Vreme
VREME 698, 20. maj 2004. / MERIDIJANI

Meridijani

Kembridž: Homoseksualni brakovi

Image

Masačusets je postao prva država Sjedinjenih Američkih Država koja je legalizovala brak između homoseksualaca. Prve dozvole za sklapanje braka treba da budu izdate u gradu Kembridžu, čija je skupština opštine od prošle nedelje u ponoć bila otvorena. U Kembridžu kod Bostona organizovano je slavlje povodom nove odluke. Slavlju u skupštini opštine prisustvovalo je više od sto parova. Viši sud SAD je 18. novembra prošle godine odobrio sklapanje brakova između homoseksualaca nakon slučaja sedam parova koji su se žalili da su diskriminisani. Najviša sudska instanca u SAD tada je ocenila da "sprečiti nekoga da ostvari svoje pravo na sklapanje civilnog braka predstavlja kršenje ustava" države. Sud je dao vlastima u Masačusetsu rok od šest meseci da se pripremi za primenu nove odluke.

Helsinki: Spavanje na radnom mestu

Svaki četvrti Evropljanin je zaspao na radnom mestu, ali su rekorderi Irci, dok su najvredniji Holanđani, saopštili su naučnici. "Radni dan, rutinski zadaci, sastanci ili gledanje u kompjuter utiču i da najvredniji radnici u Evropi mogu da zaspe na radnom mestu", navodi se u najnovijem istraživanju objavljenom na internetu prošlog ponedeljka. Anketa je pokazala da je 24 odsto ispitanika zaspalo za radnim stolom, na sastanku ili u toaletu. Ukupno 39 odsto je reklo da nije nikad zaspalo, ali da čine velike napore da ostanu budni. Skoro 40 odsto ispitanika iz Irske priznalo je da je zaspalo na poslu, obično za radnim stolom, dok je 80 odsto Holanđana reklo da im se to nikada nije desilo. Istraživanje korporacije Jobline sprovedeno je od 29. marta do 13. aprila ove godine. Ispitano je 21.500 radnika iz 14 zemalja Evropske unije.

Ženeva: Lekovi za HIV pozitivne

Image

Američka vlada obećala je u prošlu nedelju da će obezbediti kombinaciju lekova koji mogu spasti život obolelima od side u Africi i na Karibima. "Stvorili smo uslove da možemo brzo obezbediti kvalitetne lekove protiv HIV-a i side koji mogu spasti život obolelima u zemljama u razvoju", saopštio je američki ministar zdravlja i zdravstvenih službi novinarima u Ženevi. Američka Uprava za hranu i lekove će iduće nedelje izdati novu uredbu kojom će biti olakšano izdavanje odobrenja za kombinovanje nekoliko skupih proizvoda koje je ta uprava pojedinačno već odobrila za upotrebu, što treba da olakša dostavljanje terapije pacijentima u zemljama u razvoju. Američki ministar u Ženevi učestvuje na sastanku Svetske zdravstvene organizacije. Njegova najava označava važnu promenu u politici SAD, koje su se ranije zalagale za strožu proceduru pri odobravanju upotrebe kombinacije lekova.

Prag: Navijači koštaju

Sve agresivnije divljanje fudbalskih navijača na češkim stadionima koštalo je poreske obveznike u prolećnom delu prve lige preko pola miliona evra. Češki dnevnik "Mlada fronta dnes" izračunao je da su češki huligani od februara pričinili na stadionima štetu u visini od dva miliona kruna. Zajedno sa najmanje 14 miliona kruna, koliko su koštale vanredne mere obezbeđenja kojima je morala da pribegne policija, suma je u preračunu dostigla oko 515.000 evra. Poslednji izgredi dogodili su se u prošlu subotu u Opavi na utakmici Opava–Banjik, gde su se ozloglašeni navijači Banjika iz obližnje Ostrave potukli s policijom i demolirali tribine na stadionu i specijalni voz kojim ih češke železnice prevoze na utakmice. Grupa čeških poslanika obećala je da će u roku od 14 dana predložiti izmene zakona po ugledu na Veliku Britaniju i uvesti stroge kazne za one koji na stadione dolaze da divljaju, a ne da gledaju fudbal. Navijaču koji istrči na teren preti kazna od čak tri godine zatvora, a ako bi to ponovio doživotno bi mu bio zabranjen ulazak na stadione.

Bern: Švajcarci prave zatvore u inostranstvu

Švajcarske vlasti razmatraju mogućnost da grade zatvore u inostranstvu u koje bi bili upućivani stranci osuđeni na zatvorske kazne u ovoj zemlji. Među strancima zatvorenicima u ovoj zemlji velik je broj građana Srbije i Crne Gore. Švajcarski ministar policije i pravosuđa Kristof Bloher je nakon posete Austriji najavio da će i njegova zemlja ispitati mogućnost gradnje zatvora u inostranstvu. Austrijske vlasti započele su projekat gradnje zatvora u Rumuniji, odakle dolazi najveći broj inostranih prestupnika osuđenih na zatvorske kazne pred austrijskim sudovima. Švajcarski ministar je, međutim, ukazao da u slučaju da se Švajcarska odluči na takav korak, Rumunija ne bi bila u prvom planu. Jer, među strancima zatvorenicima u Švajcarskoj najbrojniji su ljudi iz Nigerije (224) i Srbije i Crne Gore (183). U Švajcarskoj je, prema Bloherovim navodima, udeo stranaca među zavorenicima veći nego u Austriji, zbog čega će ideja o gradnji zatvora u inostranstvu biti brižljivo razmotrena. Srazmerno velik broj zatvorenika u Švajcarskoj je i iz zemalja koje su 1. maja ove godine postale članice Evropske unije.

Priredio: D. Konjikušić