Vreme
VREME 956, 30. april 2009. / MERIDIJANI

Berlin:
Dajmler pada
u ponor gubitka

Tamnocrvene cifre za firmu Dajmler: Automobilski koncern je prvog kvartala ove godine zabeležio čist gubitak od 1,286 milijardi evra. Promet od januara do aprila je u upoređenju sa istim kvartalom prošle godine opao za 22 procenata na 18,7 milijardi evra. Zbog toga je još pre obračuna kamata i poreza nastao gubitak od 1,426 milijardi evra. To je preduzeće saopštilo u utorak. Takođe se i u drugom kvartalu računa sa "opipljivo negativnim rezultatom".

Prvog kvartala prošle godine Dajmler je imao dobit od 1,3 milijarde evra. Razlog za negativni izveštaj su finansijska kriza i kriza automobilske industrije. U toku prvog kvartala Dajmler je širom sveta prodao 332.200 vozila, za trećinu manje nego prošle godine. Rezultat je još gori nego što se očekivalo. Analitičari su predvideli da bi u slučaju pada obrta za 23,6 procenata, na 17,9 milijardi evra, nastao operativni gubitak od samo 947 miliona evra.

Berza je reagovala na odgovarajući način, akcije Dajmlera su posle objavljivanja tih brojki pale za šest procenata. Jedan diler je te cifre nazvao "groznim". Doduše, reče da računa sa oporavkom kursa, pošto je firma za drugo polugodište najavila pozitivan bilans za svoje najvažnije odeljenje, automobile mercedes benz.

Da bi ograničio buduće gubitke, automobilski džin je izradio program uštede od više milijardi evra. Dajmler samo na personalu hoće da uštedi oko dve milijarde evra, te planira da za 73.000 radnika smanji plate za 8,75 procenata.

Planirano skraćenje radnog vremena odnosi se na saradnike koji inače ne rade skraćeno – to su, na primer, zaposleni u razvoju i istraživanju, u upravi i nabavci. Trenutno 68.000 radnika ima skraćeno radno vreme.

Bilo je predviđeno da će se od maja plate povisiti za 2,1 procenat, ali to će se odložiti za nekoliko meseci. Koncern se očigledno složio sa savetom radnika i o tome da se neće isplatiti ni predviđeni udeo na dobit od prošle godine od po 1900 evra za svakog zaposlenog. Oni te pare kasnije treba da dobiju uvećane za kamate. Takođe mogu biti smanjene i premije za Božić i godišnje odmore.

Najvažniji cilj mora da bude da se obezbede radna mesta. Otpuštanja su kod Dajmlera isključena do 2011. godine. Taj ugovor je potpisan u leto 2004. godine. Od te odluke je, doduše, izuzeto 16.000 radnika, koji su zaposleni posle njenog donošenja. Pored toga, saopšten je definitivni razlaz sa Krajslerom. Nemački automobilski džin prema tome napušta svoje učešće u svojoj kćerki u Sjedinjenim Američkim Državama. Dajmler se odriče pozajmica, koje je davao Krajsleru. Vrednost paketa akcija svodi se na nulu. Otpisivanje učešća kod Krajslera se knjigovodstveno kod Daimlera prikazuje kao gubitak od 3,2 milijarde evra za 2008. godinu.

Spiegel Online