Vreme
VREME 1100, 2. februar 2012. / EXTRA

Vreme uspeha! (feb. 2012):
Poslovne vesti

Carlsberg Srbija: Novi generalni direktor

Potpredsednik razvoja poslovanja za zapadnu Evropu Carlsberg Grupe, Ralf Zigerlig, novi je generalni direktor Carlsberg Srbija Grupe, koja posluje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Zigerlig je znanja i veštine više od petnaest godina sticao radeći na različitim vodećim pozicijama u komercijalnim, finansijskim i marketinškim sektorima velikih svetskih kompanija koje se bave proizvodnjom robe široke potrošnje, kao što su Nestlé, Gate Gourmet i Procter & Gamble, na Bliskom istoku, u Skandinaviji, Španiji i Švajcarskoj. Diplomirao je na Univerzitetu St. Gallen u Švajcarskoj, gde je stekao master diplomu u oblasti međunarodnih finansija i računovodstva. Obrazovanje je unapredio MBA diplomom za menadžere Londonske poslovne škole i Univerziteta Kolumbija.

Generalni direktor Carlsberga za jugoistočnu Evropu, Gabor Bekefi, koji je u prethodnom periodu paralelno obavljao i funkciju v.d. generalnog direktora Carlsberg Srbija Grupe, sada će se u potpunosti posvetiti poslovanju kompanije u regionu.


Komercijalna banka: Besplatna android aplikacija

Komercijalna banka je svojim klijentima omogućila korišćenje besplatne android aplikacije – "Meni najbliža". Posredstvom ove aplikacije klijenti na jednostavan i brz način mogu da pristupe najbitnijim informacijama gde god da se nalaze. U svako doba klijent može da pogleda redovno ažuriranu kursnu listu, dnevne i servisne informacije i da lakše pristupi kombank.com sajtu. Takođe, omogućava da se locira najbliža ekspozitura ili bankomat i pokazuje kako da se najlakše dođe do njih. Pomoću aplikacije, na najjednostavniji način, moguće je pozvati Kontakt centar Komercijalne banke, ili bilo koju ekspozituru. Aplikacija se preuzima besplatno sa Android marketa i otvara klijentima novo poglavlje u odnosu sa Bankom.


FENIKS: Konzorcijum za građevinarstvo

U Srpskom poslovnom klubu "Privrednik", 25. januara održan je osnivački sastanak Međunarodnog konzorcijuma za građevinarstvo – FENIKS, sa ciljem unapređenja razvoja, održivosti i inovativnosti. Inicijativa za osnivanje konzorcijuma pokrenuta je na Samitu 100 u Aranđelovcu, od strane Iztoka Seljaka iz korporacije Hidria iz Slovenije i Branislava Grujića, vlasnika kompanije "PSP-Farman", koji su preuzeli ulogu kopredsedavajućih. FENIKS je projekat u kome učestvuje preko 40 srpskih i slovenačkih preduzeća, sa godišnjim obrtom od preko četiri milijarde evra i sa oko 30.000 zaposlenih. Cilj konzorcijuma je zajednički nastup pre svega na trećim tržištima (u Rusiji, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, na Bliskom i Srednjem istoku i Africi). Konzorcijum FENIKS i njegovi osnivači imaju jasnu viziju i strategiju, konkurentne programe, savremene inovativne procese i tehnologije, visoko obrazovane i iskusne stručnjake. Konzorcijum je otvoren i za pristupanje novih partnera koji prihvataju pravila funkcionisanja.


Hypo Alpe Adria: Povoljni uslovi štednje

Do 18. marta, Hypo Alpe Adria banka će svim zainteresovanim građanima omogućiti da svoj novac, u evrima ili dinarima, oroče na šest meseci po veoma povoljnim kamatnim stopama koje su fiksne tokom celog perioda oročenja. Za devizne depozite, nominalna kamatna stopa iznosi pet odsto (EKS 4,49 odsto), uz minimalan ulog od 100 evra, dok za dinarsku štednju, klijenti mogu oročiti najmanje 5000 dinara, po kamatnoj stopi od 10,25 odsto. Dodatna pogodnost štednje u dinarima je što su štediše oslobođene plaćanja poreza na prihod od kamate. "Važno nam je da klijentima omogućimo dobre uslove za štednju i očuvamo njihovo poverenje koje su nam ukazali prethodnih godina. Tokom 2011, nivo štednje Hypo banke je povećan za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu i zato nastojimo da trend rasta održimo i ubuduće", istakao je Dušan Mihailović, direktor Sektora upravljanja prodajom.


UniCredit Banka: Najbolja za finansiranje trgovine

Više od 1500 međunarodnih kompanija učestvovalo je u godišnjem istraživanju koje je sproveo časopis za biznis i finansije "Euromoney", sa ciljem da se izabere najbolji pružalac usluga kada je u pitanju finansiranje trgovine. Prema rezultatima, UniCredit je zauzela 5. mesto u svetu, dok je istovremeno svrstana u tri vodeće banke u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE). UniCredit je proglašena za "Najbolju banku za finansiranje trgovine" u Italiji i u pet zemalja CIE, uključujući i Srbiju, što predstavlja korak napred u poređenju sa prošlom godinom. Pored Italije, ova prestižna nagrada pripala je UniCredit ćerka bankama u Češkoj, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Slovačkoj.


Siemens: Rast prihoda, pad profita

U prvom kvartalu fiskalne 2012. godine (završen 31. decembra 2011), Siemens je ostvario rast prihoda i postavio temelje budućeg rasta uprkos teškim ekonomskim okolnostima. Zahvaljujući velikom broju narudžbina, prihod za prvi kvartal porastao je za dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok se broj novih narudžbina smanjio za pet odsto u odnosu na prošlu godinu. Profit je manji od prethodne godine zbog odlaganja projekata i rasta. "Nesigurnosti koje uzrokuje dužnička kriza koja je u toku ostavile su traga na realnoj ekonomiji. Naš prihod se ponovo uvećao, međutim, odlaganja određenih projekata uticala su na dobit. Iako se u drugoj polovini godine očekuje oporavak, moramo naporno da radimo da bismo postigli ciljeve. S narudžbinama vrednim više od sto milijardi evra, snažnim portfoliom i solidnom finansijskom situacijom, pouzdan smo partner", izjavio je predsednik kompanije Siemens i generalni direktor Peter Lešer.


Biznis portal: Policy Café Srbija

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja inicirao je postavljanje portala Policy Café Srbija (www.policycafe.rs ). Portal je osnovan sa ciljem poboljšanja razumevanja problema vezanih za poslovno okruženje i ekonomsku politiku, i da bi podstakao dijalog između privrednika, stručnjaka i kreatora politike o aktuelnim problemima poslovanja. Policy Café Srbija pruža analizu i komentare usredsređene na mere politike, predstavlja forum za diskusiju i razmenu ideja, ali i omogućava stručnjacima pristup izvorima i drugim informacijama o reformama koje će dovesti do održivog privrednog razvoja. Sajt poseduje i audio/video bazu sa događaja posvećenih važnim ekonomskim pitanjima i poslovnom okruženju.

Pored glavnih sadržaja, Policy Cafe Srbija ima posebnu sekciju za predstavnike medija. USAID Projekat sarađuje sa vodećim ekonomistima, pa preko portala novinari mogu da dođu do važnih informacija ili da stupe u kontakt sa njima. U sekciji za novinare nalazi se i rečnik ekonomskih termina, kao i linkovi ka sajtovima i drugim izvorima korisnim za ekonomsko izveštavanje. Na ovom interaktivnom portalu organizovaće se i "debata meseca" u kojoj će stručnjaci sučeljavati mišljenja.


Vip mobile: "Eko motivacija"

Mobilni operator Vip mobile predstavio je strategiju zaštite životne sredine koja za cilj ima smanjenje lošeg uticaja poslovanja na okolinu, promociju višekratne upotrebe i recikliranja, kao i podršku javnim projektima iz ove oblasti. Tokom promocije novog voznog parka od 26 hibridnih vozila Toyota Prius, Tanasis Kacirumpas, predsednik Upravnog odbora Vip mobile, predstavio je program "Eko motivacija". To je dugoročni program mera i inicijativa u cilju smanjenja korišćenja energije, vode i drugih sredstava, povećanja energetske efikasnosti, višekratne upotrebe i reciklaže materijala i opreme, kao i odgovarajućeg rukovođenja otpadom i bezbednosnim pitanjima IKT opreme. "Znamo da se okolina ne može sačuvati sa nekoliko kampanja, pa planiramo da našu strategiju periodično obogaćujemo novim inicijativama. Takođe, od naših partnera, dobavljača i podizvođača očekujemo isto odgovorno ponašanje i verujemo da će nas u ovim aktivnostima pratiti i naši korisnici i da ćemo tako zajedno doprineti da Srbija u budućnosti bude ‘zelenija’", naglasio je Kacirumpas.