Vreme uspeha >

Biznis

 

Na račune 150.582 poljoprivredna gazdinstva, država je do 30. novembra uplatila 5,7 milijardi dinara na ime regresa od sto evra po hektaru zemljišta

Akvizicije: Hajneken kupio Pivaru MB

"Rodić MB Holding" potpisao je ugovor o strateškom partnerstvu sa jednom od najvećih svetskih kompanija u oblasti proizvodnje piva – Heineken Internacional Holandija. Ugovorom su uređeni odnosi akvizicije "Rodićeve" Pivare MB. Kako kažu u ovoj novosadskoj kompaniji, visoki standardi kvaliteta kao i pozicija brenda MB piva u Srbiji i regionu osnovni su razlog za interes Heinekena za ovu akviziciju. U kompaniji takođe ističu da su zadovoljni ovom transakcijom, ne samo zbog uspešne akvizicije svog biznisa piva i dovođenja svetskog brenda na naše tržište već i zbog mogućnosti poslovne saradnje ove internacionalne kompanije sa drugim članicama "Rodić MB Holdinga". Inače, partneri su se dogovorili da ovom prilikom ne otkriju visinu kupovne cene.

Sponzorstva: Carlsberg podržava FSS

Kompanija Carlsberg Srbija i Fudbalski savez Srbije potpisali su 4. decembra u Čelarevu četvorogodišnji ugovor o sponzorstvu. Tako je uspešna saradnja koja traje dugi niz godina nastavljena. Zvezdan Terzić, predsednik FSS-a, izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja novog ugovora i istakao da je za naš nacionalni tim izuzetno važna podrška Carlsberga, koja pokazuje da je istinski prijatelj srpskog fudbala. Zamenik generalnog direktora Carlsberg Srbija Aleksandar Radosavljević, naglasio je da kompanija nastavlja sa podrškom FSS-u jer i sama poslovanje bazira na principima posvećenosti, liderstva i volje za postizanjem vrhunskih rezultata. Ti rezultati su, kaže Radosavljević, doveli Carlsberg do statusa jednog od lidera na tržištu piva.

Nagrade: Action najbolji PR

Action Global Communications, jedna od vodećih svetskih nezavisnih agencija za odnose sa javnošću, osvojila je priznanje "Najbolja internacionalna PR kompanija" na 13. godišnjoj dodeli nagrada CNBC International Property Awards u Las Vegasu. Action je pobedio zahvaljujući kvalitetu svih PR kampanja koje je ova agencija kreirala i realizovala za svoje klijente na Bliskom istoku. Kompanija Action aktivna je u 44 zemlje na tri kontinenta i posluje preko mreže PR kancelarija, povezujući centralnu i istočnu Evropu, Balkan, Kavkaz, centralnu Aziju, Bliski istok i Severnu Afriku. Srpsko predstavništvo Actiona otvoreno je 1997. u Beogradu i svoj uspešan rad potvrđuje dugogodišnjim klijentima i priznanjima za najbolji PR za British Airways i OMV.

Promocije: Stigli Lipton čajevi

Na čajanci "Uvek u pet", kompanija Unilever obeležila je ponovno prisustvo poznatog Lipton čaja na srpskom tržištu. "Unilever je apsolutni svetski lider u proizvodnji i distribuciji robe široke potrošnje, a posebno na tržištu čajeva", naglasio je Dan Rusu, direktor Unilevera u Beogradu. Lipton čajevi imaju antioksidanse koji jačaju imuni sistem i brane organizam od slobodnih radikala, pa na taj način sprečavaju prevremeno starenje. Redovno konzumiranje Liptonove mešavine crnih čajeva Yellow Label Tea, može doprineti održanju rada srca i mentalnih sposobnosti na visokom nivou.

Inovacije: Boca koja svetli

U prisustvu oko 500 gostiju, 7. decembra u beogradskom klubu Magacin, lansirana je nova aluminijumska Coca-Cola boca. Inovativni materijal, ultralaki nesalomivi aluminijum, inspirisao je dizajnerski tim Paranoid da u saradnji sa bendom Faithless kreiraju jedinstveni dizajn. Savremena tehnologija UV boja omugućava da boca "svetli u mraku", pa je prepoznatljiva i lako uočljiva čak i u tami noćnih klubova. Popularno piće u novoj ambalaži već se nalazi na tržištu Srbije.

Jubileji: Pet godina Hypo banke

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. proslavila je 5. decembra pet godina uspešnog rada u Srbiji. Tom prilikom uručena je donacija od 1,6 miliona dinara Dečjem selu "Dr Milorad Pavlović" iz Sremske Kamenice. "Kao društveno odgovorna kompanija do sada smo novčano pomogli dečje akcije, sport i kulturu u 18 opština u Srbiji. Današnji gest humanosti za decu bez roditeljskog staranja je i apel svim drugim kompanijama da pomognu onima kojima je to najpotrebnije", naglasio je Vladimir Čupić, predsednik Izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria Banke. Tokom proteklih pet godina Hypo banka izrasla je po ukupnim plasmanima u treću finansijsku instituciju u zemlji, sa više od 80.000 klijenata, 758 zaposlenih i mrežom od 38 poslovnica.

Banke: Tržište u Srbiji obećava

Piše: Borut Stanič, član Uprave NLB Grupe, zadužen za spajanje banaka

U zemljama jugoistočne Evrope bankarski sektor prati trendove koji su karakteristični za razvoj svetskih bankarskih sistema. Naravno, mogućnosti za razvoj poslovanja kao i rizici, različiti su i zavise od niza konkretnih okolnosti u svakoj zemlji posebno. Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani rađena je komparativna analiza mogućnosti i rizika razvoja bankarskog sektora u zemljama ovog dela Evrope. Podaci o tome predstavljaju korisnu bazu za sve buduće investitore koji, pre nego što negde ulože kapital, treba da imaju i različite prognoze budućnosti svoje investicije. Rezultati su, naime, pokazali da zemlje jugoistočne Evrope, kao i Zajednice Nezavisnih Država, nude nadprosečan rast u odnosu na razvijene države, kako za investitore u privredu tako i za one koji žele da ulažu u bankarski sektor. Motiva za ulazak na ovo tržište, dakle, ima sasvim dovoljno i u tome leži jedan od osnovnih razloga zbog kojih je NLB Grupa krupnim korakom i sa velikim očekivanjima zakoračila u ovaj region.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da bankarsko tržište u Srbiji obećava, posebno kad je reč o kreditima za stanovništvo i za preduzeća, budući da je ovaj segment bankarskog poslovanja još nedovoljno razvijen. U tom smislu, najveće mogućnosti su pred onim bankama koje tek očekuju strateške partnere i koje će, uz takvu podršku, moći da izvuku maksimum sa ovog velikog tržišta. Srbija je relativno veliko tržište a koncentracija banaka i drugih finansijskih organizacija još uvek relativno niska. No, treba spomenuti i to da su ova istraživanja pokazala da je najveći rizik za dugoročna ulaganja u Srbiji još u domenu politike i odnosi se, pre svega, na nerešen status Kosova, kao i na odlaganje daljih pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU-u.

Poslovno geslo: Korisnik uvek u fokusu

Piše: Zlatko Trhulj, izvršni direktor MTEL d.o.o., Podgorica

Osnovni princip koga se držim u poslovanju je da je korisnik uvek u središtu pažnje. Poslovni rezultat svake kompanije zavisi od poverenja njenih korisnika i stoga se u svakodnevnom poslovanju trudim da svi zaposleni budu svesni činjenice da rade u cilju zadovoljenja potreba korisnika. Da bi se steklo i održalo poverenje korisnika permanentno se radi na razumevanju, predviđanju i reagovanju na potrebe korisnika, kao i na uvođenju novih inovativnih usluga. Tehnologija i znanje su značajni činioci u pružanju usluga korisnicima, a najzančajniji su zaposleni i njihov odnos sa korisnicima.


 

Extreme

ZAŠTIĆENA: Srbija je zaštitila šljivovicu kao geografski brend, po recepturi iz sela Šljivovice (na tromeđi planina Mokra gora, Tara i Zlatibor) i više niko u svetu ne može da koristi taj naziv za rakiju.

PLAVI: Ministarstvo odbrane Srbije ponudilo je na prodaju salon-vagon iz kompozicije Plavog voza (koristio ga je Josip Broz), i novi vlasnik će se verovatno znati početkom iduće godine.

KUPAC: Najveći evropski proizvođač gibnjeva za vozila, austrijska kompanija Stiria Federn kupila je za 112,4 miliona dinara kraljevačku Gibnjaru.

LANAC: Svoj treći maloprodajni objekat u Srbiji, kompanija Dis otvorila je u Kruševcu, a vlasnik Zoran Tirnanić najavljuje da će u naredne tri godine imati lanac od 20 prodavnica.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Velibor Sovrović, generalni direktor Saobraćajnog preduzeća Lasta: Zlata vredi imati posao

DOBITNICI: Očigledno je da dobijaju oni koji imaju novac, bilo da je reč o stranom kapitalu ili onom što fluktuira na teritoriji Srbije. To je bivši Sartid, a sada U.S. Steel, to su i privatizacije duvanskih industrija, kao i Mobtela i Telenora.

GUBITNICI: Mislim da je DDOR Novi Sad mogao bolje proći i da je njegova tržišna cena neuporedivo veća. To su i svi koji su izgubili mogućnost da rade. Imati posao u Srbiji još dugo će biti zlata vredno.

Zoran Radovanović, vlasnik kompanije MTA: Profitiraju banke i lizing kompanije

DOBITNICI: Strane banke i lizing kompanije definitivno profitiraju na našoj teškoj situaciji, jer kapital koji dobijaju po evropskim uslovima ovde plasiraju po našim, koji su za njih višestruko povoljniji.

GUBITNICI: Ako moram kao vlasnik da idem u kredite sa jako visokim godišnjim kamatama, onda ispadne da sam upao u neku vrstu ropstva i da radim za banku. Ja ne mogu toliko da podignem cenu koja bi pokrila troškove banke i obezbedila moju zaradu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST