Lokalna samouprava >

U Zemunu SNS, na Voždovcu pregovori

Kada se ovaj broj "Vremena" bude našao na kioscima, već će biti poznato ko je predsednik Opštine Zemun. U trenutku pisanja ovog teksta, u utorak uveče, poslednja informacija glasi da je Opštinski odbor Srpske napredne stranke odlučio da kandidat za ovu funkciju bude Branislav Prostran, a da je kandidat za njegovog pomoćnika Ksenija Uzunović, takođe iz Srpske napredne stranke.

"Oboje su jednako vredni, doktorka Uzunović je bila prva na listi i njen autoritet je nesporan u Zemunu, ali da li će ona iskoristiti svoje pravo ili ne, i da li će Prostran da se angažuje više nego što je to do sada bio slučaj, neka odluče oni", kazao je Tomislav Nikolić, predsednik SNS.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Zemun zakazana je za sredu, nakon što su Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i koalicija Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Jedinstvena Srbija postigle dogovor o formiranju vlasti. Prema koalicionim dogovorima, predsednik opštine trebalo bi da bude iz redova Srpske napredne stranke.

Šef poslaničke grupe SPS-PUPS-JS Branko Ružić izjavio je da će pregovori o koaliciji na Voždovcu još trajati i da nisu vezani za dogovor o Zemunu.

"Zemun i Voždovac su razdvojene teme. U Zemunu su definisani ciljevi koji su od interesa za građane, realizacija infrastrukturnih projekata i svega onoga što se tiče običnih žitelja opštine Zemun", rekao je Ružić i dodao da će vrlo brzo biti dogovoreno ko će obavljati koju funkciju u opštini Zemun. "Personalna rešenja nisu segment kojim bi trebalo da se bave mediji i građani. Ono što zanima građane je kako će ta vlast funkcionisati, a naravno da će naši koalicioni partneri, JS i PUPS, biti zastupljeni u personalnom smislu u vlasti ukoliko dođe od realizacije tog koalicionog sporazuma", rekao je Ružić.

Kada je reč o kadrovskim rešenjima, zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da to neće biti spektakularna imena u smislu prepoznatljivosti u javnosti, ali da će to biti "jedan dobar tim radnika i ljudi koji su spremni da se bore za Zemun i interese Zemunaca".

Prema rečima predsednika SNS-a Tomislava Nikolića, u formiranju vlasti u Zemunu pomoglo je to što su svi shvatili da "vlast mora da bude formirana ovako ili onako" i što "nikome ne odgovaraju ponovljeni izbori", jer bi to bila nova kampanja i nove muke. Svi su shvatili, rekao je Nikolić, koliko je ozbiljan trenutak po celu državu. Predsednik beogradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić ističe da je za koaliciju SPS-PUPS-JS najvažnija činjenica da je dogovoreno kako će Zemun funkcionisati.

Osim informacije da će predsednik opštine biti iz redova naprednjaka, kome će pripasti ostale javne funkcije, još nije saopšteno. Ipak, kako nedeljnik "Vreme" saznaje iz izvora u vrhu Srpske napredne stranke, prema dogovoru sa koalicijama okupljenim oko DSS-a i SPS-a drugi zamenik predsednika opštine biće Saša Ljubinković iz SPS-a, a predsednik Skupštine opštine biće iz redova DSS-a. Naprednjacima je pripalo i mesto sekretara Skupštine, a za tu funkciju izabrali su Životu Jocića. Od ukupno 11 članova opštinskog veća, sedam mesta je pripalo naprednjacima.

Ako opštinski parlament bude izabran 22. jula, izvršna vlast u opštini može biti izabrana do 22. avgusta.

Branislav Prostran, po svemu sudeći budući predsednik Opštine Zemun rođen je 19. avgusta 1976. u Zadru, gde je završio osnovnu školu. Nakon operacije Oluja preselio se u Zemun, gde i danas živi u naselju Plavi horizonti. Diplomirani je menadžer. Četiri godine obavljao funkciju je menadžera Zemuna, gde je bio zadužen za razvoj te opštine. Bio je odbornik zemunske skupštine u prethodnom sazivu, a trenutno obavlja funkciju predsednika inicijativnog odbora SNS za Zemun.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST