fotografije: bojan stekić

Intervju – Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde >

Vučić nas vraća u vreme Ozne

"Uzalud i apeli da stane, Vučić ne može da se zaustavi. Toliko je ogrezao u laži da više ne laže da bi obmanuo birače, on laže obmanjujući sebe! Ta patologija naročito dolazi do izražaja poslednjih 30 dana i ima za cilj da pokrije njegovu nezasitost vlašću, smrtnu glad za moći po svaku cenu. Svesno se kasnilo sa merama protiv kovida-19, kako bi predsednik mogao započeti izborni proces, a sada je na delu propaganda za prikrivanje tog morbidnog scenarija"

Poslednjih par godina, Marinika Tepić je jedna od najprominentnijih političkih figura opozicione scene Srbije. Kao potpredsednica Stranke slobode i pravde, dugo već, i redovno, izlazi sa informacijama koje dobija od insajdera iz državnih struktura, a koje izazivaju veliku pažnju kritičkog dela naše javnosti. Da živimo u iole normalnoj zemlji i da postoji politička odgovornost, dokazi o raznim vrstama zloupotreba koje Marinika Tepić predočava medijima bili bi razlog za čitav niz ostavki državnih funkcionera.

Iako relativno mlada, za Marinku se može reći da je iskusna političarka. Pre nego što se učlanila u SSP, dugo je bila u Ligi socijaldemokrata Vojvodine (u to vreme je bila i vojvođanska sekretarka za sport i omladinu), potom i u Novoj stranci Zorana Živkovića. Bila je veoma aktivna i u predsedničkoj kampanji Saše Jankovića. Meta je brojnih napada, pretnji i uvreda, što od predstavnika vlasti, što od njima bliskih ekstremno desničarskih organizacija.

"VREME": Pre pandemije korona virusa bili ste jedan od najaktivnijih opozicionih političara i redovno ste iznosili mnogobrojne informacije dobijene od insajdera o aferama naprednjačke vlasti. Sada ste zaćutali. Da li to znači da nema novih informacija ili ne želite da ih iznosite dok ne prođe vanredno stanje?

MARINIKA TEPIĆ: Količina informacija koje dolaze do mene i koje saznajem veća je od količine nagomilanih predmeta republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, koja je u karantinu više od tri godine. Ne želim da ih iznosim dok ne prođe vanredno stanje, a dva su razloga. Smatram da je situacija u kojoj smo se našli zbog kovida-19 jako ozbiljna i da je nevolja u kojoj se nalazimo zbog šarlatanskog delovanja vlasti na probleme pandemije tragična. Švajcarsko-francuski filozof Žan-Žak Ruso svesno se zalagao da se u politici nađe mesta za moral i vrlinu lišenih sujete i samoljublja. Smatram da je ovo situacija koja iziskuje baš takav stav.

Kako komentarišete ponašanje Vučića i naprednjačke vlasti tokom pandemije? Neki analitičari smatraju da je vanredno stanje zapravo Vučićevo normalno stanje i da sve ovo predstavlja jednu veliku predizbornu kampanju.

Ponašanje Vučića je politikantsko, nemoralno i nedostojno institucije predsednika Republike, a naprednjačke vlasti polupismeno. Njemu lično sve predstavlja kampanju. On se budi sa rejtingom, prvo pročita statistike o svom rejtingu i gledanosti – prvo lične, pa SNS-a – zatim pregleda sve novine da vidi da li je sve onako kako je naložio i da li su svi koji treba da budu provučeni kroz blato – provučeni "kako treba". I tek onda na red dolaze izveštaji službi bezbednosti i prelazi na tekuće probleme. Njega je Vojislav Šešelj fabrički naštelovao na taj mod i tu je zabagovao. Takva politička patologija demontirala je građansko društvo u Srbiji i društvenu zajednicu do te mere da se može kvalifikovati kao delo veleizdaje. Do vanrednog stanja, Skupština je bila prostački parapolitički instrument SNS-a. A ja nisam i neću da postanem parapolitički instrument plutokratskog režima Aleksandra Vučića. Članstvo SNS-a i njegovih koalicionih stranaka je vojska podanika koja na vrhu piramide ima i pretorijansku gardu. Ali ono čega Vučić vođa nije svestan jeste da je politički sistem kome se priklonio jedan težak hibrid, gori od najgoreg genetski modifikovanog hibrida, koji ni po sili ovozemaljskih zakona, a ni Božijih ako želite, ne može opstati.

Uzalud i apeli da stane, on ne može da se zaustavi. Toliko je ogrezao u laži da više ne laže da bi obmanuo birače, on laže obmanjujući sebe! Ta patologija naročito dolazi do izražaja poslednjih 30 dana i ima za cilj da pokrije njegovu nezasitost vlašću, smrtnu glad za moći po svaku cenu. Svesno se kasnilo sa merama protiv kovida-19, kako bi on mogao započeti izborni proces, a sada je na delu propaganda za prikrivanje tog morbidnog scenarija.

Hrvatski portal Index objavio je analizu Vučićevog ponašanja za vreme pandemije korona virusa pod naslovom "Vučić u pandemiji korona virusa Srbiju vodi u propast". Između ostalog, u toj analizi se navodi da on "svojim kontinuiranim verbalnim ispadima, prijetnjama, glumatanjem i samohvalom građanima Srbije konstantno šalje kontradiktorne poruke te proizvodi paniku koje u mnogo slučajeva uopće ne bi bilo da predsjednik opet nije izvalio nekakvu glupost"...

Da komentarišem tekst u hrvatskim novinama o kovidu-19 u Srbiji u vreme vanrednog stanja, ne bih. I sami odlično vidimo da je Vučićev celokupan politički angažman propast za Srbiju, gde god je on spustio ruku, tu se zapatila rđa. Ne treba to niko sa strane da nam kaže.

Mogu li vanredno stanje i pandemija korone polučiti i neke političke posledice, u smislu opadanja ili rasta popularnosti Vučića i SNS-a?

Vanredno stanje i pandemija imaju uzročno-posledičnu vezu sa Vučićevim opadanjem rejtinga i njegove odluke kada će ukinuti vanredno stanje. Ukoliko pandemija stane, on će trčati na izbore. A ukoliko se pojavi takozvani "rep pandemije", to neće biti dobro za SNS i on će učiniti sve da prolongira vanredno stanje i izbore. Svestan toga, on je preventivno i javno legalizovao mito kroz kupovinu lojalnosti sa 4000 dinara za penzionere, paketima, najavom od 100 evra za svakog punoletnog građanina. On doslovno korumpira odabrani sloj populacije. Dakle, uspeo je i u tome da legalizuje korupciju kroz navodnu pomoć. A sve zbog te opsesivne nužde za vlašću. No, već sam rekla, nisam politički lešinar i na nesreći koja nas je zadesila neću sakupljati političke poene.

A da li postoji mogućnost, u slučaju da se izbori prolongiraju za jesen ili kraj godine, da opozicija ipak odluči da učestvuje na izborima?

To nije tema u ovom trenutku.

Vlada je izašla sa ekonomskim merama za suzbijanje posledica pandemije i vanrednog stanja. Kakva je vaša ocena, i ocena vaše stranke, ovih ekonomskim mera?

Ekonomske mere Vlade nisu dovoljno precizne. Kao i sve u njihovom sistemu vladanja, površne su. One ne zalaze u srž poslovanja privrednih društava. Svaki proizvodni sistem je drugačiji i zahteva tim ljudi koji će da saslušaju i procene mere, timovi po granama privrede moraju da se bave sprovođenjem istih i da budu podrška privrednicima. Neke od njih se moraju menjati u hodu. Nije ozbiljno pristupati tome na način "delimo milijarde" i rečenicama koje imaju prizvuk crnog novca – "ubacujemo u privredu novac".

Bili ste izloženi brojnim pretnjama i uvredama predstavnika vlasti i osoba povezanih sa njima, u dužem periodu pre pandemije, ali i tokom njenog trajanja. Nedavno su vas optužili da širite "lažne vesti" jer ste izneli informacije o zaraženim pripadnicima MUP-a i onima koji su se našli u samoizolaciji. Da li su zaista bile u pitanju lažne vesti?

Bila sam, i još uvek sam, izložena pretnjama i uvredama. Uvek se pokaže da su moje "lažne vesti" tačne. Koliko su njihove laži velike, toliko je i dokazivost mojih istina – brza. Pandemija je to dokazala užasno brzo, jer se greške sistema u ovakvim situacijama brzo otkrivaju i tu ne pomažu ni režimski mediji, ni botovi, ni stranački deo bezbednosnih struktura. Podsetiću vas da je lično Nebojša Stefanović priznao u nedelju 5. aprila da je tada bilo 31 zaraženo lice među zaposlenima u MUP-u i 900 u samoizolaciji, a samo dan ranije direktor policije da ih je 800 u samoizolaciji. Zar to nije 100 više u samoizolaciji za 24 sata? Zar to nije gotovo hiljadu zaraženih i samoizolovanih ljudi, kako sam rekla? Ja nisam ponavljala razred kao Biljana Popović Ivković, koja je odmah pohitala da me napadne, jer vi na nju aludirate, i zaista ne znam kako je učila da računa i razume napisano. Ali jesam završila dva razreda u jednoj školskog godini, i to dva puta, upisala fakultet sa 16 godina i diplomirala sa 20 davne 1995, kada su diplome značile ne samo zvanje već i znanje, i vrednosni akademski bagaž kome se učite tada kada mu je vreme, dok se formirate kao ličnost, a ne kupljenim zvanjem i nikad stečenim znanjem.

Da stvar bude gora po takve kvazipolicajke, tvrdnjom da ja širim lažne vesti, SNS i njegovi sledbenici i politički prilepci potcenjuju značaj institucija, jer 98,6 odsto podataka dobijam upravo od onih koji su u njihovim sistemu vladanja unutar naših institucija, organa upravljanja koji pripadaju svim građanima Republike Srbije. I koji ih se stide! I ne žele više da ćute.

A što se tiče Opšte bolnice Pančevo, izneli ste podatke o broju obolelih, koji su potom demantovani...

Što se Opšte bolnice Pančevo tiče, pitajte odmah danas direktora i SNS kandidata za gradonačelnika Pančeva Slobodana Ovuku koliko je zaraženih samo među medicinarima. A ja ću vam napisati broj na cedulji, neću ga iznositi da ne širim paniku. Pa se uverite ko govori istinu, a ko je prikriva.

Dugo vremena ste bili novinarka. Kako gledate na privođenje Ane Lalić i na stalne pritiske pod kojima se nalaze nezavisni mediji u doba korone, i naravno ne samo u doba korone?

Aleksandar Vučić ima dugačak staž sukoba sa novinarima. Nikada nemojte zaboraviti njegovu izjavu: "Osvetiću se Ćuruviji kad-tad." Slavko Ćuruvija je izgubio život baš u vreme kada je Vučić bio ministar informisanja 1999. godine. Takođe mi je malo verovatno da on kao narodni poslanik 1994. nije znao i da ne zna ništa o simuliranom samoubistvu novinarke Dade Vujasinović. On i njegov politički otac Vojislav Šešelj savršeno su informisani i, po mom mišljenju, nema teorije da on u tom svom mandatu nije došao do nekih saznanja. U ovoj "novijoj srpskoj istoriji", da pomenemo pokušaj ubistva novinara Žig info iz Grocke Milana Jovanovića paljenjem kuće usred noći, kao i ove "beznačajne" sukobe nižeg intenziteta, ali pogubne za egzistenciju esnafa i samih novinara, od obračuna sa Oljom Bećković ili autorima i voditeljima "Razgibavanja" Markom Stepanovićem i Darkom Mitrovićem, i mnogih drugih.

Svaki napad na novinare doživljavam ozbiljno i u Srbiji i u svetu. Ana Lalić je napisala istinu koju su oni nevešto maskirali iza Rojtersa. Zdravstvenim radnicima u Novom Sadu u hodu su nameštali kacige i skidali etikete sa opreme dok je ekipa Rojtersa rukovođena snimateljem, koji je i suprug žene iz najužeg kruga kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić, ulazila u KC Vojvodine. Hvala Ani Lalić što je spasla osoblje i pacijente KC Vojvodine!

Bili ste i članica Lige socijaldemokrata Vojvodine, potom i Nove stranke Zorana Živkovića. Kako gledate na njihovu odluku da učestvuju na izborima?

Članica LSV-a bila sam skoro deset godina, a članica Nove jedanaest meseci. U trenutku kada su obe počele da sarađuju sa Vučićem ili da deluju tako da mu to ide u korist, ja sam ostajala odana građanima koje sam izabrana da predstavljam u borbi protiv ovog režima, a ne da s njim koketiram ili sarađujem. Nisam ja menjala svoje stavove, već oni svoje interese. Ako znamo da tako stoje stvari, odluka da učestvuju na ovim izborima je očekivana i dužnička.

Gledajući na to, pitam se da li bi se Zoran Đinđić stideo. Ovaj sistem ima nekoga ko je umislio da je vođa Severne Koreje na Balkanu i njegovu "pratnju". Pojedine stranke iz "pratnje" služe samo da ispune formu. U situaciji pre vanrednog stanja odluku da izađu na izbore smatram njihovom punom podrškom savremenim balkanskim despotima Vučiću, Đukanoviću, Dodiku, a vidimo da im je svima zajednička težnja da budu Erdogan, Lukašenko i, naravno, Vladimir Putin.

A kakav je vaš odnos prema Ujedinjenoj demokratskoj Srbiji, koju sačinjavaju Vojvođanski front, Srbija 21 i neke manje stranke? Kako gledate na njihovu najavu da će se boriti protiv nacionalizma, koji je, po njihovom mišljenju, "zajednička karakteristika i vlasti i opozicije"?

Nacionalno i nacionalizam treba razdvojiti. Da li znači da sam ja nacionalista ako kažem da je sramotno da ova vlast zabranjuje proslavu Uskrsa? A nije ni pomislila da pronađe neki način za proslavu Uskrsa u vreme korone. U sistemu lažne demokratije vrlo je lako kačiti se na voz nacionalizma. U ovakvoj paleti problema i različitih pogubnih sistema vladanja od zapada do istoka, gde su ugrožene sve ljudske slobode, zločin je napadati nacionalno biće bilo kog naroda. A najava da će se boriti protiv nacionalizma, znak je da baš oni igraju na kartu nacionalizma, a toga mi je dosta.

Kako, kao bivša visoka pokrajinska funkcionerka, gledate na odnose između pokrajinske i republičke vlasti? Čini se da tu postoji mnogo disonantnih tonova. Kakvi su generalno odnosi u SNS-u, prema vašim informacijama?

Kao poslanica Skupštine Srbije, čiji su sastavni deo Vojvodina i Kosovo i Metohija, gledam celu sliku. Dakle ova vlast na celoj teritorij Srbije pre i sada, za vreme vanrednog stanja, ulaguje se i manipuliše građanima, a posebno penzionerima, i pezi im snishodljivo, jer je Aleksandar Vučić doktorirao tu lekciju još 90-ih. On deci i unucima najstarije populacije nameće pasivno pokoravanje kroz redovna vanredna stanja – kažem vanredna, jer je SNS od 2012. u proizvodnji nekakvih stalnih vanrednih stanja.

Propagandna mašinerija koju je regrutovao Vučić najteži je oblik nasilja viđen na balkanskim prostorima od 1947. godine. Činjenica da vi, na primer, imate Telekom internet u kući, a da se ni svojim ličnim uređajem ne možete priključiti na EON platformu i gledati, na primer, N1TV samo zato što to ide preko interneta koji je u rukama vladajuće partije – to je nasilje nad čovekom, njegovom slobodom i njegovom mišlju. Vraća nas u doba kada se radio slušao tiho u podrumu. Vraća nas u vreme Ozne. Sve ostalo, pa i odnosi iz vašeg pitanja, samo su privid da postoje neki drugi nivoi odlučivanja i, kao, disonantni tonovi. Ne dajte se zavarati. Dok je ovog režima partije i bratije, odluke će se donositi u Jajincima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST