Vreme
VREME 1139, 1. novembar 2012. / EXTRA

Vreme uspeha! (novembar 2012):
Poslovne vesti

Qatar Airways:
Novi avio-prevoznik

Avio-kompanija Qatar Airways, koja će imati prvi let iz Beograda 20. novembra, pridaje mnogo pažnje širenju poslovanja po celoj Evropi sa posebnim fokusom na istočnu Evropu. Gospodin Ian Lavlok, viši komercijalni direktor za istočnu Evropu, izjavio je: "Srećni smo što je i Beograd sada u našoj mreži. Srbija će biti mnogo bliža tržištima u razvoju, koja se pozicioniraju kao sve značajniji globalni investitori. Sa avio-kompanijom Qatar Airways, putnici sada mogu da lete u Dohu i dalje do gradova širom Bliskog istoka, Afrike i Pacifičke Azije."

Na početku godine Qatar Airways je objavio da će ove godine dodati 32 nove destinacije a sa otvaranjem linije do Beograda na putu je da uspešno ostvari ovaj cilj. Opsežno istraživanje tržišta pokazalo je da srpski kapital ima značajnu moć rasta. "Obično dajemo svojim novim destinacijama vremena da postanu profitabilne, a sa Beogradom smo veoma optimistični kada je u pitanju broj putnika", objasnio je Lаvlok.

"Drago nam je što uvođenjem linije Beograd–Doha doprinosimo napretku srpske transportne mreže i razvoju turizma u Srbiji", rekla je Natali Brodnik, komercijalni direktor avio-kompanije Qatar Airways u Srbiji. "Beograd će takođe postati početna tačka na putovanju ka Dohi za putnike iz susednih zemalja", dodala je Natali Brodnik.


Societe Generale banka:
Penzionerima krediti bez kamate

Beograd, 24. oktobar 2012. – Societe Generale banka je pokrenula specijalnu akciju namenjenu penzionerima, u okviru koje će najstarijim građanima odobravati kredite bez kamate i bez troškova obrade. Penzioneri koji svoja primanja prenesu na račun u Societe Generale banci, mogu da računaju na beskamatni kredit u iznosu do 30.000 dinara, sa rokom otplate od šest meseci. Specijalna akcija traje do sredine januara.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora:

"Societe Generale banka, u okviru projekata iz oblasti društvene odgovornosti, podržala je veliki broj institucija za brigu o starima i manifestacija koje okupljaju ovaj deo stanovništva, poput nedavno održane Olimpijade trećeg doba. To nam je omogućilo da razgovaramo sa penzionerima, koji su nam, između ostalog, naglasili da u ovo doba godine imaju povećanu potrebu za novcem, kako bi obezbedili energente i namirnice za zimu."


Savet stranih investitora:
Bela knjiga 2012.

Savet stranih investitora predstavio je "Belu knjigu 2012." premijeru Ivici Dačiću i najvišim predstavnicima Vlade Srbije.

Događaj je otvorio predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork, navodeći sledeće: "Iako je poslovno okruženje u Srbiji postalo veoma zahtevno, i dalje ima potencijal za razvoj i zbog toga treba da se nastavi dinamičan i otvoren dijalog između investitora i Vlade. Savet je uspešno ostvario svoj cilj da učini poslovno okruženje pozitivnim. Danas je Savet jedno od najvažnijih poslovnih udruženja, sa oko 130 članica koje su u Srbiju investirale gotovo 17 milijardi evra, postavši jaka organizacija zahvaljujući opredeljenosti svojih članica da podrže reforme."

Prema najnovijem izdanju Bele knjige 2012, najveći napredak je ostvaren u oblastima elektronske trgovine i intelektualne svojine, zatim slede pobolјšanja u okviru opšteg pravnog okvira i u oblastima duvanske industrije i telekomunikacija. Takođe, skorašnje ukidanje 130 parafiskalnih nameta predstavlja korak u ispravnom pravcu.

Image

SBB:
Usluga fiksne telefonije

Tržište fiksne telefonije od ovog meseca postaje vrlo dinamično. Dobili smo još jednog operatora, SBB, koji se potrudio da bude konkurentan i na ovom polju.

Pretplata iznosi samo 390 dinara mesečno! Bez daljeg komplikovanja, SBB je vrlo jasno najavio šta se sve dobija za ovaj iznos:

– Neograničeni besplatni razgovori u SBB fiksnoj mreži

– Čak 100 besplatnih minuta prema fiksnim mrežama u Srbiji i brojevima ka inostranstvu

– Besplatne napredne funkcije: identifikacija poziva, brzo biranje, prosleđivanje poziva, skrivanje identifikacije poziva, poziv na čekanju, govorna pošta

– I još 100 besplatnih minuta ako izaberete Trio paket sa digitalnom televizijom i internetom.

U bilo koje doba dana i noći svi pozivi ka fiksnim mrežama u Srbiji su 1din/min. i 9 din/min. za pozive ka mobilnim brojevima u Srbiji. SBB je sveo račune sa inostranstvom na polovinu, trećinu ili čak sedminu dosadašnjih, u zavisnosti od toga koju zemlju pozivate. Za najpopularnije inostrane destinacije, kao što su Nemačka, Austrija, Amerika, Kanada, Francuska, Mađarska i još 70 zemalja, cena je samo 6 din/min.

"Tržište fiksne telefonije, pa i samo korišćenje fiksnog telefona je pomalo zapostavljeno, jer nije bilo prave konkurencije. Ovo zanemareno tržište želimo da vratimo u fokus upravo dodatnim koristima koje će naši korisnici imati. Fiksna telefonija u SBB-u će biti i jeftinija i sa besplatnim dodacima na pretplatu", rekla je Dragica Pilipović Čefi, generalni direktor SBB-a.


Victoria Group:
Prestižna SAP nagrada

Kompanija SAP dodelila je ovogodišnje nagrade za uspešnu implementaciju ovog savremenog poslovnog rešenja za upravljanje resursima. U oštroj međunarodnoj konkurenciji srebrnu medalju je osvojila Victoria Group za prvu fazu VGSAP programa, kojom su obuhvaćena preduzeća Victoriaoil, Victoria Group i HR modul u celoj grupaciji. Prestižna SAP Quality CEE nagrada dobijena je na nivou centralne i istočne Evrope, u kategoriji srednjih preduzeća. SAP priznanje potvrdilo je da je implementacija u Victoria Group primer najboljih praksi u međunarodnoj zajednici. Ovaj poslovni softver implementiran je u velike poslovne sisteme širom sveta, kao što su Coca-Cola Hellenic, SAAB, Deutsche Postbank, HSBC, Roche, Toyota Tsusho.

Izbor za najbolji SAP projekat na nivou srednje i istočne Evrope obuhvatio je projekte iz 13 zemalja u tri kategorije, a priznanja su dodeljena 25. oktobra, na svečanosti u Pragu.


Green fest i Vip:
Konkurs za kratki eko-film

Beograd, 26. 10. 2012. godine – Centar za unapređenje životne sredine i Vip mobile objavili su konkurs za prijavu kratkih eko-filmova snimljenih mobilnim telefonom "Pronađi inspiraciju za Eko-motivaciju", u okviru Međunarodnog festivala zelene kulture "Green Fest". Konkurs je otvoren za sve zainteresovane, a jedan učesnik može da konkuriše sa najviše tri kratka filma. Snimci moraju biti napravljeni kamerom mobilnog telefona, u trajanju do jednog minuta. Autor pobedničkog videa će osvojiti Samsung Galaxy Beam I8530, jedini smart telefon na tržištu sa integrisanim projektorom. Učesnici konkursa su dužni da dostave popunjene prijavne formulare (www.greenfest.rs i www.vipekomotivacija.rs) i video do 2 GB (pomoću www.wetransfer.com) na adresu office@greenfest.rs.

Konkurs traje do 10. novembra, a dodela nagrade biće održana na svečanoj ceremoniji poslednje večeri festivala, 16. novembra u 20 časova, u Domu omladine Beograda.


Piraeus banka:
Preuzimanje Geniki banke

Piraeus banka SA Atina je 19. oktobra potpisala konačan ugovor sa Societe Generale bankom u vezi sa akvizicijom svih akcija (99,08 odsto) koje Societe Generale ima u Geniki banci.

Menadžment Piraeus banke je uveren da akvizicija Geniki banke omogućava sinergije već proširenoj Grupi i potpomaže njenu predstojeću dokapitalizaciju. Mihalis Salas, predsednik UO Piraeus bankarske grupe, tim povodom je izjavio:

"Nakon preuzimanja zdravog dela aktive i pasive ATE banke, Piraeus banka nastavlja da igra vodeću ulogu u restrukturiranju grčkog bankarskog sektora. Pridruživanje Geniki banke dodatno će ojačati naš kapital i izvore finansiranja i unaprediti naše pozicioniranje za predstojeću rekapitalizaciju."

Ovaj ugovor spada u okvir postupaka koji su definisali Centralna banka Grčke i Helenski fond za finansijsku stabilnost (HFFS) sa ciljem restrukturiranja grčkog bankarskog sistema i jačanja njegove finansijske stabilnosti. Odredbe i uslovi transakcije odobrio je HFFS. Očekuje se da će transakcija biti završena pre kraja 2012. godine, a prema uslovima finalnih regulatornih odobrenja.

Kompanija iz Italije Gruppo AB otvorila je kancelariju u Beogradu i poslovaće pod imenom AB Energy Srbija. Kompanija je evropski lider u tehnološkim rešenjima kojima se istovremeno proizvode električna i toplotna energija iz jednog jedinog izvora (biofosilne ili obnovljive energije), u takozvanoj kogeneraciji.


AB Energy Srbija:
Kogeneracija kao rešenje za budućnost

Kogeneracija omogućava uštedu i do 30 odsto primarne energije i nudi objektivne, merljive i kvantitativne prednosti. Spada u domen strateških odluka kompanija koje u energetskoj efikasnosti vide veliku šansu da smanje troškove i unaprede svoju konkurentsku prednost.

"Tržište kogeneracije na bazi biogasa predstavlja evropsko tržište koje ‘diše’ i koje ima izvanrednu šansu za rast. Na njemu AB grupa nudi vlastito znanje o postrojenjima, kojih ima preko 500 i koja su realizovana tehnologijama i rešenjima, koja predstavljaju ‘srce’ čitavog sistema: pretvaranje biogasa u energiju, garancija visokog učinka i apsolutna pouzdanost", izjavio je Zoran Lazić, direktor prodaje u AB Energy Srbija.

AB grupa je još osamdesetih bila svesna ovog potencijala, u trenutku kada se o tome nije široko raspravljalo. To im je omogućilo da zauzmu vodeću poziciju na tržištu. Danas AB grupa ima 11 operativnih društava i preko 450 zaposlenih. Zahvaljujući apsolutnom vodećem položaju na italijanskom tržištu, sa 80 odsto pokrivenosti, ova grupa se lako proširila i na međunarodno tržište. AB grupa je projektovala i realizovala preko 500 kogenerativnih postrojenja po sistemu "ključ u ruke".


Atlantic Grupa:
Rast prihoda

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2012. godine ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 483,2 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 5,3 odsto. Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porasla je 10,9 odsto na 59,3 miliona evra, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila 9,5 miliona evra, što je 9,6 odsto više u odnosu na isti period 2011. Rast prihoda od prodaje zabeležila su sva Strateška poslovna područja, a ukupnom rastu najznačajnije su doprinela Strateška poslovna područja Delikatesni namazi (10,8 odsto), Zdravlje i nega (9,8 odsto), Kafa (9,4 odsto) i Sportska i aktivna prehrana (7,4 odsto).

"Uloženi trud zaposlenih i strateško promišljanje menadžmenta rezultirali su rastom prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvih devet meseci 2012. godine, dok je fokusom na integraciju i unutrašnje sinergije poboljšana profitabilnost Grupe. Posebno nas raduje činjenica da su ovakvi rezultati ostvareni u posebno teškoj makroekonomskoj situaciji u regiji i šire. I u narednom periodu bićemo usmereni na organski rast, optimizaciju troškova i upravljanje rizicima, kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi poslovanja", istakao je Emil Tedeski, predsednik Uprave Atlantic Grupe.


TITAN Cementara Kosjerić:
CSR izveštaj

TITAN Cementara Kosjerić, kompanija koja je prva u Srbiji dobila IPPC dozvolu u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine i za prethodnih 10 godina uložila više od 55 miliona evra u razvoj poslovanja.

"Iako je 2011. bila godina velike ekonomske neizvesnosti, dugoročna posvećenost saradnji sa okruženjem u kojem radimo pokazala se vrednom, a bezbednost i zdravlje na radu, održivi razvoj i saradnja sa lokalnom zajednicom prepoznati su u sredini u kojoj poslujemo. Potvrda dobre komunikacije jeste i pokazano interesovanje za tri okrugla stola, nastavak kontinuiranog dijaloga sa partnerima i institucionalizacija saradnje sa stejkholderima kroz odgovarajuća tela. Postignuti rezultati u zaštiti i unapređenju životne sredine omogućili su nam da, kao prvi u Srbiji, dobijemo IPPC dozvolu. Istovremeno smo, prepoznajući značaj zajedničkog delovanja, nastavili da pružamo podršku sprovođenju razvojnih inicijativa u našem okruženju, a ukupan iznos sredstava uloženih tokom prošle godine u projekte lokalne zajednice veći je od 615.000 evra", izjavio je Miroslav Gligorijević, generalni direktor TITAN Cementare Kosjerić.


JTI:
Akcizni kalendar

Stalan dijalog ministara finansija zemalja u regionu Zapadnog Balkana neophodan je za približavanje akciznoj politici u EU, sprečavanje nelegalne trgovine cigaretama i jedini je put ka osiguranju stabilnih budžetskih prihoda, poruka je Kristijana Kringa, potpredsednika kompanije Japan Tobacco International (JTI) za Zapadni Balkan, ministrima finansija okupljenim na Samitu ministara finansija i guvernera u Miločeru. Kako se zemlje Zapadnog Balkana budu približavale Evropskoj uniji, moraće svoju akciznu politiku da usklade sa evropskim standardima. Važeća Direktiva EU nalaže visinu minimalne akcize od 90 evra na 1000 cigareta. To je cilj koji će biti postavljen i zemljama regiona. Trenutno, u Srbiji minimalna akciza iznosi 33,5 evra na 1000 cigareta.

Image
Kristijan King, potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan

"Srbija treba da pređe dug put od današnjih 33,5 evra do 90 evra minimalne akcize na hiljadu cigareta. Čak i ako Srbija postane zemlja članica 2020. godine, to je velika razlika koju treba da premostimo. Zato je postojanje akciznog kalendara za narednih pet godina koji je najavila Vlada Republike Srbije pozitivan korak u postizanju ove razlike", dodao je Kristijan Kring. "Međutim, svako povećanje poreza mora da bude prilagođeno ekonomskim uslovima svake pojedinačne zemlje. One zemlje koje su naglo povećavale akcizu kako bi je brže usaglasile sa zahtevima EU i pritom zanemarile kupovnu moć potrošača, suočile su se sa drastičnim povećanjem nelegalnog tržišta i samim tim sa smanjenjem prihoda budžeta."

U periodu od 2005. do 2010. godine zbog naglog i neujednačenog rasta akciza sa susednim zemljama (sa 11 na 74 evra na 1000 cigareta), i bez uzimanja u obzir realne kupovne moći potrošača, u Rumuniji je svaka treća cigareta bila nelegalna. U Hrvatskoj, u kojoj je najviša stopa akcize u regionu, nezavisna istraživanja su pokazala da je u 2011. godini između 13 odsto i 15 odsto tržišta cigareta bilo nelegalno, usled čega je državni budžet ostao uskraćen za procenjena 53 miliona evra.

"Predvidiv, postepen i izjednačen rast akciza u celom regionu jeste preduslov za prevenciju nelegalne trgovine cigaretama, obezbeđivanje stabilnih državnih prihoda i predvidivog poslovnog okruženja za investitore. To se može osigurati donošenjem akciznog kalendara za period od pet godina koji bi svaka država regiona trebalo da razvije u saradnji sa duvanskom industrijom. U suprotnom, države bi mogle da se suoče sa udarom na budžet, kao što se desilo Rumuniji ili Hrvatskoj", izjavio je Kristijan Kring.

U 2012. godini projektovani prihod od akciza na duvanske proizvode je 88 milijardi dinara, što iznosi 10,6 odsto svih budžetskih prihoda, odnosno 12,4 odsto uključujući PDV. Učešće akciza u budžetskim prihodima u Srbiji je najveće u poređenju sa zemljama regiona i mnogim zemljama Evropske unije.


Fastbridge:
Kako da Google zavoli vaš sajt

Na globalnom nivou 61 odsto svih internet korisnika proces donošenja odluke koji će proizvod ili uslugu kupiti započinje Google pretragom, tako da je za svaku kompaniju apsolutan prioritet visoko rangiranje na pretraživačima. Ukoliko želite da vaša kompanija ili veb-sajt iskoristi ovaj potencijal interneta, bitno je da se nađete u vrhu rezultata pretrage zato što čak 75 odsto korisnika skoro uopšte ne ode na drugu stranu rezultata pretrage, a čak 70 odsto svih "klikova" privlače prva tri mesta. Tehnika internet marketinga koja za cilj ima poboljšavanje rangiranja veb-sajtova u rezultatima pretrage na pretraživačima zove se SEO (Search Engine Optimization). Kada se spomene termin SEO, misli se pre svega na optimizaciju za Google, na kome se vrši 95 odsto svih pretraga na internetu.

Beogradska agencija Fastbridge, deo internacionalne mreže, specijalizovana je za digitalne medije i svojim klijentima omogućuje i SEO uslugu. Radomir Basta, SEO specijalista iz Fastbridge agencije sa višegodišnjim SEO iskustvom u radu na najrazvijenijim svetskim tržištima, pojašnjava ovu još uvek ne previše zastupljenu uslugu u Srbiji.

"Bitno je uključiti SEO strategiju u plasiranje proizvoda ili usluga u digitalnim medijima, jer u suprotnom prepuštate konkurenciji sve te posetioce koji traže baš to što vi nudite. Suština SEO i njegov glavni cilj jeste podizanje relevantnosti i autoriteta veb-sajta u "očima" Googlea kako bi sajt bio bolje rangiran. Daleko više se veruje rezultatu sa vrha pretrage nego plaćenim oglasima ili plaćenim rezultatima pretrage koji se izdvajaju uokvireni na vrhu stranice. Termini koji se najčešće koriste u pretraživanju nazivaju se "ključne reči" i one imaju veoma bitnu ulogu u SEO kampanji. Autoritet određenog sajta se podiže kroz prilagođavanje sadržaja i strukture veb-sajta prethodno odabranim ključnim rečima. Sa druge strane, podizanje relevantnosti sajta za Google radi se i povezivanjem sajta sa drugim relevantnim, popularnim veb-lokacijama. Obe stvari su od ključnog značaja. Dobar sadržaj sajta je preduslov da bi posetilac na vašem sajtu postao korisnik vašeg proizvoda, ali sa druge strane je takođe neophodan sadržaj da biste postali autoritet na internetu u vašoj oblasti, čime ćete dobiti željene linkove sa drugih veb-lokacija", kaže Basta.

On ističe da se prvi efekti u vidu poboljšavanja pozicije na Googleu i povećanja poseta na sajtu mogu videti već posle mesec dana kampanje.

"Za razliku od razvijenih tržišta, gde je SEO već dugo prisutan i predstavlja jednu od vodećih kategorija digitalnog marketinga, čak ispred oglašavanja putem društvenih mreža ili imejl marketinga, u Srbiji je na daleko nižem nivou zastupljenosti. Jedan od važnih razloga je i slabo razvijena internet industrija, odnosno uključivanje interneta u redovno poslovanje – ne samo velikih kompanija već i malih i srednjih preduzeća. Ako kompanije ulože sredstva u izradu veb-sajta, a ne vode računa o SEO, to je isto kao da imaju TV reklamu a ne emituju je. Mnogim kompanijama u Srbiji ovaj način komunikacije sa potrošačima je do sada bio nepoznat, jer misle da je za svaku reklamu potrebno izdvojiti velika sredstva iz budžeta. Dobre strane SEO kampanje jesu njena efikasnost i relativno niska cena potrebnog ulaganja u odnosu na efekat koji daje, i u odnosu na ostale načine reklamiranja", kaže Radomir Basta.