Vreme
VREME 1109, 5. april 2012. / EXTRA

Društveno odgovorno poslovanje – Societe Generale Srbija:
Širi kontekst je koristan

"Strateška primena CSR principa može doneti znatne uštede u poslovanju, posebno kada je reč o merama za smanjenje potrošnje resursa"

Prošlog meseca banka Societe Generale Srbija proslavila je 35 godina rada u našoj zemlji. Od ulaska na tržište do danas, ova finansijska kuća (koja je prva banka sa većinskim stranim kapitalom u Srbiji) unapređivala je i svoj odnos prema lokalnoj zajednici i postala jedan od lidera u promociji koncepta društveno odgovornog poslovanja. O specifičnosti njihovog pristupa i projektima koji su u toku, razgovarali smo sa Nebojšom Radojčićem, specijalistom za CSR Societe Generale Srbija.

"VREME": Od kada je banka počela da posvećuje posebnu pažnju CSR aktivnostima i koliko se priroda tih aktivnosti menjala tokom decenija?

NEBOJŠA RADOJČIĆ: Societe Generale banka je, kao deo svetske bankarske grupacije, i pre nego što je koncept društvene odgovornosti zaživeo u današnjem obliku, primenjivala visoke standarde u politici prema zaposlenima, klijentima, lokalnoj zajednici i životnoj sredini. S vremenom su ti standardi evoluirali u strateški pristup koji integriše principe društvene odgovornosti u celokupno poslovanje banke. Na taj način je i naš doprinos društvenoj zajednici od prvobitnih ad hoc aktivnosti postao strateški određeniji i usmereniji.

Koliko su aktivnosti banke u Srbiji povezane sa inicijativama koje ima Societe Generale Grupa?

Strategija društvene odgovornosti u svim zemljama u kojima posluje Societe Generale grupa utemeljena je na istim principima, uz prilagođavanje lokalnim potrebama. Sve filijale Grupe uključene su u sistem internog CSR izveštavanja Planethic, na temu potrošnje resursa, uticaja na životnu sredinu, aktivnosti u lokalnoj zajednici i radnog okruženja. Societe Generale Srbija će od 2012. biti uključena i u program karbonske neutralnosti koji podrazumeva otkup godišnje emisije ugljendioksida i ekvivalenata nastalih u poslovanju kupovinom zelenih sertifikata. Kada su u pitanju projekti podrške društvenoj zajednici, naši prioriteti su takođe u skladu sa strategijom Societe Generale grupe.

Već šest godina organizujete inovativnu biznis igru "Citizen Act" koja je fokusirana na rešavanje pitanja korporativne odgovornosti.

"Citizen act" je biznis takmičenje namenjeno studentima iz celog sveta, koje im omogućava da unaprede znanja iz oblasti CSR-a i da u formi projekta daju inovativna rešenja za unapređenje CSR politike Societe Generale grupe. U poslednjoj sezoni ovog takmičenja učestvovalo je oko 500 studentskih timova iz 58 zemalja. Sa namerom da uključimo što veći broj naših studenata, u partnerstvu sa studentskim organizacijama i centrima za razvoj karijere aktivno radimo na promociji takmičenja u Srbiji. Prošle godine je tim studenata sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu svojim projektom "Local act" osvojio treće mesto na finalnom takmičenju u Parizu, u oštroj konkurenciji timova sa prestižnih biznis škola i univerziteta.

Kako je ekonomska kriza uticala na budžet za CSR aktivnosti u vašoj banci?

Evidentno je usled ekonomske krize jedan deo kompanija, pre svega onih koji CSR ne primenjuju kao integrisani strateški koncept, smanjio ili čak ukinuo svoje budžete za CSR. Smatram da su takve poslovne odluke rizične i da šalju lošu poruku o kapacitetima kompanije da odgovori na rastuće izazove. S druge strane, strateška primena CSR principa može doneti znatne uštede u poslovanju, posebno kada je reč o merama za smanjenje potrošnje resursa. CSR aktivnosti, dakle, ne treba posmatrati samo kroz prizmu korporativne filantropije, već kao deo šireg konteksta koji je koristan i kompanijama koje ga primenjuju i društvu u celini.

Da li vaši zaposleni učestvuju u volonterskim akcijama i koliko često?

Prilikom izbora projekata, trudimo se da podržimo one koji podstiču i naše zaposlene na učešće i volonterski angažman, jer za razliku od novčanih donacija, volonterske akcije udružuju više aktera i daju rezultate koji su vidljivi odmah. Pored jednokratnih akcija koje se najčešće odnose na čišćenje, sređivanje objekata i prikupljanje humanitarne pomoći, naši zaposleni su uključeni i u različite programe mentorstva ili korišćenja profesionalnih veština. U okviru partnerstva sa organizacijom Dostignuća mladih (Junior Achievement Serbia) naši zaposleni volontiraju kao biznis mentori učeničkih kompanija i članovi žirija na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. U projektu "Inkluzivna akademija" volonterski drže treninge i radionice iz svoje oblasti ekspertize, namenjene osobama sa invaliditetom, u cilju njihove profesionalne integracije i usavršavanja. Osnovali smo i Klub volontera, koji koordinira volonterske aktivnosti.

Šta vidite kao najveći društveni problem u čijem rešavanju kompanije mogu da pomognu?

Ključni prioriteti našeg delovanja su socijalna inkluzija i profesionalna integracija, pri čemu uzimamo u obzir analizu situacije u društvu, stavove ključnih aktera, kao i mogućnost za doprinos rešavanju problema. U Srbiji više od 690.000 ljudi živi ispod granice siromaštva i taj ozbiljan društveni problem zahteva angažovanje svih društvenih činilaca. Ipak, smatram da kompanije veći doprinos mogu dati u borbi protiv nezaposlenosti, naročito kod mladih, koji zbog neusklađenosti sistema obrazovanja i potreba tržišta često ne mogu da nađu odgovarajući posao.

Smatram da bi kompanije podrškom programima edukacije i profesionalne orijentacije mogle da olakšaju profesionalnu integraciju mladih.

Kao partner Foruma mladih sa invaliditetom, učestvujete u projektu "Inkluzivna akademija". Da li u banci ima radnih mesta na kojima bi polaznici škole mogli da se zaposle?

Projekat "Inkluzivna akademija" smo pokrenuli sa Forumom u novembru 2011, sa ciljem da omogućimo unapređivanje poslovnih veština osoba sa invaliditetom i jačanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Iako su Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom stvoreni sistemski preduslovi za njihovu društvenu integraciju, samo mali procenat njih ima adekvatne kvalifikacije. Projekat omogućava karijerno usmeravanje i profesionalni razvoj osoba sa invaliditetom, a najveći deo treninga i radionica u okviru "Inkluzivne akademije" volonterski realizuju naši zaposleni.

Prva grupa od 20 polaznika akademije trenutno pohađa kurseve engleskog jezika i računara, HR radionice, uči veštine prezentacije i prodaje. U drugoj fazi, izabrani kandidati će nastaviti sa stručnim radionicama na temu bankarstva i finansija, pri čemu će oni koji pokažu najbolje rezultate dobiti mogućnost stručne prakse u banci i konačno zaposlenje, u zavisnosti od otvorenih pozicija

Članica ste i osnivač više organizacija koje se bave promocijom CSR-a u Srbiji. Kako ocenjujete njihove rezultate?

Umrežavanje i zajedničko delovanje kompanija na planu društvene odgovornosti omogućili su bolji strateški pristup konceptu, realizaciju projekata većih razmera, a pre svega promovisanje i unapređivanje društveno odgovorne prakse u poslovnom sektoru.

Globalni dogovor je kroz aktivnosti radnih grupa uspeo da unapredi praksu u gotovo svim oblastima društveno odgovornog poslovanja, a s obzirom na to da pored kompanija okuplja i predstavnike nevladinih organizacija, državnih i obrazovnih institucija i druge zainteresovane strane, predstavlja najznačajniji međusektorski forum za korporativnu društvenu odgovornost u Srbiji. Forum poslovnih lidera, kao jedinstvena poslovna koalicija domaćih i stranih kompanija, za kratko vreme je pokrenuo niz zajedničkih programa i projekata u cilju održivog razvoja zajednice, a akcija "Naš Beograd" je postala najznačajnija akcija korporativnog volontiranja u Srbiji.