BELEF 2005. >

Leto i koncentracija

Naslov ovogodišnjeg BELEF-a je "Koncentracija". Istovremeno je i višeznačan i konkretan, pa je njegovo tumačenje prepušteno svakom zainteresovanom za program Beogradskog letnjeg festivala

Kako bi se to reklo u svetu šou-biznisa, Čak Beri je "veliko otvaranje" ovogodišnjeg BELEF-a. Očekuje se da će koncert ove muzičke ikone i jednog od najvažnijih muzičara ranog rokenrola napraviti dobro raspoloženje publike i za ostalih 100 programa Beogradskog letnjeg festivala sa oko 1000 učesnika.

Koncert u Centru "Sava" 30. juna, kojim će Čak Beri otvoriti i Summertime festival uz pomoć Partibrejkersa kao predgrupe, deo je njegove ovogodišnje evropske turneje. Posle Čaka Berija, program BELEF-a nastavlja se prvom premijerom: Klub društvenih igara Ivana M. Lalića u režiji Egona Savina (igraju Boris Isaković, Aleksandra Janković i Svetozar Cvetković) biće izveden na krovu Poslovnog centra "Ušće" – na novoj lokaciji mape BELEF-a. Selektor pozorišnog programa Anja Suša odlučila se za predstave koje se uklapaju u njeno viđenje letnjeg festivala: razlikuju se od regularne pozorišne sezone, "pomeraju granice kako onih koji se bave umetničkom praksom tako i publike", zabava i razonoda im nije krajnji domet, ali su razumljive za većinu ljudi. Nakon Kluba društvenih igara, u julu su na programu reprize prošlogodišnjih najposećenijih predstava, a u avgustu – premijere. Kiseonik ruskog pisca nove dramaturgije brutalizma Ivana Viripajeva, u režiji Tanje Mandić Rigonat, biće u Barutani, Nema veze ili jedna mala trilogija smrti je adaptacija romana Elfride Jelinek u režiji Nebojše Bradića i igraće se u Beogradskom dramskom pozorištu, Ivana Vujić režira u Beton hali Šilerovu Spletku i ljubav, Bojan Đorđev tri kamerne minijature Opera je ženskog roda, u Pozorištu "Duško Radović" igraće se Trinaest Gordane Lebović, očekuje se da će Pornografija 1,2...4 Ane Miljanić u bioskopu Partizan biti provokativna, i u Domu omladine Petar Pejaković režira Kad bi ovo bila predstava bosanskog pisca Almira Imširevića, koprodukciju sa festivalima u Sarajevu, Skoplju i Ljubljani.

Selektor Muzičkog programa Zorica Kojić je za novi BELEF zvuk izabrala ujedinjenje svih muzika, pa zato "rok i džez i folklor i seriozna umetnost stupaju ruku pod ruku, neretko deleći scenu tokom iste večeri, da i na taj način zvanično uzvrate sve one hiljadugodišnje već učinjene uzajamne posete od muzičkog pamtiveka. Ispostavilo se da je ovo, tako, bio susret starih znanaca." Po takvoj formuli, na programu će biti klavirski duet Pavlović–Lončar, bečki Brams trio, orkestar "Dušan Skovran", gitarski kvarter "Safire" iz Australije, grupa Jarboli, DLM, Neočekivana sila, Kanda, Kodža i Nebojša, gosti iz Austrije, Italije, Malija, SAD, Kine...

Od ove godine počinje da radi nov savet BELEF-a, predsednica je Dina Mešulan-Jovanović. Odlučili su da smanje program, za 30 priredbi je manji nego prošlogodišnji, i uspeli su da, zbog potreba produkcije, dobiju veći budžet nego lane – 40 miliona dinara. Novac su, osim donacijama, obezbedili Skupština grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.

Naslov ovogodišnjeg BELEF-a je "Koncentracija". Istovremeno je i višeznačan i konkretan, pa je njegovo tumačenje prepušteno svakom zainteresovanom za BELEF.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST