Nagrada urednici »Vremena«

Nagrada "Niko Garone" za posebno angažovanje novinara, novinskih redakcija i medijskih kuća u oblasti kulture za 2018. godinu dodeljena je novinarki i urednici kulture u nedeljniku "Vreme" Sonji Ćirić. Nagrada će biti dodeljena 24. novembra u pozorištu "Patos", koje je ustanovilo ovo priznanje.

U skladu sa mišljenjem stručne komisije, Sonji Ćirić je to priznanje dodeljeno zato što već godinama pruža čitaocima mogućnost da kroz tekstove različitih formi upoznaju značajne ličnosti na kulturnoj i umetničkoj sceni, kao i da sveobuhvatno sagledaju probleme i fenomene u oblasti kulture, te da kritički promisle o njihovim razlozima i posledicama.

"Aktuelni događaji najčešće su stavljeni u širi društveni kontekst, što doprinosi jačanju svesti o značaju kulture za razvoj čitavog društva koji se, nažalost, nedovoljno prepoznaje. ’Vreme’ bez kulture ne bi bilo ’Vreme’", navedeno je u obrazloženju.

Komisiju za izbor dobitnika nagrade činili su dosadašnji dobitnici (za redakciju Kulturnog dnevnika RTS-a Mirjana Bjelogrlić; za Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org Vesna Milosavljević; novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović; za Kulturni dodatak lista "Politika" Marija Đorđević; Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista "Politika"). Pozorište "Patos u Smederevu na 10. međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine.

Niko Garone, čijim je imenom nazvana nagrada, bio je novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista "Republika", koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti omladinskog pozorišta "Patos" i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu.

Autor je publikacije "Nova lica Srbije" i dokumentarnog filma o inkluzivnom pozorišnom projektu Nomad scena. Preminuo je u Rimu 2009. godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST