BELEF - reč selektora >

Novi standardi vizuelne kulture

Autori, koji će biti predstavljeni tokom projekta "Na vreme!" pripadaju svetu različitih poetika, senzibiliteta, pa čak i grafičkih disciplina, ali ono što ih objedinjuje jeste silovitost intelektualne i emotivne energije njihovog rada, preciznost i čistota autorske strategije, kvalitet i inovativnost rada, čak i izvesna subverzivna crta.

Ovogodišnji program vizuelnih umetnosti, oslanjajući se jednim delom na osnove koje su postavili prethodni selektori, obeležiće, između ostalog, i uvođenje novih platformi prezentacije radova autora, koje se, prvenstveno, odnose na proširenje komunikacionih kanala i neposredni društveni angažman pojedinih projekata.

Široko objedinjeni sloganom Excite or get lost, projekti koji će biti predstavljeni na BELEF-u, u okviru programa vizuelnih umetnosti, pokrivaju velik broj disciplina i praksi, ali kao jedan od postavljenih ciljeva ovogodišnjeg koncepta, svakako, treba istaći skretanje pažnje na važnost i dostignuća često zaobilaženih područja savremene vizuelne produkcije – strip stvaralaštvo, ilustraciju, grafički dizajn.

Vođeni idejnim konceptom grafičkog dizajnera Mirka Ilića i pod njegovom supervizijom, tokom naredna dva meseca, odnosno osam nedelja, Beogradski letnji festival će, u saradnji sa nedeljnikom "Vreme", predstaviti osam strip autora, ilustratora, grafičkih dizajnera mlađe generacije, koji će direktno reagovati na aktuelne kulturološke ili društvene fenomene, odnosno iznositi jasne grafičke stavove ove generacije povodom aktuelnih tema, koji će biti objavljeni na naslovnoj, trećoj strani nedeljnika u okviru projekta NA VREME!.

Osnovni cilj projekta jeste demonstracija snage vizuelne artikulacije društvenog komentara, informacije, ideje, fenomena, ali i podsećanje na ulogu umetnika u svetlu društvene, političke i profesionalne odgovornosti. Nadam se da ćemo tokom narednih nedelja biti svedoci mobilizacije konvencionalnih i, posebno, nekonvencionalnih grafičkih instrumenata, koji će svojim kvalitetom i inovativnošću ubediti gledaoce, odnosno čitaoce "Vremena" koliko su važna pitanja kojima se obraćaju, pokrenuti nove diskusije, pomeriti postojeće granice u ovoj oblasti na polju grafičke inovativnosti, ali naročito skrenuti pažnju na važnost društvenog angažmana i građanske odgovornosti umetnika koji se kreću u okviru ovih specifičnih disciplina. Ova umetnička akcija je značajna i u svetlu poštovanja svetskih profesionalnih standarda, odnosno sistema selekcije i izbora radova.

Autori, koji će biti predstavljeni tokom projekta NA VREME! pripadaju svetu različitih poetika, senzibiliteta, pa čak i grafičkih disciplina, ali ono što ih objedinjuje jeste silovitost intelektualne i emotivne energije njihovog rada, preciznost i čistota autorske strategije, kvalitet i inovativnost rada, čak i izvesna subverzivna crta.

Poslednje nedelje avgusta, nakon završetka ovog letnjeg eksperimenta, publika u Beogradu biće u mogućnosti da vidi izložbu printova velikih dimenzija, radova koji su realizovani tokom trajanja festivala i objavljenih u okviru ovog projekta, na zidinama Kalemegdanske tvrđave, kao odraz događaja tokom jula i avgusta 2005. godine, odnosno kao poligon građanskog umetničkog aktivizma, koji će nas, verujemo, uzbuditi ili uznemiriti, ali, svakako, pokrenuti konceptualnim razumevanjem i prepoznavanjem akutnih društvenih problema i fenomena, kao i vrhunskom tehničkom egzekucijom.

Zahvalni smo Mirku Iliću na inicijativi i saradnji, i redakciji nedeljnika "Vreme" što je prepoznala potencijal ove akcije, kvalitet rada mladih autora i što smo u mogućnosti da realizujemo ovaj značajan projekat tokom trajanja Beogradskog letnjeg festivala.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST