Vreme
VREME 1442, 23. avgust 2018. / KULTURA

Izložba:
Oživljavanje unutrašnjeg sveta

Pogled na Island i trag koji ostavi u čoveku, na radovima Lidije Delić

Konceptualna izložba Lidije Delić intrigantnog naslova The West Island (Dom omladine Beograda 8–19. avgust) imala je i intrigantnu formu. Naime, jednaki vremenski intervali u kojima se emituju zvuk i svetlost čine da postavka izgleda kao da nestaje i ponovo se pojavljuje svake tri sekunde. Međutim, pomenuti detalj je samo najuočljiviji, koji The West Island čini neobičnom izložbom.

Okosnicu postavke čine dva video-rada, snimana su na istoj lokaciji, pri čemu je na jednom prikazan pogled koji se pruža ka istoku, a drugi predstavlja pogled ka zapadu. Na izložbi u Galeriji DOB-a postavljeni su tako da zadržavaju svoju poziciju iz prirode, čime autorka u izložbeni prostor prenosi predeo koji je lično doživela.

Predeo je Island, a izloženi radovi su nastali tokom rezidencijalnog boravka Lidije Delić na ovom ostrvu, septembra prošle godine. Autorka objašnjava da su dva video-rada postavljena u galeriji baš onako kako ih je i snimila: „Težila sam da prenesem utisak predela i prirode koja je drugačija, ogromna, i kada ste na Islandu, imate osećaj da joj ništa ne možete, jača je od vas. Vetar je užasno jak, zloslutan, ali u isto vreme prija, čini da to mesto osetite specifičnim. Između ta dva prizora se zapravo nalazi luka sa gradom, koji je osvetljen romantično, žutim uličnim svetiljkama, i to je deo koji sam namerno izostavila na postavci. Umesto tog lepog predela vidimo belu površinu, galerijski zid, odnosno prazninu. A odnos između zapada i istoka može da se tumači na različite načine. Šta je odnos između zapada i istoka baš na tom geografskom mestu? Kako se tumači zapad iz naše pozicije i pozicije nekoga ko dolazi, na primer, iz Amerike?"

Način postavljanja radova je u umetničkoj praksi Lidije Delić od suštinske važnosti za njihovo konceptualno zaokruživanje – napisala je u katalogu izložbe Sanda Kalebić. Súgandisey Island Lighthouse okrenut je tako da, kao i u prirodi, svojim svetlosnim i zvučnim signalima omogućava plovidbu broda na The West Islandu. Publika taj islandski predeo doživljava kroz hladnu plavu svetlost koja se prekida samo u određenim intervalima, pulsirajući zvuk i temperaturu prostorije, što stvara gotovo hipnotišuću atmosferu. Cilj Lidijinog umetničkog istraživanja je prenošenje njenih unutrašnjih procesa u prostor galerije i stvaranje atmosfere izmeštene stvarnosti, koja ima sposobnost da publiku transponuje u utisak druge realnosti.

Zašto se odlučila da sve te utiske publici prenese konceptualnim radom? „Na doktorskim studijama Višemedijske umetnosti počela sam da razmišljam o aktiviranju svojih slika i crteža u prostor, razmišljala sam o interakciji sa publikom, ali tako da moji radovi na neki način utiču na percepciju posmatrača", objašnjava Lidija. „Odnosno, u radu me sve više zanima da otvorim prolaz koji bi posetioca izveo iz jednog nivoa realnosti u drugi, iz fizičkog u čulni prostor, iz kolektivnog stanja u individualni fizički doživljaj. Smatram da lični unutrašnji prostor atmosfera, snova, sećanja i imaginacije može biti osvetljen, proširen i izmenjen transponovanjem u fizički prostor galerije. Moji radovi su najčešće formalno pripremani i građeni za određen prostor. Tako da konceptualno i strukturalno jedno na drugo utiču, i ideja koja je započeta u tom prostoru ostaje tu, ali svakako da taj rad ne umire. Najčešće nadogradnjom novog sadržaja taj rad postane nov, osim u slučaju kada to želim da izbegnem."

Lidija Delić je jedan od osnivača umetničkog prostora U10 u Beogradu. Kaže da je U10 „nastao iz velikog prijateljstva, entuzijazma, različitih i sličnih načina mišljenja i ponašanja, a i iz velikih i malih ideja. Rekla bih da je beogradska nezavisna scena takva, dinamična i neuspavana. Trenutno postoje različiti primeri umetničkih praksi i delovanja, a i različiti primeri umetničkih prostora, samoorganizovanih grupa i komercijalnih galerija, koje nude sličan sadržaj. Međutim, mislim da nam nedostaju aktivno promišljanje osnovnog načela nezavisnog organizovanja, udruživanje snaga i aktivniji razvoj naših zajedničkih ideja."

Lidija Delić (1986, Nikšić) živi i radi u Beogradu. Iz njene biografije pomenimo samo da je prošle godine predstavljala Srbiju na 18. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM) u Tirani.

S.Ć.