Vreme
VREME 1154, 14. februar 2013. / NEDELJA

Poljoprivreda:
Mleko bezbedno

Mleko na tržištu Srbije bezbedno je za ljudsku upotrebu, a mleko "Dukat", povučeno iz Hrvatske, nikada nije uvezeno u Srbiju. Načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić izjavio je 12. februara da Srbija mleko uvozi iz BiH, da je i ono prekontrolisano i utvrđeno je da je bezbedno.

Image

Vanredna inspekcijska kontrola koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede je do utorka po podne analizirala 50 od ukupno 300 uzoraka svih domaćih i stranih proizvođača mleka na tržištu Srbije, a kao dokaz da je proizvod ispravan predstavnici Ministarstva poljoprivrede popili su po čašu mleka, pred novinarima.

Ovo bi trebalo da bude kraj trodnevne agonije svih koji svakodnevno konzumiraju brendove koje je hrvatska krajem prošle nedelje povukla sa tržišta zbog sumnje da sadrže povećane koncentracije aflatoksina M1, veoma kancerogene supstance.

Hrvatska je povukla "Vindijino" trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra sa rokom upotrebe do 3. jula 2013, zatim i "Vindijino" UHT (homogenizovano i sterilizovano) mleko takođe sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, sa rokom upotrebe do 24. i 31. juna 2013. godine.

Pored "Vindijinog" povučeno je i "Dukatovo" trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od pola litra, sa rokom upotrebe do 24. maja 2013. godine kao i "Dukatovo" trajno mleko "Lagano jutro" sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, sa rokom upotrebe do 25. aprila 2013. godine.

Hrvatski veterinarski institut je utvrdio da ova mleka sadrže koncentracije aflatoksina M1 većih odstupanja od dozvoljenih, iako pronađena koncentracija ne odstupa drastično. Zatim su uzorci mleka analizirani i u specijalizovanoj laboratoriji u Beču gde bi rezultati trebalo da se potvrde, ali oni će biti poznati tek za oko sedam dana.

Alfatoksini čija se koncentracija analizira spadaju u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci. U prirodi ih proizvode mnoge vrste gljiva. Izvor aflatoksina je stočna hrana korišćena na farmama krava. Zbog toga je "Dukat" obustavio otkup mleka sa svih farmi gde je utvrđena povećana koncentracija te supstance.

Mleko je posle Hrvatske povučeno sa rafova u Bosni i Hercegovini, a nakon toga je i prodajni lanac "Voli", najveći u Crnoj Gori, povukao ovo mleko iz svojih radnji.

Vanrednom inspekcijskom kontrolom Ministarstva poljoprivrede Srbije biće obuhvaćeni uzorci svih domaćih i stranih proizvođača mleka na našem tržištu.

R. V.