Vreme
VREME 852, 3. maj 2007. / KULTURA

Scena

Zograf u SAD, Francuskoj, Mađarskoj i Beogradu

Image

U ponedeljak 7. maja, u 19 časova, u beogradskoj galeriji Glasnik (Kneza Miloša 16) biće otvorena izložba radova Aleksandra Zografa. Ovom prilikom posetioci će moći da vide originalne table Zografovih stripova iz "Vremena", kao i vezove nastale prema njegovim crtežima, koje je uradila Gordana Basta. Ova Zografova beogradska izložba stiže nakon nekolicine značajnih međunarodnih uspeha našeg strip autora. Naime, nedavno je u Sjedinjenim Američkim Državama izdavačka kuća Top Shelf objavila Zografovu zbirku stripova pod nazivom Regards from Serbia, koja je već naišla na srdačan prijem američke publike i kritike. Predgovor za ovo izdanje napisali su autor "Džimija Korigana", proslavljeni američki strip autor Kris Ver, i Teri Džons, jedan od članova "Letećeg cirkusa Montija Pajtona".

Image

Uoči izlaska luksuznog francuskog izdanja zbirke svih Zografovih stripova objavljenih u "Vremenu" u periodu 2003–2005. (izdavač je najznačajnija tamošnja nezavisna izdavačka kuća stripova L’Association), Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije, 19. aprila u Srpskom kulturnom centru u Parizu otvorio je izložbu pod nazivom "Dva Radoslava, dva vremena". Izložba se zasniva, s jedne strane, na Zografovom stripu o Radoslavu, koji je izlazio u nastavcima u "Vremenu" tokom leta 2004, a koji je nastao prema zapisu izvesnog Radoslava, čiji je rukopis Zograf pronašao na buvljoj pijaci, i, sa druge strane, na zapisima monaha iz XV veka sačuvanih na stranicama rukopisa poznatog kao Radoslavljevo jevanđelje. Izložba je otvorena do 21. maja.

Ovih dana je i Budimpešta oblepljena Zografovim crtežima. Naime, on je bio pozvan da napravi autorski plakat filmskog festivala "Titanic", koji je održan u Budimpešti od 12. do 22. aprila, i najveći je međunarodni filmski festival koji se održava u Mađarskoj. Pored ostalog, ogroman Zografov crtež oplemenio je izgled centralnih stanica budimpeštanskog metroa.