dodatno zabrinjava.

Da li očekujete značajnije promene u ekonomskoj politici posle izbora sledeće godine?

Stabilnost poslovnog i društvenog ambijenta postiže se upravo minimizovanjem uticaja izbornih ciklusa na privredni život zemlje. Bez obzira na rezultate izbora, uvereni smo da će Srbija ostati na dobrom putu i da će nastaviti strukturne reforme kako bi osigurala privredni razvoj. Izuzetni pojedinci koje sam imao prilike da sretnem u Srbiji, uveravaju me da je potencijal ove zemlje ogroman. Uprkos poteškoćama sa kojima se suočava, ja sam uveren da Srbija ima snage, znanja i kapaciteta da izgradi svetlu budućnost.

Niška fabrika cigareta među najboljih šest u Evropi

Kojim tržištima su namenjene cigarete koje proizvodi vaša kompanija?

Naša fabrika u Nišu trenutno snabdeva tržište Srbije i proizvodi cigarete namenjene izvozu u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. U takvom poslovnom okruženju koje postavlja sve veće izazove, u poziciji smo da neprekidno razvijamo našu sposobnost da se sa drugim fabrikama u okviru mreže "Philip Morris International" nadmećemo za nove izvozne destinacije. U tom pogledu sam optimista, jer smo fabriku u Nišu uspeli da pretvorimo u jedan od najuspešnijih centara proizvodnje u okviru naše globalne mreže, tako da je niška fabrika po kvalitetu proizvoda danas među prvih šest u Evropi.

Kakvi su dalji poslovni planovi kompanije "Philip Morris"?

Nastavićemo sa planovima koji imaju za cilj dugoročno jačanje naše vodeće pozicije na tržištu. Inovativnost proizvoda, razvoj zaposlenih i konkurentnost predstavljaju tri ključna stuba naše poslovne vizije u Srbiji. Stoga ćemo nastaviti da proširujemo naš proizvodni asortiman, sačinjen od proizvoda vrhunskog kvaliteta koji ispunjavaju ili prevazilaze očekivanja punoletnih potrošača. Ulaganje u razvoj talenata i dalje će biti od velike važnosti za nas, jer oni predstavljaju važan resurs za budućnost naše kompanije. Rukovodstvo kompanije nastaviće da obezbeđuje konkurentnost naše fabrike u Nišu kako na veoma zahtevnom i konkurentnom domaćem tržištu tako i u okviru globalne mreže "Philip Morris International". Nadamo se da će budući razvoj poreskog i regulatornog okvira biti razuman i da će podržavati stvaranje neophodne stabilnosti i predvidljivosti.

Vaša kompanija je ozbiljno posvećena aktivnostima u vezi sa društveno odgovornim poslovanjem. Koliko je važna odgovornost kompanije prema sredini u kojoj posluje?

Naša podrška zajednici usmerena je na oblasti koje smo prepoznali kao ključne pokretače dugoročnog razvoja i ekonomskog oporavka lokalne zajednice. Vođena ovom vizijom, kompanija "Philip Morris" u Srbiji već nekoliko godina unazad pruža finansijsku podršku strateškim programima koji pomažu obrazovanje, stvaranje radnih mesta i rešavanje nekih od važnih socijalnih problema u zajednici. Osim toga, pomažemo da se očuva tradicija jedinstvenih kulturnih događaja koji doprinose ugledu Niša u zemlji, ali i u svetu. Od 2004. godine, uložili smo preko 12 miliona dolara u veliki broj projekata koji pomažu razvoj lokalne zajednice. Veoma sam ponosan na inovativne programe koji su sprovedeni u Nišu, a koji su jedinstveni u Srbiji, i u okviru kojih smo tokom proteklih nekoliko godina obezbedili stipendije za 276 talentovanih studenata Univerziteta u Nišu, finansirali realizaciju 56 studentskih projekata namenjenih razvoju lokalne zajednice i dodelili bespovratne kredite za pokretanje 100 novih malih preduzeća u Nišu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Inovativnost proizvoda, razvoj zaposlenih i konkurentnost predstavljaju tri ključna stuba naše poslovne vizije u Srbiji

Glasnik poslovnih trendova

Kako biste ocenili prvih deset godina rada Američke privredne komore u Srbiji?

U protekloj deceniji, Američka privredna komora je uspela da stekne status organizacije koja u Srbiju uvodi najbolju poslovnu praksu i najnovije međunarodne trendove, istovremeno vodeći računa o svim specifičnim uslovima lokalnog poslovnog okruženja. Odigrala je važnu ulogu omogućivši kompanijama članicama da javno iznesu svoja iskustva u Srbiji i da skrenu pažnju na konkretne oblasti koje su preduslov za ukupan ekonomski razvoj. Razmena poslovnih iskustava i praksi koju Američka privredna komora ohrabruje, od velike je koristi sadašnjim i potencijalnim ulagačima, kao i široj zajednici privrednika Srbije.

Moji prethodnici u Srbiji, počevši od strastvenog vizionara Euđenija Sidolija, preko iskusnog i pragmatičnog Skipa Bornhitera, uložili su značajan napor i predano radili na jačanju uloge Američke privredne komore u Srbiji. "Philip Morris" će i dalje aktivno podržavati Američku privrednu komoru i jačati njenu poziciju pouzdanog partnera koji doprinosi razvoju poslovnog okruženja u Srbiji.