foto: fonet / ap
MESTO ZLOČINA: Policijska stanica u Zvorniku

Teroristički napad u Zvorniku >

U ratu protiv svih

Verovatni organizatori ili bar podstrekači pripadaju onima za koje su smrtni neprijatelji gotovo svi, od hrišćana do muslimana koji ne misle kao oni, a takvih je većina u islamskom svetu

U napadu na policijsku stanicu u Zvorniku koji je 27. aprila izvršio Nerdin Ibrić (24) ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjene su njegove kolege Stevo Milovanović i Željko Gajić. Ibrić se dovezao automobilom ispred policijske stanice, a kada mu je rečeno da tu ne može da se parkira, počeo je da puca iz puške. U razmeni vatre Ibrić je ubijen, a kod sebe je, po policijskim izveštajima, imao dve puške, pištolj i džepove pune municije. U izveštaju se navodi i da je tokom napada uzvikivao "Alahu ekber!" ("Bog je najveći").

Prve reakcije probudile su sećanja na mračne godine rata u Bosni. Anonimni komentatori vesti na internetu i društvenim mrežama su se, očigledno po nacionalno-verskoj liniji, gotovo listom delili na one koji za napad nalaze opravdanje u onome što su Srbi radili u ratu i one koji su dobili potvrdu o muslimanima kao teroristima, zajednički najavljujući nove obračune.

Neprijatni tonovi čuli su se i u izjavama zvaničnika. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je reč o strašnom terorističkom aktu i da bi napad mogao da bude "početak mnogo gorih dešavanja u BiH". "Imaćemo odgovore na ovakve stvari, nećemo oprostiti niti zaboraviti, to svi moraju da znaju", dodao je Lukač. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, između ostalog, da nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. "To samo govori koliko bezbednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista-spavača koji su u svakom trenutku spremni da bilo gde naprave teroristički akt", dodao je Dodik, uz opasku da napad "sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to prezentuju na taj način".

ZAJEDNIČKI NEPRIJATELJ: Početna retorika je, srećom, brzo splasnula, uz pozivanje na saradnju od strane zvaničnika na svim stranama. Tri člana Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić osudili su napad i u zajedničkoj izjavi pozvali građane Bosne i Hercegovine "na mir i suzdržanost od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle dovesti do međuetničkih ili međureligijskih provokacija, incidenata i podizanja tenzija". Ministar za bezbednost BiH Dragan Mektić izjavio je da je u pitanju "nezapamćen slučaj i klasičan oblik terorizma", i da je Obaveštajno-sigurnosna agencija (OSA) tri dana ranije imala prijavu da se u BiH sprema teroristički akt. Po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH formiran je istražni tim s ciljem rasvetljavanja terorističkog akta, a u tim su uključeni tužioci iz Odseka za terorizam koji će sa pripadnicima MUP a Republike srpske i Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) prikupljati dokaze i obaviti istražne radnje.

Za takvu promenu je verovatno bilo zaslužno otrežnjujuće saznanje da se napad tiče svih, i da buduća meta može biti bilo ko, bez obzira na nacionalnost i religiju. Napad u Zvorniku je bio logičan nastavak niza događaja poput postavljanja eksploziva na zidu policijske stanice u Bugojnu u junu 2010. od strane trojice radikalnih islamista, kada je poginula jedna, a šest osoba ranjeno, ili pucanja Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu 2011, a iza svakog od ovih nedela stoje tragovi radikalnog vehabijskog islama koji je u nekim delovima BiH uhvatio koren. Verovatni organizatori ili bar podstrekači terorističkog napada u Zvorniku pripadaju onima za koje su smrtni neprijatelji gotovo svi, od hrišćana do muslimana koji ne misle kao oni, a takvih je većina u islamskom svetu. Mediji u BiH javili su da je zbog sumnje da je povezan s napadom uhapšen Avdulah Hasanović, koji je do prošle godine boravio u Siriji, sa kojim se Ibrić intenzivno družio. Hasanović je ranije hapšen u akciji bezbednosnih službi "Damask", zbog sumnje da je bio pripadnik Islamske države. Hapšen je u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić, optužen za vrbovanje i podstrekivanje na terorizam.

Prema objavljenim informacijama, reklo bi se da je Nerdin Ibrić bio idealna meta za lovce na ljudske duše. Sarajevski "Dnevni avaz" javio je da je Ibrić imao godinu dana kada su 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske s pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, odveli i ubili njegovog oca Sejfu i još oko 750 Bošnjaka (tragične apsurde bosanske stvarnosti upotpunila je vest da je i ubijenom policajcu Draganu Đuriću otac poginuo tokom rata).

Halima Ibrić, majka Nerdina Ibrića, rekla je medijima da su njenog sina zaveli i da se potpuno promenio u poslednje vreme. "Bog zna šta su mu pričali, koristili su njegovu traumu da ga svrstaju u svoje redove." "I mene je pozivao da idem, a i majku svoju", izjavio je Nerdinov rođak Rifat Ramić. "Razgovarao sam s njim i to u nekoliko navrata kako bi ga odvratio od priklanjanja vehabijskom pokretu, ali nije slušao, samo se osmehivao."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST