Vreme
VREME 1406, 13. decembar 2017. / EXTRA

Povratak zadužbinarstva

Delta fondacija poklonila je gradu Beogradu skulpturu Odande dovde koja će krasiti pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa. Primopredaji skulpture prisustvovali su predstavnici grada Beograda, Delta holdinga i Delta fondacije, kao i Mrđan Bajić, jedan od autora ovog umetničkog dela

"Ova skulptura nosi višestruku simboliku. Sama njena lokacija je mesto gde se pisala istorija ovog grada i cele Srbije. Njen naziv Odande dovde i njeni autori, iz Velike Britanije i Srbije, simbolišu povezivanje kultura i generacija. Činjenica da je ona dar kompanije Delta holding simboliše veliki povratak zadužbinarstva kao jedinstvene srpske tradicije, a zbog čega smo kao kompanija i osnovali Delta fondaciju", rekla je Marija Desivojević Cvetković, viši potpredsednik Delta holdinga za strategiju i razvoj.

Image

Skulptura Odande dovde sastavljena je od dva dela. Gornji deo rad je Ričarda Dikona, izrađen je od nerđajućeg čelika i dovezen je iz Engleske. Drugi deo rad je Mrđana Bajića i napravljen je i izliven od aluminijuma u Srbiji. Oba dela teška su oko 5 tona i visoka gotovo 7 metara.

"Želim da zahvalim Delta fondaciji jer je prepoznala značaj ovakve skulpture i donirala novac da se to završi, gospodinu Bajiću i Dikonu na vremenu koje su uložili u ovo delo, Foliću i svima koji su doprineli da se Beograd menja. Nekome se čini da je ovo mala skulptura, ali poruka je velika. Beograd postaje prepoznatljiv i svetska metropola. Za buduće generacije ostavljamo lepši i bolji Beograd", izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Delta fondacija je korporativna fondacija Delta holdinga i ove godine obeležava 10 godina postojanja. Jedan od ciljeva pri osnivanju Fondacije bio je da se tradicija zadužbinarstva vrati u Srbiju. Fondacija je 2012. godine poklonila Beogradu prvu zadužbinu, Centar za dnevni boravak osoba sa invaliditetom "Sunce". Gradu Kragujevcu je 2016. godina poklonila jedinstveni centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Iskra".

Skulptura Odande dovde je treća zadužbina Delta holdinga.