O Beogradskoj berzi >

Sumorna slika

Ni tokom protekle nedelje (29. maj – 2. jun) investitori na Berzi nisu imali previše razloga za slavlje. Oba indeksa registrovala su pad pa je samo nekoliko svetlih izuzetaka bilo nedovoljno za preokret trenda tržišta.

Sumornoj slici najviše su prkosile akcije Čačanske banke. Sa nedeljnim rastom od deset procenata ova akcija je stigla na nivo od 42.000 dinara, što predstavlja skok za 3,5 puta u proteklih devet meseci. Novu snagu rastu ove bankarske ustanove dala je skoro izvesna dokapitalizacija od strane EBRD-a, kojom bi ova inostrana finansijska organizacija stekla udeo od 25 procenata u Čačanskoj banci. Ranije tokom godine, isti udeo EBRD je kupio u Komercijalnoj banci, po ceni 2,9 puta većoj od knjigovodstvene vrednosti. Ostale bankarske akcije nisu imale većeg uspeha. Najveći pad registrovala je Agrobanka, kao posledicu približavanja presečnog datuma u Centralnom registru za pravo preče kupovine u najavljenoj dokapitalizaciji. Nezvanično, skupština akcionara, koja se održavala pisanim putem, odobrila je novu emisiju akcija pa se čeka još samo završna reč Komisije za hartije od vrednosti. Tokom nedelje je bečejski Sojaprotein ozvaničio predlog odluke za emitovanje 40 odsto akcija iz dobiti, što će biti predmet rasprave na predstojećoj skupštini akcionara. Mediji su izvestili o rekordnoj setvi soje, ali ni to nije pomoglo akcijama ove bečejske kompanije da ne izgubi dodatna tri odsto vrednosti.

Osveženje nedelje bio je beogradski građevinar "Ratko Mitrović". Akcija koja predstavlja pravu glavobolju većini investitora nakon prošlogodišnjeg rekordnog pada od skoro 65 odsto u odnosu na vrhunac tržišta, porasla je krajem nedelje za preko 17 procenata u furioznom čišćenju table, verovatno od strane samog menadžmenta. Nedavno je na istovetan način započeta borba za akcije ove kompanije, nakon koje je cena nakratko premašila nivo od 1700 dinara. Većina investitora koji su ulagali u "Ratka Mitrovića" tokom protekle godine nada se da će imati još jednu priliku da izađe iz ove hartije, makar i sa minimalnim gubitkom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST