Vreme
VREME 1137, 18. oktobar 2012. / NEDELJA

Društvo:
Era u Holivudu

Srpska kinematografija još uvek čeka svog Oskara, ali to ne znači da nema Srba koji su osvojili ovu prestižnu nagradu. Stojan Stiv Tešić (1942–1996) dobio je Oskara 1980. godine za scenario filma Četiri mangupa, ostavivši iza sebe scenariste filmova Kineski sindrom i Sav taj džez, kao i Vudija Alena, koji je bio napisao scenario za film Menhetn. Stiv Tešić rođen je u Užicu i njegov otac je 1944. godine, u strahu od komunističke odmazde, pobegao u SAD, a porodica mu se tamo pridružila 1956. Stiv nikada nije prekinuo vezu sa svojim rodnim gradom. Kada je bio u Užicu 1965. godine, spavao je kod kumova i njegovo kucanje na pisaćoj mašini do kasno u noć zasmetalo je komšijama, koje su ga prijavile policiji uz opasku da je "američki špijun".

Stiv je došao u Užice na jugoslovensku premijeru Četiri mangupa i ostalo je zabeleženo da mu se neko tada obratio rečima: "Welcome Steve, how do you do?", što je izazvalo gromoglasan smeh među njegovim poznanicima, koji su konstatovali da Tole Glavonja jeste uspešan u svetu, ali to ipak ne znači da je zaboravio srpski jezik.

Ovih, a i drugih anegdota o Stivu Tešiću Užičani su se prisećali prošle nedelje kada se grad na lep način odužio svom sugrađaninu. Na kući u kojoj je živeo Stiv Tešić postavljena je spomen-tabla, jedan prolaz u blizini bioskopa dobio je njegovo ime, a održan je i simpozijum "Stiv Tešić za 21. vek". Čelnici Užica zaslužuju priznanje za sve što su uradili, a treba reći i da su imali sluha za inicijative potekle od novinara, pa bi se možda moglo učiniti još nešto.

Zaostavština Stiva Tešića nalazi se kod njegove supruge Beki Flečer. Pored statuete "Oskara", u zaostavštini verovatno ima još mnogo toga vrednog, jer je, pored scenarija, Stiv Tešić pisao i pozorišne komade koji su izvođeni na Brodveju, kao i romane (Tešićev roman Karoo Artur Miler je smatrao "fascinantnim", a "Njujork tajms" je Karoo uvrstio na listu najboljih romana objavljenih 1998. godine). Niko iz Srbije nije upitao Beki Flečer da li bi pristala da se Tešićeva zaostavština prenese u Srbiju.

Vladan Stošić