Srbija na optuženičkoj klupi >

Lopta je crno-bela

"‘Ubijte ga’, srpski rasisti pretili smrću Deniju Rosiju", jedan je od naslova osvanulih u "Dejli miroru". Skaj Sport je ceo incident u Kruševcu nazvao "srpskom sramotom", dok je tabloid "San" danima pisao o "užasu" i "srpskim rasističkim batinašima"

Za "Vreme" iz Londona

Britanski mediji danima su preplavljeni bombastičnim naslovima o neredima i navodnom rasističkom skandiranju na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo mladih reprezentacija Srbije i Engleske u Kruševcu. A onda je na Ostrvu počela Nedelja borbe protiv rasizma, pa je ona manje žuta štampa postavila pitanje – da li smo uradili dovoljno da obuzdamo rasizam, najpre u sopstvenom dvorištu?

Nakon što je Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog vređanja na rasnoj osnovi i fizičkog napada na protivničke igrače i disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Engleske zbog "nepropisnog ponašanja", ljuti Englezi i dalje smatraju da Srbiju treba žestoko kazniti.

"Izbacivanje Srbije iz međunarodnih takmičenja je jedini način da pobedimo rasizam", piše "Dejli miror", dodajući da je ono što se desilo u Srbiji vraćanje u dane sedamdesetih i osamdesetih godina. Međutim, sportski kolumnista londonskog "Ivning standarda" Patrik Barkli pripisao je ceo fijasko šačici "srpskih tupana".

Takođe, nisu svi engleski fudbalski fanovi ubeđeni u to da Srbiju treba izbaciti. Džejms Trimen iz Londona je pasionirani fan engleskih nacionalnih timova i smatra da Srbiju treba "naučiti pameti" na duge staze.

"Vređanje na rasnoj osnovi je odvratno, ali izbacivanje Srbije u ovom trenutku ne bi imalo nikakav pozitivan efekat. Srpski fudbalski savez je jasno pokazao šta misli, i izbaciti ih dok oni i dalje ne uviđaju da su uradili nešto loše može samo da pogorša situaciju. Srbiju treba debelo novčano kazniti, ostaviti je da igra bez publike, bez iluzija da neće biti isključena iz međunarodnih takmičenja ako se ovo ponovo bude desilo."

NEDELJA BORBE PROTIV RASIZMA: Nakon što su britanski mediji preneli izjavu britanskog premijera Dejvida Kamerona da je "zgrožen" rasističkim skandalom u Srbiji i pošto je pozvao UEFA da nametne Srbiji najoštrije sankcije, fudbaler Mančester junajteda Rio Ferdinand napisao je na svom Tviter nalogu: "Da li je to naš premijer upravo komentarisao sagu sa utakmice mlade reprezentacije? Pospremi svoje dvorište pre nego što počneš da deliš savete drugima", aludirajući na slučaj fudbalera Čelzija Džona Terija. Džon Teri se tek nedavno javno izvinio fudbaleru Kings park rendžersa Antonu Ferdinandu za rasne uvrede upućene prošle godine na utakmici Premijer lige.

Tvitom Ria Ferdinanda otpočeo je bojkot obeležavanja Nedelje borbe protiv rasizma. Kako prenosi BBC, više od trideset igrača Premijer lige odbilo je da nosi majicu Kick It Out ("Izbacimo rasizam") organizacije. Nošenje majica sa logom ove organizacije za vreme zagrevanja tokom Nedelje borbe protiv rasizma ima za cilj promovisanje rasne jednakosti u fudbalu.

"Teško mi je da obučem majicu nakon svega što se desilo prošle godine. Ljudi se danas osećaju izneverenim onim što se zvalo ‘Izbacimo rasizam iz fudbala’", rekao je fudbaler Ridinga Džejson Roberts BBC-ju, podsećajući na slučaj Džona Terija, ali i na rasističke uvrede koje je fudbaler Liverpula Luis Saureza prošle godine uputio Patrisu Evri, fudbaleru Mančester junajteda.

KOGA LAŽE DENI ROUZ: Na osudu britanske štampe naišla je i izjava Fudbalskog saveza Srbije (FSS) da na meču nije bilo rasističkog skandiranja. Video-snimak "Koga laže Deni Rouz?", koji je FSS postavio na Jutjub, prikazuje engleskog igrača, kako se navodi u saopštenju FSS-a, u svim trenucima tokom utakmice u kojima je bio u posedu lopte. Međutim, video pokriva samo 76 minuta utakmice. Na njemu nema ni traga skandiranju niti oponašanju majmunskih krikova.

Glavni sportski komentator "Gardijana" i "Observera" Daniel Tejlor opisao je na svom blogu da je postavljanje videa FFS-a "smešan pokušaj – pametan da navuče nekolicinu ljudi, ali nedovoljno pametan", jer su snimci na kojima se čuje rasističko skandiranje takođe na Jutjubu. Pod naslovom "Ignorisanje rasizma je samo po sebi zločin – i nije ograničeno samo na Srbiju", Tejlor je ujedinjen sa ostatkom britanske javnosti u tome da Srbija zaslužuje najoštriju kaznu, ali opominje da engleski fudbal nije u najpogodnijoj poziciji da "daje lekcije" bilo kome.

"Možemo biti zahvalni da se scene kakve su se desile na stadionu Mladost danas nikada ne bi desile u Engleskoj. Ali ne možemo biti previše zadovoljni sami sobom dok god imamo crne igrače koji otvoreno govore o bojkotovanju organizacije ‘Izbacimo rasizam’ i profesionalnog fudbalskog udruženja Engleske, jer misle da su slabe", napisao je Tejlor.

Jedan od portparola organizacije "Izbacimo rasizam" rekao je za "Vreme" da je za Srbiju najvažnije da shvati ozbiljnost situacije: "Uočavanje problema i razgovor sa evropskim organizacijama koje se bave suzbijanjem rasizma u fudbalu o načinu rešavanja problema je ono što je krucijalno za Srbiju u ovom trenutku." Komentarišući odbijanje nekolicine engleskih fudbalera da učestvuju u akcijama nošenja majica sa logom organizacije, on je bojkot nazvao "individualnim pravom svakog igrača" i dodao da je, iako su nedavni slučajevi rasizma u fudbalu u Engleskoj i Srbiji različiti, od izuzetne važnosti za obe zemlje da prepoznaju značaj prošlonedeljnih događaja i pronađu način da se situacija u obe zemlje promeni.

Jedan od engleskih fanova Hjugo Falko (25) prokomentarisao je za "Vreme": "Srbiju treba najoštrije kazniti, ali poenta je iskoreniti rasizam iz fudbala na svim nivoima. Fudbalska lopta je, ipak, crno-bela."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST