Međuvreme

 

Pozornici

Dok je razgovarao s drugovima na glavnoj stazi Tašmajdanskog parka u centru Beograda, jedan dečak je ove subote ostao bez svog bicikla vrednog dve prosečne mesečne plate. Grupa dečaka je jednostavno prišla i posle kraćeg koškanja otela bicikl i odvezla ga "u nepoznatom pravcu". Tuču je posmatrala nekolicina odraslih, roditelja neke druge dece; na molbu za pomoć rekli su "da oni tu ne mogu ništa". U isto vreme, na udaljenosti od par stotina metara u raznim pravcima, u parku je bilo osam pozornika: neki su šetali službene pse, neki odmarali u Šansi. Na 34. izložbi ULUPUDS-a kapetan MUP-a i kreator Miloš Kostić prikazao je svoju viziju policajaca naše budućnosti: na konjima, rolerima, biciklima i skuterima. Publici se dopalo, a da li će se eksponati pojaviti i na ulicama, tek će se odlučivati. Ovako opremljeni policajci patrolirali bi u pešačkim zonama, parkovima, izletištima, bili bi u stalnom pokretu i potencijalni otimači bicikala imali bi mnogo manje šanse.

Upis

Ministarstvo prosvete i sporta je, zbog promene sistema polaganja kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole, obećalo veliku medijsku kampanju, okrugle stolove, štampanje informatora i vodiča za roditelje i buduće srednjoškolce, "odmah posle prvog maja".

Sa dve nedelje zakašnjenja objavljen je samo konkurs za upis koji se razlikuje od prošlogodišnjeg samo po broju mesta u pojedinim školama i priloženom formularu na kome će se posle objavljivanja rezultata samog ispita upisati nazivi željenih škola i smerova. Od svega ostalog ni traga ni glasa.

Svršeni osnovci su se i predthodnih godina nekako upisivali u srednje škole, pa će, valjda, i ove.

Kongres

Za protekli vikend beše najavljeno održavanje Drugog ravnogorskog kongresa – prvi bi 1944, u selu Ba – u organizaciji Ravnogorskog pokreta "Čiča Draža". Generalni sekretar pokreta Đuro Ristivojević objavi da je "predviđen dolazak" delegacija, kao i lidera domaćih stranaka, patrijarha i "drugih viđenih ljudi iz kulturnog i političkog života Srbije".

I bi Kongres. Mionica, sala Kulturnog centra, stotinak ljudi, bina ukrašena zastavama, veštačkom puzavicom, radno predsedništvo, govornica. Sekretar Đura objavi da Kongres počinje s radom, u stojećem stavu svi naizust izgovoriše Oče naš, uz završne, čije nego Đurine, "Gospode Isuse Hriste, sine Božiji, blagoslovi ovaj skup koji danas ovde radi, i neka je srećan rad". Onda reč dobi predsednik pokreta Petar Jovanović, i to s referatom "Ravnogorski pokret od osnivanja, od Prvog do Drugog kongresa". Onda sekretar Đura pozva predsednika mioničke opštine da pozdravi skup, kako nego lepo – "A sada će drug Điša da pozdravi skup. Đišo, gde si Đišo, nema Điše". Onda reč dobiše i prisutni delegati. Izređaše se, istakoše se, ko sa "Pomoz’ bog", ko sa, "Smrt komunistima". Pa pređoše na dodelu ravnogorskih spomenica – 110 maraka po komadu – ko nego Đura predloži da se spomenice daju i Koštunici, Đinđiću i Batiću. Ko nego predsednik Pera isto ubrani dok se isti "ne poprave". Onda bi zajednički ručak i rad po komisijama i po svim dominantnim temama, a najviše po temi ravnogorskog jedinstva, jerbo ima četiri, i brojem 4, ravnogorska pokreta. Sve bi uspešno, takoreći i više od toga, pa Kongres, iako je bilo predviđeno dvodnevno zasedanje, završi s radom u danu kada je i počeo, zbog istorije, 17. maja, petak.

Mrest

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ukinulo je zabranu izlova ribe u vreme mresta na šezdeset kilometara kanala Dunav–Tisa–Dunav kod Bačkog Gradišta. Tome su se najviše obradovale ribokradice koje su zbog svoje delatnosti stalno bile u sukobu s ribočuvarima.

U poslednjih sedam godina u Vojvodini je u sukobu s ribokradicama ubijeno šest ribočuvara. Donošenjem ove odluke, Ministarstvo poljoprivrede umnogome je umanjilo rizik njihove profesije.

Leskovac

DOS Leskovca je izgubio većinu u opštinskoj skupštini. Na vanrednim izborima održanim u nedelju 19. maja koalicija SPS–JUL–NDS imaće odbornika više u opštinskoj skupštini u Leskovcu jer je u borbi za devet odborničkih mesta DOS osvojio četiri mandata, dok je SPS dobio tri mandata. Kako je do sada odnos snaga u lokalnom parlamentu bio ujednačen – po 33 odbornika i s jedne i s druge strane, to znači da je sada posle dobijana još jednog mandata više SPS ponovo osvojio vlast u svojoj južnoj tvrđavi.

Demokratska stranka je optužila partnere iz DSS-a da su izlaskom iz DOS-a omogućili socijalistima da se vrate na vlast u Leskovcu.

Socijalisti ne kriju da žele da preuzmu vlast u lokalnoj skupstini. Uostalom Odbornička grupa SPS–JUL podnela je zahtev za sazivanje sednice Skupštine opštine još 30. aprila. Živojin Stefanović (Žika Žmigavac), predsednik Opštinskog odbora SPS-a najavio je da će SPS zakazati sednicu. Po njegovim rečima, moguće je da SPS formira koaliciju s nekim strankama "sa kojima smo to već uradili i na republičkom nivou".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST