Vreme
VREME 1456, 29. novembar 2018. / KULTURA

 :
Ne/vidljivo

Image
Venke Zeman

Izložba Ne/vidljivo je vrlo efektan uvod u BeFem, festival feminističke kulture i akcije koji se ove godine održava pod sloganom Feminist Fighter. I izložba i festival se održavaju u beogradskom KC Grad od 29. novembra do 2. decembra. Autorke izložbe su Venke Zeman i Marija Janković, a osim autorki izlažu i Zoe Gudović, Sanja Solunac, Kristina Kastelec, Iva Janković i Jana Šarić.

Pomoću sedam, delom izuzetno ličnih radova Ne/vidljivo analizira aktuelna iskustva žena u Srbiji, i ne samo u njoj. Na izloženim video-radovima, crtežima, fotografijama i kolažima transformisana su iskustva, prikupljene lične priče, rezultati naučnih istraživanja, i snažni tekstovi i slike koji svedoče o borbama koje lezbejke i sve druge žene (moraju da) vode. Borbe protiv nasilja i diskriminacije. Borbe za samoopredeljenje i za ravnopravnost. Ne/vidljivo šalje moćnu poruku o samoostvarenju.

Izložba je rezultat radionice "Ne/vidljivo – Oktrivanje ženskih i kvir identiteta" koju je proletos za Gete institut u Beogradu vodila nemačka fotografkinja Venke Zeman.

 




Image

Kristina Kastelec

Image

Marija Janković