Vreme
VREME 979, 8. oktobar 2009. / MOZAIK

Formula 1:
Zakasneli finiš

Mala nada da će završnica šampionata biti uzbudljiva više je bazirana na činjenici da je lider na tabeli u krizi, nego da će biti dobrog trkanja

Ona naša da "nije problem što je WC daleko, već što se kasno krene ka njemu" odlično ilustruje situaciju u kojoj se nalazi Sebastijan Fetel (Red Bul) posle ubedljive pobede na Velikoj nagradi Japana. Iako je već bio otpisan kao mogući ovogodišnji šampion, Nemcu će, možda, faliti baš tri boda koliko je izgubio u Singapuru, na primer, kada je brljivo vozio kroz boksove prekoračivši dozvoljenu brzinu i posle kazne sa drugog pao na peto mesto. Ovoga puta, sa prve startne pozicije kontrolisao je trku od početka do kraja, vozio seriju najbržih krugova, rečju – niko mu ništa nije mogao.

"Naravno da se osećam sjajno", rekao je Fetel posle trke. "Najveća pretnja bio je sam start, i prvi krug, ali bolid je bio fantastičan, mogao sam da forsiram i povećavam prednost, a dobra strategija samo je još pomogla da do kraja trke držim sve pod kontrolom."

Image

Iza njega jedino što je bilo zanimljivo jeste trkanje Luisa Hamiltona (Meklaren) i Jarna Trulija (Tojota). Ostali smo ipak uskraćeni za obilaženje na samoj stazi Suzuka, jer se rasplet dogodio prilikom drugog svraćanja u boks. Hamilton je tom prilikom "zablesavio" sopstveni kompjuter pošto nije pritisnuo dugme kojim se brzina u boksu ograničava na sto kilometara već je vozio "na leru" pa je tako izgubio dragocene deliće sekunde i drugu poziciju na cilju. Jarnu je taman toliko trebalo da mu ostavi treće mesto i drugim mestom obraduje domaću publiku koja je, naravno, navijala za Tojotu. Na sličan način je i Kimi Raikonen (Ferari) osvojio četvrtu poziciju jer je "kroz boksove" pretekao Nika Hajdfelda (BMW) koga je skidanje zapeklog šrafa sa točka koštalo dva izgubljena mesta, stigao je šesti na cilj. Peti je bio Niko Rozberg (Vilijams), a još jednu bledu trku prikazali su Bronovi vozači Barikelo i Baton, koji su kroz cilj prošli sedmi i osmi. Ni to im ne bi pošlo za rukom da se Kovalainen (Meklaren) i Zutil (Fors Indija), koji su pred kraj trke bili ispred njih, nisu u žaru borbe zavrteli na stazi i tako sa dva, odnosno jednim bodićem častili trenutno vodeće u šampionatu.

Šta nam sve ovo govori? Pa ovo malo priče nedvosmisleno potvrđuje da se vozači, bar većina njih, nisu pošle nedelje ubijali od trkanja i da je kalkulisanje glavna disciplina vodećih timova. Malko, bez pokušaja obilaženja, ziheraški, ciketanski, slobodno dopišite još ponešto u tom stilu… I šta onda dobijamo? Pa antipropagandu samog takmičenja! Međutim, baš zbog toga ono što je do juče ubedljivo najavljivalo mogućnost da Bron GP može da postane prvi tim u istoriji Formule 1 koji je u debitantskoj sezoni osvojio oba šampionata, za vozače i za konstruktore, sada je ipak još uvek neizvesno. Naime, teoretski, tim može za samo pola boda da izgubi titulu koja mu se još smeši, baš kao što Džensona i Rubinja na kraju sezone može da pretekne Fetel.

Image

"Naredne dve trke (staze, op. D.R.) u Brazilu i Abu Dabiju odgovaraju mnogo bolje karakteristikama naših bolida pa se radujemo uzbudljivom završetku sezone", izjavio je Bron. Ma, idi begaj se, bre, Rose, aj’ baš… jedva čekam da to vidim.

E sad, bez obzira na to kakav će biti rasplet na kraju šampionata, može se dogoditi da Baton čak i ako postane šampion – bude najuren iz ekipe! Tim povodom postoje dve škole mišljenja, prva koja širi priču da Dženson plaća ceh lošim vožnjama u središnici, pa i u finišu šampionata, a druga da je zacepio cifru za produžetak ugovora. Stvar postaje razumljivija kad se zna da je zbog nevelikog timskog budžeta posle povlačenja Honde iz tima, a setite se da na samom startu sezone Bronovi bolidi nisu imali gotovo nikakve reklame na karoseriji, Baton pristao da sam pokriva sopstvene troškove prevoza sa trke na trku, kao i hotelske račune. Sada traži milione za produžetak ugovora, ali Ros Bron nema nameru da se "otvori" za pet ili više miliona dolara u čemu ima podršku dela britanske štampe koji smatraju, poput novinara uglednog "Independenta", da će "Baton imati kratak šampionski status".

Rekoh već, naredna trka je za Veliku nagradu Brazila 18. oktobra na stazi Interlagos pored Sao Paula. I kad sam već kod Brazila, Felipe Masa se oporavlja brže nego što su to predviđali doktori, već se trkao u kartingu, vežbao na F1 simulatoru, a pre neki dan mu je odobreno da trenira na fabričkoj stazi u Fioranu gde će voziti Ferarijev bolid iz 2007. godine, a lansirana je i priča da šef tima Stefano Domenikali i dalje pokušava da za sledeću sezonu prijavi "treći bolid" jer, kako je izjavio za nemački "Bild", "smatramo da to ima smisla, posebno ako je reč o nekome poput Mihaela Šumahera".

Dušan Radulović, Radio Beograd 1


Image