Vreme
VREME 984, 12. novembar 2009. / MERIDIJANI

Seul:
Provokacija u zapadnim vodama

Prvi put posle sedam godina mornarički ratni brodovi dve Koreje razmenili su vatru u oblasti zapadne obale poluostrva. Potom su usledila saopštenja – vojska kaže da nije bilo ljudskih žrtava, osim što je patrolni brod Severne Koreje oštećen tokom dvominutne razmene vatre. Predsednik Južne Koreje Li Mjunk Bak poručio je vojnicima da ostanu mirni i zatražio od njih da ne dođe do eskalacije incidenta, kako je saopšteno iz njegovog kabineta. Odmah po brifingu, predsednik Li je sazvao hitan sastanak svih ministara zaduženih za bezbednost zemlje. Severna Koreja zatražila je od Južne Koreje izvinjenje za ovaj incident, nazivajući ga "teškom oružanom provokacijom" Južne Koreje, koja je napala patrolni brod na rutinskoj dužnosti. "Nije to bila borba izbliza, ispalili smo nekih 50 hitaca na severnokorejski brzi brod", rekao je južnokorejski mornarički portparol Kim Jang Čul.

Prema rečima portparola, desilo se to da je oko deset sati i trideset minuta u prepodnevnim časovima severnokorejski brod prešao granicu ignorišući upozorenje. U skladu sa propisima, južnokorejska strana je šest minuta posle toga ispalila hice upozorenja na patrolni brod, koji je odgovorio direktnom vatrom. Kim je rekao da je južnokorejski brod pogodilo 15 hitaca, koji nisu prouzrokovali ozbiljniju štetu, dok je brod Severne Koreje ozbiljno pogođen zbog čega se, ceo u plamenu, povukao u svoje vode desetak minuta posle toga.

Incident u zapadnim vodama desio se u atmosferi iščekivanja direktnog susreta Pjongjanga i Vašingtona; specijalni izaslanik Stiven Bosvort pozvao je Severnu Koreju i Pjongjang na pregovore o zaustavljanju širenja nuklearnog programa. Premijer Čung Un Čan ne smatra da poslednji incident ima veću važnost, rekavši da to izgleda kao nekakva greška, običan bezazleni incident. Međutim, neki vojni eksperti kažu da su severnjaci najverovatnije izvršili ovaj napad da bi ostvarili prednost u pregovorima o nuklearnom razoružanju sa komunističkim režimom.

Mornarice dveju Koreja imaju istoriju sukoba u periodu od 1999. do 2002. i žrtve sa obe strane. Pogranična zona poznata kao Severna granična linija uvek je predstavljala potencijalno "vodeno minsko polje". U junu 1999. godine izbio je prvi sukob tokom kojeg je kapetan južnokorejskog broda ranjen, a dva severnjačka broda su potpuno uništena. Drugi sukob dogodio se 2002. godine, usred korejsko-japanskog svetskog kupa – dva severnokorejska patrolna broda prešla su liniju i otvorila vatru na "južnjačku braću", usmrtivši šestoricu mornara i ranivši još 19. Pretpostavlja se da je tokom tog 20-minutnog napada poginulo najmanje 30 Severnokorejanaca. Prošlog meseca, mornarica Severne Koreje optužila je mornaricu susedne zemlje da raspoređuje ratne brodove duž pogranične linije, upozoravajući da ta "bezobzirna provokacija" može da dovede do oružanih sukoba.

Li Tae Hun

Korea Times