Čudim se, čudim...

"Šta je tu nacionalno"; VREME 950

Dragi moj profesore, prošle su dve decenije kako sviram u raznim sastavima vašu muziku, i mnogo se čudim ovakvom vašem stavu. Moram da primetim da su muzičari uvek rado izvodili vaša dela. Ali se to ne može reći za muziku jednog broja vaših i naših kolega kompozitora. Da li se ikad neko od kompozitora zapitao zašto većina muzičara nerado svira savremenu muziku? Da li ste se ikad zapitali i duboko zabrinuli kada ste videli malobrojnu publiku na koncertima savremene muzike? Da nema studenata kompozicije i muzikologije, ne bi publike ni bilo. A to košta! Koliki je budžet za Tribinu kompozitora? Te stvari vas ne brinu, a trebalo bi!

Da ste kojim slučajem posećivali koncerte Beogradske filharmonije, znali biste da sa orkestrom BF-a nastupaju zaista vrhunski dirigenti i solisti, bili oni naši ili stranci.

I potpuno je smešno što ste pisali pismo a niste barem proverili šta smo imali na programu u poslednje vreme. Većina kompozitora iz naše baštine, koje ste naveli, izvođena je, neki i po više puta.

Na kraju, dragi profesore, vama i vašim kolegama želim mnogo novih dela, a orkestarskim muzičarima ostavite da ih ovekoveče. Možemo mi to, verujte!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST