Vreme uspeha! (septembar 2012) >

Poslovne vesti

RAIFFEISEN BANKA: Nova upravna zgrada

Nakon jedanaest godina uspešnog poslovanja u Srbiji, Raiffeisen banka je 30. avgusta otvorila novoizgrađenu upravnu zgradu, prvu u sopstvenom vlasništvu u Srbiji, čime je pokazala jasnu opredeljenost da nastavi sa razvojem svog poslovanja na ovom tržištu. "Principijelnu odluku o izgradnji poslovnog objekta Raiffeisen banka je donela u periodu pre ekonomske krize, dok je odluka o značajnom proširenju prvobitnog projektnog plana i izgradnji novog sedišta banke doneta u toku najjače ekonomske krize u 2009. godini. Ovakva odluka ima za cilj još bolje pozicioniranje banke, kao pripremu za dalji razvoj poslovanja. Ovom investicijom Raiffeisen banka želi da pošalje jasan signal da srpsko tržište ostaje vrlo važno i interesantno, te da je svakako vredno dugoročnog ulaganja", rekao je Oliver Roegl, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke.

Kao prva banka sa stoprocentnim stranim kapitalom, Raiffeisen banka je proteklih godina učvrstila svoju poziciju na tržištu, postavši jedna od vodećih banaka u Srbiji. Izgradnjom nove upravne zgrade u glavnom gradu Srbije, Raiffeisen banka želi da objedini sve upravne i prateće službe banke, na taj način stvorivši dobru osnovu za nastavak i dalji razvoj svog poslovanja u Srbiji.

Nova upravna zgrada Raiffeisen banke smeštena je na veoma atraktivnoj poslovnoj lokaciji – u Bloku 66a na Novom Beogradu, novom finansijskom centru grada. Ukupna površina objekta iznosi oko 18.370 m², a u njemu će raditi oko 1000 zaposlenih. Osim službi banke, u zgradi će biti smeštene i ćerke-kompanije Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Rent, Raiffeisen Future, Raiffeisen Invest i Raiffeisen Investment. Ukupna vrednost ove investicije prelazi iznos od 40 miliona evra.


BEOHEMIJA: Poseta predsednika EBRD

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti posetio je 1. septembra Beohemiju, kojoj je EBRD, zajedno sa četiri lokalne banke (Unicredit, Societe Generale, Erste i Eurobank EFG), obezbedio u julu 2011. kredit od 68 miliona evra.

"EBRD je ponosan što je podržao vodeću privatnu kompaniju u Srbiji. Zadovoljni smo što je uz pomoć EBRD-a Beohemija uspešno implementirala investicioni program koji je doveo do boljih komercijalnih rezultata i poboljšanja u očuvanju životne sredine, kao i ušteda usled efikasnog korišćenja energije. Beohemija daje primer kako se može biti finansijski uspešan i odgovoran prema životnoj sredini i radujemo se učešću u daljem rastu i razvoju kompanije u godinama koje dolaze", rekao je Suma Čakrabarti. Željko Žunić, generalni direktor Beohemije, tom prilikom je izjavio da je "poverenje prestižne finansijske institucije kakva je EBRD i četiri komercijalne banke znatno pomoglo Beohemiji u naporima da proširi proizvodnju, skladištenje i izvozne kapacitete, kao i automatizaciju proizvodnje".


HYPO ALPE-ADRIA: Bez troškova obrade

Svi klijenti Hypo Alpe-Adria banke će biti oslobođeni plaćanja naknade za obradu kredita, ukoliko do kraja oktobra podnesu zahtev za dinarski keš ili kredit za refinansiranje. Krediti za refinansiranje odobravaju se u iznosu od 500 do 10.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) na rok otplate od 12 do 84 meseca. Keš krediti se odobravaju na 12 do 72 meseca, a njihov minimalni iznos je 500 evra, dok je maksimalni iznos 5000 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

"U susret jesenjim troškovima nakon sezone odmora, većina građana razmišlja o mogućnostima finansiranja novih obaveza, od opremanja školaraca i budućih studenata za početak nove školske godine, do pripreme zimnice i nove sezone slava. Zato smo pripremili posebne povoljnosti, kako bi naši klijenti sve ove potrebe mogli da podmire na najpovoljniji način", izjavio je Dušan Mihailović, direktor sektora upravljanja prodajom Hypo Alpe-Adria Bank a.d. Beograd.

BANCA INTESA: Obnova novopazarskih bedema

Obnova Bedema u Novom Pazaru, jedan od tri pobednička lokaliteta konkursa "Mesto koje volim", koji je Banca Intesa sprovela u okviru istoimenog društveno odgovornog projekta, počela je 16. avgusta. Restauratorskim i konzervatorskim radovima na Bedemima prethodila je donacija Banca Intesa u visini od 10 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Srbije, pod čijom zaštitom se nalazi ovaj spomenik. Projektom je predviđeno da radovi na novopazarskim Bedemima traju 55 radnih dana. Projekat "Mesto koje volim" Banca Intesa je pokrenula u maju 2011. godine uz podršku Ministarstva kulture i neprofitne organizacije Evropa Nostra Srbija i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Od ukupno 1290 lokaliteta koje su građani predložili, u prvoj fazi projekta odabrano je deset finalista, od kojih su građani glasanjem izabrali tri pobednička mesta. Za obnovu sva tri lokaliteta Banka je izdvojila 30 miliona dinara, a pored novopazarskih Bedema, za čiju restauraciju je prispelo 36.145 glasova, finansiraće i restauraciju i revitalizaciju Obeležja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu i Beogradske kapije na Petrovaradinu.


DHL: Express usluga za studente

DHL Express je kreirao uslugu namenjenu studentima, a koja obuhvata slanje dokumentacije težine do 250 grama, na bilo koje odredište u svetu, po fiksnoj ceni od 1300 dinara. DHL Express je prepoznao potrebu studenata koji žele da školovanje nastave u inostranstvu, a koji se suočavaju sa obimnim poslom pripreme zahtevne dokumentacije (formulari za prijavu, biografije,

pisma sa preporukama, sertifikati o dotadašnjem školovanju...) – prikupiti i popuniti sve neophodne formulare zahteva puno vremena i truda, da bi se potom slanje aplikacije željenim fakultetima prepustilo slučaju.

U cenu usluge je uračunat dodatak za međunarodni transport, a studentima je omogućeno da status svoje pošiljke prate preko računara ili mobilnog telefona, putem našeg sajta ili SMS poruke.

Usluga namenjena isključivo studentima može se platiti gotovinom ili karticom, a trajaće do 30. 11. 2012. godine. Više informacija o DHL Express usluzi za studente, svi zainteresovani mogu dobiti putem telefona 011/310-55-00.


ILIRIKA: Nove akvizicije

Akvizicijom fondova Triupmh, Triumph balance i Citadel novčani fond, odobrenom od Komisije za hartije od vrednosti, Društvo za upravljanje investicionim fondovima (DZU) Ilirika postala je prvo društvo u Srbiji koje upravlja imovinom osam investicionih fondova, dostigavši tržišni udeo od preko 14 procenata. Posle akvizicije, DZU Ilirika upravlja finansijskim sredstvima čiji je iznos preko 270 miliona dinara tj. preko dva miliona evra, od čega preuzeta imovina ranijih Citadelovih fondova iznosi oko 65 miliona dinara. Ukupna imovina svih otvorenih investicionih fondova u Srbiji iznosi blizu dve milijarde dinara.

Igor Štemberger, predsednik Upravnog odbora Ilirike tim povodom je izjavio: "Preuzimanje Citadel investicionih fondova za Iliriku DZU predstavlja nastavak realizacije poslovnih planova razvijanja na srpskom tržištu. Sada klijentima nudimo raznovrsnu ponudu fondova sa različitim rizicima i prinosima, geografskom usmerenošću i predominantnom vrstom sredstava u koje fondovi ulažu – akcije, obveznice ili bankarske depozite."


MERCATOR: Renoviran Centar Beograd

U godini kada kompanija proslavlja 10 godina poslovanja u Srbiji, Mercator je renovirao Mercator Centar Beograd i 1. septembra otvorio vrata svojim potrošačima. Nakon četvoromesečne modernizacije, rezultat je potpuno nov, moderan enterijer i obnovljena fasada sa primenom najnovijih standarda. Inovirani objekat i dalje je prepoznatljiv po najopremljenijem i tehnološki usavršenom hipermarketu koji se prostire na preko 8600 m², kao i Centru tehnike na 1700 m².

"Četvoromesečna modernizacija Mercator Centra Beograd predstavlja nastavak faze razvoja i širenja kompanije Mercator-S, kao jednog od najznačajnijih investitora, sa preko 5000 zaposlenih u Srbiji. Kao vodeći maloprodajni lanac u regionu jugoistočne Evrope, investicionim ciklusom vrednim 25 miliona evra, od čega 12 miliona u objekat koji je od danas ponovo otvoren za potrošače, iznova dokazujemo da smo jedan od lidera u segmentu inovacija i tehnoloških unapređenja u sektoru trgovine", izjavila je prilikom svečanog otvaranja mr Stanka Pejanović, direktor društva Mercator-S i članica Uprave Grupe Mercator.

LENOVO: Najnoviji tableti

Na Sajmu tehnike u Berlinu (IFA 2012) kompanija Lenovo je 30. avgusta objavila da je proširila svoju liniju proizvoda Ideatab® sledećim proizvodima: Ideatab S2110A, A2107A i A2109A. Kako ih pokreće Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) operativni sistem, nova proizvodna linija obezbeđuje "pametnije" i tanje tablet uređaje sa raznovrsnim multimedijalnim opcijama

.IdeaTab S2110A je tablet uređaj namenjen za zabavu, uz tastaturu koja prema želji može biti prikačena, kako bi bilo obezbeđeno iskustvo pravog kompjutera, ili jednostavno skinuta i na taj način korisnici mogu uživati u čarima tablet uređaja. Debljine 8,69 mm i težine 580 g, IdeaTab S2110A predstavlja jedan od najtanjih i najlakših desetoinčnih tablet uređaja dostupnih danas.

Modeli Ideatab A2107A i A2109A pristupačni su tablet uređaji koji nude opcije za osnovnu zabavu, društvene medije i produktivnost i oba su zaštićena istom metalnom zaštitom (ally roll cage), slično kao i proizvodi Lenovo ThinkPad. Kako je ekran veličine 7 inča – iste veličine kao standardna strana knjige – model A2107A dizajniran je za čitanje u pokretu, veb-pretraživanje i elektronsku poštu.

Sa moćnim procesorom quad-core NVIDIA Tegra 3 i grafičkom karticom, model A2109A je tablet dizajniran za zabavu, i poseduje ekran osetljiv na dodir, veličine 9 inča sa rezolucijom 1280x800 i priključak za 1080p standard preko mikro-HDMI priključka, kao i dva zvučnika sa SRS TruMedia audio-pojačanjem.

SIEMENS: Najduže lopatice rotora za vetroturbine

Raspon krila aviona: 79,8 m; prečnik turbine: 154 m / foto: siemens ag

Kompanija Siemens proizvela je najduže lopatice rotora na svetu za turbine na vetar. Duge 75 metara, te lopatice su gotovo jednake rasponu krila aviona Airbus A380. Počev od ove jeseni, lopatice rotora B75 biće ugrađivane u prototip priobalnog sistema na energiju vetra od šest megavati, u test-stanici u Osterildu, u Danskoj. Dok se kreće, svaki rotor pokriva 18.600 kvadratnih metara, odnosno površinu veliku kao dva i po fudbalska igrališta. Vrhovi lopatica kreću se brzinom i do 80 metara u sekundi ili 290 kilometara na sat.

Za proizvodnju lopatice rotora B75, Siemens koristi patentirani proces integralne lopatice (Integral Blade) u kojem se cela lopatica izliva u jednom komadu, a izrađena je od epoksidne smole ojačane staklenim vlaknima i balsa drveta. Kao rezultat toga, lopatica nema ni šavove ni lepljene spojeve i izuzetno je robusna. Džinovski rotor, koji ima 154 metra, mora da podnese ogromne mase vazduha, jer trpi udare energije od 200 tona vazduha u sekundi kada vetar duva brzinom od 10 metara u sekundi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST