Povratak zadužbinarstva

Delta fondacija poklonila je gradu Beogradu skulpturu Odande dovde koja će krasiti pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa. Primopredaji skulpture prisustvovali su predstavnici grada Beograda, Delta holdinga i Delta fondacije, kao i Mrđan Bajić, jedan od autora ovog umetničkog dela

"Ova skulptura nosi višestruku simboliku. Sama njena lokacija je mesto gde se pisala istorija ovog grada i cele Srbije. Njen naziv Odande dovde i njeni autori, iz Velike Britanije i Srbije, simbolišu povezivanje kultura i generacija. Činjenica da je ona dar kompanije Delta holding simboliše veliki povratak zadužbinarstva kao jedinstvene srpske tradicije, a zbog čega smo kao kompanija i osnovali Delta fondaciju", rekla je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik Delta holdinga za strategiju i razvoj.

foto: delta fondacija

Skulptura Odande dovde sastavljena je od dva dela. Gornji deo rad je Ričarda Dikona, izrađen je od nerđajućeg čelika i dovezen je iz Engleske. Drugi deo rad je Mrđana Bajića i napravljen je i izliven od aluminijuma u Srbiji. Oba dela teška su oko 5 tona i visoka gotovo 7 metara.

"Želim da zahvalim Delta fondaciji jer je prepoznala značaj ovakve skulpture i donirala novac da se to završi, gospodinu Bajiću i Dikonu na vremenu koje su uložili u ovo delo, Foliću i svima koji su doprineli da se Beograd menja. Nekome se čini da je ovo mala skulptura, ali poruka je velika. Beograd postaje prepoznatljiv i svetska metropola. Za buduće generacije ostavljamo lepši i bolji Beograd", izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Delta fondacija je korporativna fondacija Delta holdinga i ove godine obeležava 10 godina postojanja. Jedan od ciljeva pri osnivanju Fondacije bio je da se tradicija zadužbinarstva vrati u Srbiju. Fondacija je 2012. godine poklonila Beogradu prvu zadužbinu, Centar za dnevni boravak osoba sa invaliditetom "Sunce". Gradu Kragujevcu je 2016. godina poklonila jedinstveni centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Iskra".

Skulptura Odande dovde je treća zadužbina Delta holdinga.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST