Nagrade >

Evropa na jugu

Prošle nedelje u 35 zemalja učesnica zaključeni su nacionalni konkursi za Evropsku nagradu "Proširite svoju viziju", koja se dodeljuje mladim novinarima iz cele Evrope. Cilj takmičenja, namenjenog štampanim i radijskim medijima jeste podsticanje mladih Evropljana da iskažu i podele svoje poglede na politiku proširenja Evropske unije.

U našoj zemlji pobedio je rad Milene Stošić, pod naslovom "Evropa na jugu Srbije". Njen članak se bavi malo poznatom temom o otvaranju "Evropskih kuća" po Srbiji, koje su centri za popularisanje svih aspekata priključivanja EU. Žiriju se dopalo to što je u nagrađenom tekstu reč o Pirotu i što je mlada novinarka iz Niša, tako da nagrada ide u manje razvijenu sredinu sa ciljem stimulisanja mladih ljudi da popularizuju evropske vrednosti. Ovaj članak je objavljen u magazinu "Vejv", a može se naći i na internetu, na adresi www.wavemagazine.net.

Žiri, u čijem su sastavu Miroljub Radojković, Đorđe Vlajić i Tanja Miščević, doneo je odluku o pobedniku na osnovu važnosti informacija vezanih za temu, originalnosti obrade, novinarskog stila i kvaliteta pisanja, sposobnosti zaokupljanja pažnje čitaoca i napora uloženog u pripremu samog članka.

Svi nacionalni pobednici boraviće u Berlinu od 29. avgusta do 2. septembra 2009. Tamo će se sastati sa političkim aktivistima, predstavnicima medija, akademicima i aktivistima civilnog sektora kako bi razgovarali o različitim pitanjima vezanim za proširenje Evropske unije.

Evropsku nagradu za mlade novinare zajednički dodeljuju Evropska komisija i Opšta uprava za proširenje u saradnji sa organizacijama Mladi novinari Evrope i Café Babel.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST