Vreme
VREME 1094, 22. decembar 2011. / MOZAIK

Najčitaniji blogeri Srbije:
Originalnost, upornost, iskrenost

Koji su najpopularniji blogovi u Srbiji i o čemu oni govore?

Šta čini jedan blog uspešnim? Najčešći saveti za autore su: budite originalni, uporni i pre svega iskreni. Dok je u svojim počecima blog bio način da se čuje i glas pojedinca, da se razbije jednosmernost medija masovnog komuniciranja, danas se sve više mogu čuti izjave da je blog jedan od veoma dobrih marketinških alatki, te da se posao ne može zamisliti bez dobrog onlajn pozicioniranja, u čemu je blog od velike pomoći

Ako je nedvojbeno da se ne može precizno izmeriti uticaj svakog blogera ponaosob, niti njihovih udruženja, ipak je moguće napraviti kakvu-takvu rang-listu domaćih blogera na osnovu broja poseta njihovim sajtovima. U mini-istraživanju koje smo sproveli korišćeni su podaci sa sajta alexa.com – jednog od vodećih u oblasti veb-analize. Naravno, ovakav metod je manjkav i na prvi pogled nedostaje broj "klikova" unutar sajta, kao i vreme koje prosečan posetilac provede na blogu. Dalje, mešaju se korporativni, specijalizovani, lifestyle i blogovi koji imaju više autora, a podaci dobijeni sa alexa.com se često znatno razlikuju od "ćerki" sajta alexa-rs.com. Takođe, logično je da će neki komercijalni, korporativni blog, ili blog unutar veb-magazina imati veću posetu od ličnog bloga. No, zanemare li se ovi nedostaci, lista najčitanijih blogova izgleda ovako:

Tarzanija (tarzanija.com) – jedan od blogova sa više (od desetak) autora, namenjen mladoj muškoj publici. Prema alexa.com, Tarzanija je 232. najposećeniji sajt u Srbiji.

Blog Dragana Varagića (draganvaragic.com) – autor objavljuje vesti, prikaze i trendove o e-poslovanju u Srbiji. Njegov blog se nalazi na 318. mestu najposećenijih sajtova.

Wannabe Magazine (wannabemagazine.com) – iako zapravo "lifestyle" magazin o modi, umetnosti i muško-ženskim odnosima, ima veoma razvijen blog-odeljak. Magazin ima više desetina autora i nalazi se na 343. mestu.

Donesi.com (donesi.com) – korporativni blog, namenjen promovisanju servisa za naručivanje i dostavu hrane iz različitih restorana, na 362. mestu po posećenosti.

Svakodnevica blog (personalmag.rs/blog) – autor Goran Aničić piše, uglavnom, o internetu, novim informaciono-komunikacionim tehnologijama i društvenim aktuelnostima (na 454. mestu).

Bašta Balkana (bastabalkana.com) – informativni blog sa oko dvadesetak autora i širokim rasponom tema (društvo, ekonomija, istorija, duhovnost, muzika, film...). Nalazi se na 655. mestu.

Istok Pavlović, Internet biznis blog (istokpavlovic.com) – jedan od najpoznatijih blogera u Srbiji, piše o najnovijim trendovima u poslovanju na internetu (733. mesto).

Eniac’s ground (eniax.com) – blog Nebojše Radovića, piše o novitetima na internetu, prati razvoj društvenih mreža, ali i društvene i biznis aktuelnosti. Blizu ulaska u Top 1000 – nalazi se na 1079. mestu.

Dragana Đermanović (draganadjermanovic.com) – autorka, piše o PR-u, načinu i praksi komuniciranja i novim medijima (1227. mesto).

Mirjana Mimica (mahlatblog.com) – jedan od najpoznatijih ličnih blogova u Srbiji (2159. mesto).

Osim pomenutih, po sadržaju i posećenosti izdvajaju se i lični blogovi Miloša Petrovića (milosblog.com), Miloja Sekulića (milojesekulic.rs), Vere Mlađan (verkic.rs), Vladimira Stankovića (dedabor.com), foto-blog na adresi hiishii.com, kao i blog Petra Vojinovića o avijaciji (tangosixblog.com).

Đurđica Bogosavljević, Radmilo Marković