Metropolis >

Radost parkiranja

Mesta za parkiranje nema, nije predviđeno niti se o novim garažama ili parkinzima priča

Ako je tačno da vožnja smiruje, onda se efekat te terapije može veoma lako poništiti: dovoljno je da se u radno vreme zaputite nekim poslom u centar Beograda. Ako i pretrpite sve muke neuređenog saobraćaja, čeka vas coupe de grace trenutak kada biste želeli da se privremeno rastanete od svog vozila, poznatiji kao parkiranje. Iz nekog razloga, beogradski urbanisti smatraju da centrom automobili moraju da prolaze bez zaustavljanja te pri planiranju novih zgrada retko predviđaju odgovarajući parking. Tako se dogodilo da u centru Beograda danas postoje svega tri javne garaže s komplikovanim prilazom i nekoliko privremenih parkinga, plod investitorskog oklevanja (Tri lista duvana, Slavija).

Sada se iz Parking servisa, od strane ljudi zaduženih za "mirujći saobraćaj" najavljuje nova politika parkiranja u centru sa ciljem da se vozači odvrate od te navike. Dva su metoda aktuelna, podizanje cene sata parkiranja (dva do tri puta) i ukidanje već postojećih parkinga, onih privremenih, budući da će se na tim lokacijama nešto zidati. Šta ćete s kolima u centru, a ako baš morate, gledajte da posao obavite brzo.

Koncept bi bio dobar da nema jednu veliku manu, a to je da ne prati potrebe građana. Oni idu tamo gde imaju posla, odnosno tamo gde se zidaju sve te nove poslovne zgrade ili hoteli. Visoka cena tu ne igra presudnu ulogu, mnogo je onih koji bi bili spremni da je plate, ali će se suočiti sa suštinskim problemom. Mesta za parkiranje nema, nije predviđeno niti se o novim garažama ili parkinzima priča. Svi bi u centar te je prostor za zidanje skup i dragocen. Najbolje rešenje bile bi podzemne garaže, međusobno povezane zbog boljeg iskorišćenja prostora. Jeste skupo, ali politika visokih cena za parkiranje signalizira da bi takva investicija mogla da se isplati. Čak i više nego gradnja poslovnog prostora, budući da bi cena na sat iznajmljenog kvadratnog metra garaže bila viša nego cena dugoročnog iznajmljivanja poslovnog prostora, uz znatno niže troškove održavanja. Naravno, ovo važi ukoliko se planovi naprave na vreme, kada je gradnja moguća i isplativa, a ne naknadno kada niknu nove zgrade pa je ispod njih suludo kopati. Ako ipak ispadne naopako, Parking servis ima još mogućnosti da zaradi nekom novom politikom, evo, pada mi na pamet licitacija za slobodno parking mesto. Još veći profit, s manje ulaganja i truda.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST