Petnica >

Osmina u avgustu

Već je poznato da u 2009. godini Istraživačka stanica Petnica nije dobila nikakva sredstva od Ministarstva prosvete, uprkos najavama ministra Žarka Obradovića da nema obustave finansiranja ove izvanškolske ustanove. Međutim, ovih dana pojavila se informacija da Ministarstvo ima nameru da narednog meseca Petnici isplati osminu sume koja je potrebna za održavanje programa istraživačke stanice. Kako "Vreme" nezvanično saznaje, ima najava da će Ministarstvo Petnici ponuditi tri miliona dinara uz obećanje da će tokom jeseni biti nekoliko uplata u još uvek nepoznatom iznosu.

Ministarstvo prosvete je u 2007. godini obezbedilo 16 miliona dinara za Petnicu, ali je samo polovina tih para uplaćena. Naredne, 2008. godine Ministarstvo je u programima Petnice učestvovalo sa mnogo manje novca – svega pet miliona dinara, da bi u ovoj godini finansiranje od strane Vlade bilo potpuno obustavljeno. Prema ranije objavljenim procenama, a ne računajući druge izvore finansiranja, Petnici je za nesmetan rad od Ministarstva prosvete potrebno oko 24 miliona dinara.

Kako "Vreme" saznaje iz izvora u ovoj istraživačkoj stanici, pojedine političke partije pokušale su da se postave kao zastupnici interesa Petnice, ali je Petnica tu vrstu pomoći "odlučno odbila, za sada".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST